search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:15
MENU CLOSE

Κατρούγκαλος για Τουρκία: Όταν δηλώνουμε ότι σκοπός μας είναι η βελτίωση των σχέσεων πρέπει να το επιβεβαιώνομε και στην πράξη

19.03.2019 11:32
Κατρούγκαλος για Τουρκία: Όταν δηλώνουμε ότι σκοπός μας είναι η βελτίωση των σχέσεων πρέπει να το επιβεβαιώνομε και στην πράξη - Media

 

Να μην απαντήσει εκ νέου στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις για «γκιαούρηδες» του Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, λίγο πριν από την συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε: «Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Να ξεκαθαρίσω όμως, επειδή το δηλώνει και αυτό στην κατάληξή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι όταν δηλώνουμε ότι σκοπός μας είναι η βελτίωση των σχέσεων πρέπει να το επιβεβαιώνομε και στην πράξη».

Ο κ. Κατρουγκαλος συμπλήρωσε ότι «η δήλωσή μας έλεγε, κάτι το οποίο είναι αναντίρρητο από τον οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή, ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να εργαλειοποιείται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ιστορία και στην αξιοπρέπεια των γειτονικών λαών. Αυτή ήταν η δήλωσή μας, είναι τόσο αναμφισβήτητα και γενικά αποδεκτά αυτά, όχι απλώς από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και από τον νομικό και πολιτικό πολιτισμό που κυριαρχεί στην Ευρώπη».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να λυθεί το Κυπριακό «χθες, όχι αύριο», προσθέτοντας:

«Θα ζητήσω από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να ακούσω πιο συγκεκριμένες απόψεις, γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της άλλης πλευράς, ως προς το πώς σκέφτεται την αντικατάσταση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων με ένα μηχανισμό, στον οποίο δεν θα επαναλαμβάνονται τα αποικιακά και αντίθετα στο διεθνές δίκαιο χαρακτηριστικά, του προηγούμενου νομικού καθεστώτος».

«Τα μηνύματα θα είναι συγκεκριμένα και θα είναι και ως προς την ουσία και ως προς τη διαδικασία», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Υπογράμμισε πως «θέλουμε να υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό. Θέλουμε να λυθεί, όχι αύριο. Χθες θα θέλαμε να έχει λυθεί. Και για να γίνει αυτό, αυτό που θέλουμε είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση με ειλικρίνεια και να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο επίπεδο της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:06