search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:03
MENU CLOSE

Βουλή: Αντιπαράθεση για τις τροπολογίες που αφορούν τις ευρωεκλογές

19.03.2019 10:11
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το φορολογικό νομοσχέδιο - Media

 

Η ιδιότητα του βουλευτή διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημοσίου λειτουργού ή υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή συνιστά πολιτική πράξη, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, παρουσιάζοντας νωρίτερα στην Ολομέλεια την τροπολογία για την κατάργηση του κωλύματος ανάμεσα σε βουλευτή και υποψήφιο ευρωβουλευτή. Αυτός είναι και ο λόγος που η παραίτηση του βουλευτή διαφοροποιείται από την παραίτηση δημόσιου λειτουργού, την οποία προβλέπει το άρθρο 56 του Συντάγματος, ως προϋπόθεση για την ανακήρυξη του ως υποψήφιου βουλευτή, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ειδικότερα ότι με το άρθρο 56 του Συντάγματος, προβλέπεται ως προϋπόθεση, για την ανακήρυξη συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων ως υποψήφιων βουλευτών, η προηγούμενη παραίτησή τους από το δημόσιο λειτούργημα ή τη δημόσια θέση τους, προκειμένου ιδίως να διασφαλίζεται ότι η εξ αντικειμένου πολιτική επιλογή της έκθεσής τους ως υποψηφίων να μην επηρεάζει ή να μη δημιουργεί υπόνοιες επηρεασμού του λειτουργήματος τους. Αντίστοιχα, ο κοινός νομοθέτης αξιώνει τη συνδρομή της συγκεκριμένης προϋπόθεσης και για τους δημόσιους λειτουργούς ή υπαλλήλους που θέτουν υποψηφιότητα για την ανακήρυξή τους ως μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιδιότητα του βουλευτή, ωστόσο, διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων δεν προϋποθέτει αντίστοιχα πολιτική ουδετερότητα, αλλά, απεναντίας συνιστά καθ΄εαυτήν πολιτική πράξη.

Με την τροπολογία δίνεται πλέον η δυνατότητα στους βουλευτές να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να χρειαστεί να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα. Προφανώς εφόσον ένας βουλευτής εκλεγεί στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να αναλάβει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στη διάταξη για τη δυνατότητα κατάτμησης των εκλογικών τμημάτων, υπενθύμισε ότι οι εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, για πρώτη φορά περιλαμβάνουν τέσσερις ταυτόχρονες εκλογικές, οι οποίες εξακολουθούν, βέβαια, να διατηρούν τον αυτοτελή τους χαρακτήρα ως διακριτές διαδικασίες. «Με το δεδομένο ότι έχουμε για πρώτη φορά την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτών των τεσσάρων διαφορετικών καλπών, και μάλιστα όλων με σταυροδοσία, με τη σχετική τροπολογία, δίνεται η ευχέρεια στον υπουργό Εσωτερικών, για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων, να προχωρήσει, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, σε κατάτμηση και σε δημιουργία χωριστών εκλογικών τμημάτων έτσι ώστε ο εκλογέας να ψηφίζει σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα, που το καθένα θα έχει από δύο κάλπες» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία, για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών, αποφεύγονται μεγάλες καθυστερήσεις και διευκολύνονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, καθώς και όλο το προσωπικό που εμπλέκεται στην εκλογική διαδικασία, ώστε να εργαστούν κάτω από συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας, χωρίς απρόοπτα και εντάσεις.

Για τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να προτιμηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι νομικής σε περίπτωση που χρειαστεί συμπλήρωση ο κατάλογος των δικαστικών αντιπροσώπων, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η πρόβλεψη για αξιοποίηση και δημοσίων υπαλλήλων, ως εκλογικών αντιπροσώπων, στην εκλογική διαδικασία, ήδη προβλέπεται με το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογικής νομοθεσίας. Και το μόνο που αλλάζει με την προωθούμενη ρύθμιση είναι ότι δίνεται προτεραιότητα, στην περίπτωση που χρειαστεί, να αξιοποιηθούν και δημόσιοι υπάλληλοι, να δοθεί προτεραιότητα στους αποφοίτους νομικών σχολών.

Για «εκλογομαγειρέματα» έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει ότι έρχεται η συντριβή της και γι΄ αυτό όρισε την ίδια ημέρα ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όσο για την άρση του κωλύματος βουλευτή που θέλει να είναι υποψήφιος σε ευρωεκλογές, ο Μάκης Βορίδης την χαρακτήρισε «τροπολογία Κουντουρά».

Αναφορικά με την κατάτμηση των εκλογικών τμημάτων επειδή θα γίνουν τέσσερις εκλογές ταυτόχρονα (ευρωεκλογές, εκλογές στις Περιφέρειες, εκλογές για την Αυτοδιοίκηση Α΄Βαθμού, ανάδειξη τοπικών συμβουλίων), ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι ήταν βασική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει χωριστή κάλπη για τα τοπικά συμβούλια και να μετακινήσει τον χρόνο του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στον χρόνο των ευρωεκλογών, προκειμένου να κρύψει τη συντριβή της, όπως θα αποτυπωθεί με την καταμέτρηση των σταυρών, η οποία θα πάρει χρόνο σε σχέση με τη δεύτερη Κυριακή η οποία θα αφορά μόνο καταμέτρηση για τους περιφερειάρχες. «Προτάξατε τα εκλογομαγειρέματα του κ. Τσίπρα έναντι της αρτιότητας της εκλογικής νομοθεσίας», είπε ο Μάκης Βορίδης και αναρωτήθηκε γιατί να μην γίνουν οι ευρωεκλογές με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Η εκλογική νομοθεσία έλεγε ότι δεν μπορεί βουλευτής να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, για λόγους ισοτιμίας της υποψηφιότητας. Αν παραιτηθεί η κ. Κουντουρά, όμως, θα έρθει στη θέση ως βουλευτής ένας άλλος που είναι πιστός στον Πάνο Καμμένο και άρα δεν επιβιώνει η κυβέρνηση» είπε ο Μάκης Βορίδης και κατήγγειλε ότι αλλάζει η εκλογική διαδικασία για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του κ. Τσίπρα.

«Δεν είναι τροπολογία Κουντουρά. Είναι τροπολογία Τσίπρα», είπε η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά για να διατηρηθεί μια πλασματική δεδηλωμένη με ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον πρώην ΑΝΕΛ, ολίγον ακροδεξιά ή Καραμανλική δεξιά, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο».

«Είναι ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και δεν ξέρω σε ποιους άλλους έχει τάξει η κυβέρνηση. Κάτσε ψήφισε τώρα, ψήφισε την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, ψήφιζε ό,τι σου φέρνουμε εδώ για να έχουμε δεδηλωμένη, και μην ανησυχείς θα έχεις και την υποψηφιότητά σου εξασφαλισμένη στο ευρωψηφοδέλτιο», επέμεινε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

«Όσα τερτίπια και να κάνετε, θα το πιείτε το πικρό ποτήρι της ήττας», είπε η Εύη Χριστοφιλοπούλου που τόνισε ότι ο Κλεισθένης ήταν ένα “γονατογράφημα”, ενώ και το εκλογικό σύστημα που εισήγαγε είναι ένα λάθος αναλογικότερο σύστημα που θα προκαλέσει χάος στην αυτοδιοίκηση.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη ανέφερε ότι και οι τροπολογίες και οι διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επιλύουν ζωτικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, και είναι διατάξεις για να προχωρήσει ομαλά η εκλογική διαδικασία. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:02