search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:52
MENU CLOSE

Από την Παραμυθιά στη Ρώμη… Ο μύθος της οικογένειας Bulgari (Photos)

17.03.2019 10:28
Από την Παραμυθιά στη Ρώμη… Ο μύθος της οικογένειας Bulgari (Photos) - Media

 

Το όνομα Bvlgari μοιάζει με μύθο. Ένας από τους μεγαλύτερους οίκους κοσμημάτων παγκοσμίως. Ένας μύθος που ξεκίνησε να γράφεται όταν ο Σωτήρης Βούλγαρης μαζί με τον πατέρα του -οι ρίζες τους από τους Καλαρρύτες- άνοιξαν το πρώτο κατάστημα χρυσαφικών στην Παραμυθιά.

Οι συνεχείς πυρπολήσεις όμως από τους Τούρκους, τους ανάγκασαν να μετακομίσουν στην Κέρκυρα. Και εκεί τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά κι έτσι ο Σωτήρης Βούλγαρης μετακομίζει στην Ιταλία. Αρχικά στη Νάπολη και στη συνέχεια στη Ρώμη. Δημιουργούσε το ένα κατάστημα μετά το άλλο και όταν το 1932 έφυγε από την ζωή, τα παιδιά του συνέχισαν την παράδοση και έτσι την δεκαετία του 1970 η BVLGARI είχε αποκτήσει καταστήματα σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου.

Τα κοσμήματα έγιναν τα αγαπημένα των βασιλικών οικογενειών και των σταρ του Χόλυγουντ.

Τα παιδιά του Σωτήρη Βούλγαρη πήραν την Ιταλική υπηκοότητα στη διάρκεια του Β’ Παγκομίου Πολέμου, όμως βοήθησαν πολλούς Έλληνες. Στο σπίτι τους στη Ρώμη βρήκαν καταφύγιο δραπέτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, Εβραίοι αλλά και ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Η οικογένεια δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο καταγωγής της καιρούς έκανε δωρεές στην Παραμυθιά.

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές είναι το ιστορικό κτίριο Βούλγαρη που λειτούργησε ως σχολείο, το μεγαλύτερο σχολείο της Ηπείρου.

Ένα κτίριο που πέρασε από την ακμή στην παρακμή και τώρα ετοιμάζεται να μετατραπεί σε έναν πολυχώρο τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης, αντάξιου της ιστορίας του.

Η συγκινητική συνάντηση στη Ρώμη

Η αξιοποίηση του κτιρίου αυτού, που γίνεται μετά από μεγάλη προσπάθεια του Δήμου Σουλίου, ήταν η αφορμή για το ταξίδι της δημάρχου Σταυρούλας Μπραίμη και συνεργατών της και η συγκινητική συνάντηση με την οικογένεια Βούλγαρη στη Ρώμη.

«Μεταφέραμε τις θερμές ευχαριστίες μας για την ευεργεσία τους στην Παραμυθιά και ενημερώσαμε τους απογόνους της οικογένειας Άννα και Paolo Βούλγαρη για τις εξελίξεις στην ανακατασκευή και λειτουργιά του κτιρίου», σημειώνει η δήμαρχος Σουλίου και μεταφέρει την ικανοποίηση και την χαρά των απογόνων του Σωτήρη Βούλγαρη για τις εξελίξεις αυτές.

Η δήμαρχος βρήκε την θετική ανταπόκριση της οικογένειας στην πρόταση για την συνδρομή τους στην διαμόρφωση και λειτουργία μιας αίθουσας, αφιερωμένη στην οικογένειά τους, όπως άλλωστε προβλέπεται στην μελέτη ανακατασκευής του κτιρίου.

«Η διασφάλιση της αρωγής της οικογένειας Βούλγαρη καταμαρτυρούν ότι το ιστορικό κτίριο Βούλγαρη θα αποτελέσει το διαμάντι της Παραμυθιάς και όλης της Ηπείρου . ” Το νερό μπήκε στο αυλάκι», σχολιάζει η Δήμαρχος Σουλίου.

Ένας πολυχώρος τέχνης

To ιστορικό κτίριο θα αναδειχθεί μετά την διασφάλιση ποσού 2,4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ.

Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ διασφαλίζεται η αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής και στατικής του επάρκειας, καθώς και η κατάλληλη διαμόρφωσή του προκειμένου να αποτελέσει έναν επισκέψιμο πολυχώρο πολιτισμού. Σύμφωνα, μάλιστα, με την πρόταση που συνέταξαν ο Δήμος Σουλίου και η ΜΟΔ, το κτίριο Βούλγαρη θα προσφέρει διαδραστικά και βιωματικά, στον επισκέπτη του, αλλά και στους κατοίκους του δήμου, μια περιήγηση στον μύθο, την ιστορία και τις τέχνες της περιοχής του Σουλίου και του μυθικού Αχέροντα. Αναλυτικότερα, στο κτίριο θα λειτουργήσουν:

– Διαδραστική έκθεση για την οικογένεια Βούλγαρη

– Διαδραστικές εκθέσεις για την Παραμυθιά, τη μυθολογία και την ιστορία της περιοχής Σουλίου και Αχέροντα

– Χώροι τέχνης, ψυχαγωγίας και βιβλιοθήκης

– Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης

– Καφενείο και εκθετήριο

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:52