search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:38
MENU CLOSE

Ξεκίνησε η μεταφύτευση των υπεραιωνόβιων δέντρων στο νησί του Σκορπιού

16.03.2019 17:42
Ξεκίνησε η μεταφύτευση των υπεραιωνόβιων δέντρων στο νησί του Σκορπιού - Media

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεταφύτευση ελαιόδεντρων και καλλωπιστικών δέντρων στο θρυλικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση Σκορπιός που από το 2013 έχει περιέλθει στην κυριότητα του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Νμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Οι εργασίες μεταφύτευσης των δέντρων, από τα οποία ορισμένα έχουν ηλικία έως και 150 ετών αποτελούν τον προπομπό της έναρξης υλοποίησης της επένδυσης, ύψους 165 εκατ. ευρώ, για την μεταμόρφωση του νησιού σε υπερπολυτελές τουριστικό προορισμό.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο ethnos.gr οι άνθρωποι του νησιού με έκταση 830 στρεμμάτων, οι εργασίες υλοποιούνται με γνώμονα τη συνέχιση της βαριάς κληρονομιάς του Αριστοτέλη Ωνάση.  

«Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, οι εργασίες μεταφύτευσης των δέντρων του νησιού γίνονται με σεβασμό στη φύση, το περιβάλλον και την ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση» σημειώνει ο εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ Σεργκέι Τσερνίτσιν.

Αλλάζουν θέση

Αυτές τις ημέρες, προχωράει, με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, η μεταφορά 60 ελαιόδεντρων, ηλικίας έως 150 ετών, και καλλωπιστικών δέντρων, όπως χαρουπιές και κουμαριές, από την υφιστάμενη θέση του, σε αγροτική έκταση του νησιού.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η διαδικασία εξασφαλίζει τη συνέχεια των ζωνών βλάστησης, προκειμένου η έκταση να λειτουργεί ως ενιαίο οικοσύστημα. Διατηρείται ακόμη ο χαρακτήρας της οικολογικής διάσπασης, όπως έχει διαμορφωθεί από χρόνια με την αλληλεπίδραση των φυσικών συνθηκών αλλά και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων.

Αυτή την περίοδο, τα δέντρα βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου λόγω θερμοκρασιακών συνθηκών, με την μεταφύτευση να είναι μία σύνθετη διαδικασία. Αφότου δηλαδή, αφαιρεθεί η κόμη, οι τομές καλύπτονται με ειδική πάστα επούλωσης «πληγών» για την προστασία από ασθένειες και την αποφυγή αφυδάτωσης του κορμού. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που αφαιρείται το χώμα, ώστε να μην τραυματιστούν οι ιστοί. Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την μεταφορά, μέσω ειδικού γερανοφόρου οχήματος, και τη φύτευση σε ειδικό μίγμα χώματος που εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας αερισμό.

Ειδική διαδικασία εφαρμόζεται και για την προστασία του χλοοτάπητα του νησιού, που ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε φέρει, με τη μορφή σπόρων, από την Αργεντινή και έως σήμερα διατηρείται αναλλοίωτο, επιδεικνύοντας ισχυρή ανθεκτικότητα στο θαλασσινό νερό.

skorpios1.jpg

Σταδιακά το υφιστάμενο γκαζόν θα μεταφερθεί στην περίμετρο των κτηρίων του Σκορπιού με στόχο να μεγιστοποιηθεί η έκταση φύτευσης των δέντρων και των θάμνων.

Πότε ολοκληρώνεται η επένδυση

Η ανάπλαση του νησιού, προϋπολογισμού της τάξης των 165 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2021, με την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) να βρίσκεται στην τελική ευθεία.

O κύριος όγκος της επένδυσης που θα λάβει χώρα σε έκταση δύο στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε κοντινή απόσταση από τη ροζ βίλα. Θα περιλαμβάνει ένα κύριο συγκρότημα δύο επιπέδων, με επτά VIP υπνοδωμάτια, τρεις πισίνες, τεχνητή λίμνη, χώρους θαλασσοθεραπείας (Spa), αίθουσα προβολών, κουζίνα, καθιστικά και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Θα κατασκευαστούν ακόμη 12 καινούργιες βίλες, με τη σχεδιαζόμενη οικιστική ζώνη να προβλέπεται ότι θα διαθέτει συνολικά 42 κλίνες.

skorpios2.jpg

Επίσης, θα ανακαινιστούν η ανατολική και νότια παραλία, θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, θα αναβαθμιστούν οι υποδομές (εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αφαλάτωσης, υποσταθμών μέσης τάσης κτλ.) θα υλοποιηθούν νέοι παιδότοποι και χώροι περιήγησης, νέο αμφιθέατρο, θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες εργασίες ανάπλασης στην περιοχή της φάρμας και θα δημιουργηθούν νέοι στάβλοι και αρένα ιππασίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:35