search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 05:39
MENU CLOSE

Νέες κυκλοφορίες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2064
14-3-2019
18.03.2019 16:19
ab777719000249615cd140ef6a87be64.png

 

Tim Marshall

Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας

Μετάφραση: Σπυρίδων Κατσούλας

Εκδόσεις: Διόπτρα

Σελ.: 360

Η γεωγραφία θέτει όρια στους ηγέτες όλου του κόσμου. Πράγματι, για να κατανοήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις, χρειάζεται να κατανοήσουμε τον άνθρωπο, τις ιδέες και τα κινήματα… Αλλά αν δεν γνωρίζουμε γεωγραφία, τότε δεν πρόκειται να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.

Το βιβλίο «Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας», ένα από τα καλύτερα βιβλία για τη γεωπολιτική σύμφωνα με την εφημερίδα «Evening Standard», στρέφει το βλέμμα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά σ’ έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια ιστορία. Είναι πια ώρα να ξαναβάλουμε το «γεω-» μπροστά από την «πολιτική».

Neil deGrasse Tyson

Αστροφυσική για βιαστικούς

Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σελ.: 160

Σε μια εποχή που οι καλύτερες και πιο αισιόδοξες ειδήσεις προέρχονται από το πεδίο των φυσικών επιστημών και από την εξερεύνηση του διαστήματος, η ιστορία και η φύση του σύμπαντος αρχίζουν να αποκτούν επιπλέον ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό. Από την άλλη, ποιος έχει χρόνο σήμερα να σκεφτεί το διάστηκα; Τη φύση του χώρου και του χρόνου; Τη θέση του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν; Τη θέση του σύμπαντος εντός µας;

Ο σπουδαίος Αμερικανός αστροφυσικός φέρνει το σύμπαν στα μέτρα µας: µε επιδεξιότητα, σαφήνεια και χιούμορ, επιλέγει σοφά ό,τι είναι πιο βασικό να γνωρίζουμε, γράφοντας μικρά, εύληπτα κεφάλαια που διαβάζονται οπουδήποτε και οποτεδήποτε μέσα στην ημέρα. Είτε περιμένετε τον καφέ σας, είτε το λεωφορείο, το μετρό ή το αεροπλάνο σας, η «Αστροφυσική για βιαστικούς» σας αποκαλύπτει ό,τι σας είναι απαραίτητο για να παραμείνετε µμπροστά από τις εξελίξεις

Jürgen Buchmann

Γραμματική των Γλωσσών της Βαβέλ

Μετάφραση: Συμεών Γρ. Σταμπουλού

Εκδόσεις: Gutenberg

Σελ.: 100

Φυλακισμένος από τους Γενοβέζους, ο Μάρκο Πόλο «ταξιδεύει» τον συγκρατούμενό του Ρουστιτσάνο στον «παράδεισο των λέξεων». Από τόπο σε τόπο, σε «αόρατες πόλεις», μέσα από σύντομες ιστορίες που ο εξερευνητής άκουσε στα κινεζικά, αιθιοπικά, αρχαιοϊαβαϊκά ή πιο οικείες μας γλώσσες, φωτίζει τον μύθο για τον Πύργο της Βαβέλ, δείχνει την περιπλοκότητα της επικοινωνίας και αναζητά την αρχέγονη γλώσσα των θεών ή των ερωτευμένων.

«Γοητευμένος από τις σειρήνες της γλώσσας», ο Γερμανός συγγραφέας και καθηγητής φιλολογίας και φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ, Γιούργκεν Μπούχμαν (γεν. 1945) οδηγεί τους αναγνώστες του σε ένα ταξίδι όπου αναδεικνύεται η δύναμη αλλά και η φθαρτότητα των γλωσσών. Ταυτόχρονα, σχολιάζει, όπως επισημαίνει ο μεταφραστής Συμεών Σταμπουλού, εμμέσως και με μπρεχτικό τρόπο, την παρακμή της Ευρώπης από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο έως τις μέρες μας.

Ronald Dworkin

Θρησκεία χωρίς Θεό

Μετάφραση – Επίμετρο: Στέλιος Βιρβιδάκης

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 192

Το παρόν βιβλίο, το οποίο ο συγγραφέας του δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο, βασίζεται στις Διαλέξεις Αϊνστάιν που έδωσε τον Δεκέμβριο 2011 στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος πνευματικής διαθήκης. Η θρησκευτική στάση την οποία ο Ντουόρκιν προβάλλει, εκφράζεται μέσα από την αποδοχή της αλήθειας δύο βασικών και συναφών αξιολογικών κρίσεων. Σύμφωνα µε αυτές, η ανθρώπινη ζωή έχει αντικειμενικό νόημα και το σύμπαν εγγενή αξία. Η αναγνώριση της αλήθειας αυτών των δύο κρίσεων συνεπάγεται πως κάθε άνθρωπος οφείλει να προσπαθεί να ζει καλά, όπως υπαγορεύουν οι ηθικές υποχρεώσεις προς τον εαυτό του και προς τους συνανθρώπους του, και πως είναι σε θέση να νιώθει δέος μπροστά στην ομορφιά του κόσμου. Αυτές τις πεποιθήσεις τις συμμερίζονται κατά κανόνα οι πιστοί των παραδοσιακών θεϊστικών θρησκειών, αλλά, σύμφωνα µε τον Ντουόρκιν, ο θεϊσμός δεν είναι απαραίτητος για τη στήριξή τους. Και οι άθεοι μπορούν να τις συμμεριστούν, υιοθετώντας μια θρησκεία χωρίς θεό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28