search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:58
MENU CLOSE

Άγκυρα: Αναγνωρίζουμε μόνο 6 μίλια ελληνικού εναέριου χώρου

15.03.2019 21:01
Γερμανικός Τύπος: Το «τουρκικό πρόβλημα» της Δύσης μόλις ξεκίνησε - Media

 

«Αδιανόητη» χαρακτηρίζει η Τουρκία την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στον εναέριο χώρο της πάνω από το Αιγαίο, επιμένοντας στην γραμμή αμφισβήτησης που τηρεί εδώ και χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Αξόι, επαναλαμβάνει την πάγια τουρκική θέση πως η διαφορά τεσσάρων ναυτικών μιλιών που υπάρχει ανάμεσα στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά ύδατά της είναι «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Χαρακτηρίζει δε «παράξενη» την απόφαση της Αθήνας να εκδώσει στην παρούσα χρονική συγκυρία τέτοια ανακοίνωση, που ήλθε ως απάντηση σε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Στις 20 Μαρτίου ο ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Αττάλεια.

Ο κ. Αξόι κάνει λόγο για «διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο» που θα πρέπει να χρησιμοποιείται ελεύθερα, και υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα πρέπει να συνιστά σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Στην ανακοίνωσή του, ο Ακσόι επιμένει στη θέση της Άγκυρας ότι οι πτήσεις εντός των 10 ναυτικών μιλίων έως και τα 6 ναυτικά μίλια (στο όριο δηλαδή των χωρικών υδάτων) δεν συνιστούν παραβίαση, μιας και αφορούν διεθνή εναέριο χώρο και όχι ελληνικό.

«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν αδιανόητη και παράξενη, λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της. Η Τουρκία έχει τη θέση ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων, σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις καλής γειτονίας» αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, είχε χαρακτηρίσει ως «απολύτως απαράδεκτη» την «προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:57