search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:22
MENU CLOSE

Εκρηκτικό το κλίμα στις φυλακές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2064
14-3-2019
17.03.2019 04:00
sp1403fylak.jpg

 

Δραματική η αναλογία μεταξύ σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων

Μη επαρκής η εκπαίδευση του προσωπικού

Διαρκής η αύξηση βίας, θανάτων και αυτοκτονιών

 

Κουμάντο στις ελληνικές φυλακές, εδώ και χρόνια, κάνει η «μαφία». Ελληνική και εισαγόμενη. Μια «ανοικτή πληγή» δεκαετιών, που δεν έχει κακοφορμίσει απλώς. Μετατράπηκε σε γάγγραινα που έχει μολύνει ολόκληρο τον οργανισμό του «σωφρονιστικού συστήματος» της χώρας. Ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και ιδεολογίας.

● «Οι σωφρονιστικοί απειλούνται και τρώνε ξύλο ή γίνονται στόχοι βομβιστικών επιθέσεων. Πολλοί τα παίρνουν» θα πει ο ένας.

● «Η πολιτεία ευθύνεται γιατί έχει αφήσει ανοχύρωτες τις ελληνικές φυλακές, που νοσούν από έλλειψη προσωπικού, υπερπληθυσμό, αναρχία, ναρκωτικά και έγκλημα. Οι δε υπουργοί, άλλοτε με “δεξιά πυγμή” και άλλοτε με “προοδευτική οπτική”, στην ουσία περιμένουν τον επόμενο να τους αντικαταστήσει» θα πει ο άλλος.

Αγνοούν, σκόπιμα ή μη, και οι δύο πλευρές ότι όλες οι φυλακές του κόσμου αποτελούν μικρογραφίες των εκάστοτε κοινωνιών. Κάθε χώρα, ανάλογα με την κατάσταση στο εσωτερικό της, διαμορφώνει και το αντίστοιχο περιβάλλον σωφρονισμού. Οργανωμένο ή πλήρως αποδιοργανωμένο. Το πρόβλημα λοιπόν στην Ελλάδα είναι ότι η πολιτική για τις φυλακές δεν θεραπεύει και πολλά πράγματα σε ένα κλίμα επιεικώς απαράδεκτο.

 

Κορυδαλλός εκτός ελέγχου

Η πρόσφατη συμπλοκή στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού μεταξύ Ρωσοποντίων και Αλβανών κρατουμένων, με θύμα έναν Ρωσοπόντιο βαρυποινίτη, δεν είναι το πρώτο και πιθανότατα ούτε το τελευταίο ανάλογο περιστατικό.

Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές φυλακές – και κυρίως το κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού – βρίσκονται σε έκρυθμη κατάσταση. Συνολικά 19 νεκροί έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα σε όλα τα καταστήματα κράτησης, ενώ ειδικά στο κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού από τα Χριστούγεννα και μετά έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι κρατουμένων.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς έγινε και η πρώτη απόδραση μετά το 2015, με δύο Αλβανούς κρατουμένους να καταφέρνουν να γίνουν «καπνός» από τις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας. Μετά την έλευση του νέου έτους, η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού δείχνει να έχει φύγει πέρα από κάθε έλεγχο.

1. Στις 14 Ιανουαρίου δολοφονείται άγρια ο Αλβανός κακοποιός Αρμπέρ Μπάκο, ο οποίος εμπλεκόταν σε πολύκροτες υποθέσεις, όπως η δολοφονία του γνωστού ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Δράστης της δολοφονίας είναι Αλβανός συγκρατούμενος του Μπάκο, κατηγορούμενος ως ο φυσικός αυτουργός στον φόνο Ζαφειρόπουλου.

2. Στις 28 Ιανουαρίου εντοπίζεται νεκρός στο κελί του στην τέταρτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού συνεργός των Αλβανών δολοφόνων του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, χωρίς άμεση εμπλοκή στον φόνο του ποινικολόγου.

Πρόκειται για 33χρονο Αλβανό υπήκοο, στο σπίτι του οποίου στην Καλλιθέα είχαν βρει προσωρινά καταφύγιο οι φερόμενοι ως δράστες της ανθρωποκτονίας του δικηγόρου. Είχε συλληφθεί την 29η Οκτωβρίου 2017, στη διάρκεια έρευνας αστυνομικών της Ασφάλειας στο εν λόγω διαμέρισμα, και οδηγήθηκε στη φυλακή κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, για κατοχή όπλων και εκρηκτικών.

Ο θάνατός του, όπως άλλωστε και αυτός του Μπάκο, αποδίδεται στη λεγόμενη «μαφία» των φυλακών Κορυδαλλού.

3. Στις 13 Φεβρουαρίου σημειώθηκε μία ακόμα συμπλοκή, ευτυχώς χωρίς θύματα, στη δεύτερη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού μεταξύ Αφγανών και Αράβων κρατουμένων. Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκαν σοβαρά τρεις κρατούμενοι.

4. Ένα σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα σε μία άλλη φυλακή της χώρας, αυτή της Κασσάνδρας, όπου υπήρξε «ομηρεία» σωφρονιστικού υπαλλήλου από αλλοδαπό κρατούμενο, ο οποίος τον απείλησε και τον τραυμάτισε με ξυράφι στον λαιμό. Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός του Ιανουαρίου του 2019.

 

Ελλείψεις και δυσλειτουργίες

Καλά γνωρίζοντες την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές επισημαίνουν πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια εντυπωσιακή αύξηση των θανάτων και των αυτοκτονιών, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό τους. Κι αυτό παρά τη μείωση του πληθυσμού των κρατουμένων τα τελευταία χρόνια λόγω της εφαρμογής του Νόμου Παρασκευόπουλου και των παρατάσεών του για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Πηγές των φυλακών αποδίδουν αυτή την κατάσταση στην έλλειψη μιας ουσιαστικής αντιεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι φυλακές χωρίζονται σε υποδίκων και καταδίκων, ωστόσο στην πράξη αυτό το σύστημα έχει αποδειχθεί δυσλειτουργικό και άνευ ουσίας, σύμφωνα με πηγές των φυλακών.

Ένα ακόμη βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές φυλακές είναι η έλλειψη προσωπικού αλλά και η μη επαρκής εκπαίδευσή του. Επίσης γνώστες της κατάστασης επισημαίνουν πως δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την άγρια δολοφονία του Αρμπέρ Μπάκο στις φυλακές Κορυδαλλού, ανακοίνωσε ενίσχυση των φυλακών με έμψυχο δυναμικό και επιπλέον συστήματα ασφαλείας. Επιπλέον δόθηκαν σαφείς οδηγίες από τον υπουργό Μιχάλη Καλογήρου για τη λειτουργία των τμημάτων φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης, αλλά και τη στενότερη συνεργασία των καταστημάτων κράτησης με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, ενώ προ ημερών ανακοινώθηκε η πρόσληψη 639 μόνιμων υπαλλήλων διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων.

 

Ένας για… πεντακόσιους

Οι αριθμοί που αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση στις φυλακές και ειδικά στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού είναι ενδεικτικοί. Μόνον στον Κορυδαλλό, ένας με δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι αντιστοιχούν σε μία πτέρυγα όπου ο αριθμός των έγκλειστων μπορεί να αγγίζει ή να ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τους 500. Σε άλλες φυλακές (Τρίκαλα, Γρεβενά, Λάρισα) η αναλογία είναι ένας προς 130 ή 150 κρατουμένους.

Αντίστοιχα σε ευρωπαϊκές χώρες ένας με δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι αντιστοιχούν σε πέντε με έξι κρατούμενους.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:20