23/01/2020 22:03:10

Να επανέλθει το «Βέλος» στον Φλοίσβο ζητά ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών

Να επανέλθει το «Βέλος» στον Φλοίσβο ζητά ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών - Media

 

Την επαναφορά του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης Φλοίσβου ζητά, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), εκφράζοντας ανησυχία για την πολύμηνη απουσία του προς συντήρηση στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Οι εργασίες, «έχουν από καιρό περατωθεί, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική επιστροφής του στο Φλοίσβο», αναφέρει ο Σύλλογος, σημειώνοντας ότι κοινοποίησε σχετικό αίτημα στον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, στις 10 Οκτωβρίου 2018, και στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Ρήγα.

Επίσης, ο Σύλλογος κάνει λόγο για «περίεργο δημοσίευμα, προ τετραμήνου στην εφημερίδα Real News», που «απαξιώνει την αντιδικτατορική δράση του πλοίου με τον ανιστόρητο ισχυρισμό ότι η συμβολή του στο Κίνημα του Ναυτικού ήταν μύθος».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «το Κίνημα του Ναυτικού θα ήταν μύθος εάν ο αείμνηστος Ναύαρχος Νίκος Παππάς με τη δράση του δεν αποκάλυπτε παγκοσμίως την έκτασή του στερώντας τη χούντα και τους πάτρωνες της από το επιχείρημα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις στήριζαν τη δικτατορία».

«Δεν είναι δυνατό. Την ώρα που ο φασισμός δείχει τα δόντια του στην Ευρώπη και τη χώρα μας, να αποσύρεται μια σελίδα της Νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδας, η μοναδική που τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις και παιδεύει τις νέες γενιές, θυμίζοντας τους αγώνες ηρώων, όπως ο Σπύρος Μουστακλής και οι άλλοι από όλα τα Όπλα, που πήραν μέρος στον Αντιδικτατορικό Αγώνα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ.

 

Ποιο ήταν το Βέλος

Το Βέλος (Αντιτορπιλικό) / D-16 Αντιτορπιλικό τύπου ‘FLETCHER’, ήταν πλοίο του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς (1929 - 2013) ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.