search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:44
MENU CLOSE

Ποιος πέφτει από τα σύννεφα με τον μακελάρη Τάραντ; Όταν 60.000 Πολωνοί ζητούσαν «ισλαμικό ολοκαύτωμα» (Videos)

19.03.2019 17:46
Ποιος πέφτει από τα σύννεφα με τον μακελάρη Τάραντ; Όταν 60.000 Πολωνοί ζητούσαν «ισλαμικό ολοκαύτωμα» (Videos) - Media

 

Λίγα 24ωρα μετά το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία με τους 50 νεκρούς, από πολλές πλευρές η δράση του ψυχρού δολοφόνου επιχειρείται να αποδοθεί όχι στο ρατσιστικό, ακροδεξιό του πολιτικό υπόβαθρο αλλά σε κάποιου είδους… ψυχοπάθεια.

Στην πραγματικότητα, τις απόψεις που με τον πιο σκληρό τρόπο έκανε πράξη ο Μπρέντον Τάραντ ενστερνίζονται τα ακροδεξιά κινήματα σε πολλές χώρες του πλανήτη. Είναι ενδεικτικό ότι στην Πολωνία, σχεδόν ακριβώς δυο χρόνια πριν το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, μια ογκώδης διαδήλωση 60.000 ατόμων απαιτούσε ένα «ισλαμικό ολοκαύτωμα», με την κυβέρνηση της χώρας, που αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ, να κάνει ότι «δεν βλέπει».

Όπως έγραφε ο Independent στις 14 Νοεμβρίου του 2017, απαντώντας στις διεθνείς αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η διαδήλωση με τα ανατριχιαστικά συνθήματα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλυπτε τη δράση των ακροδεξιών, κάνοντας λόγο για «έκφραση των πατριωτικών αισθημάτων».

Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα πλακάτ των διαδηλωτών, μεταξύ άλλων, έγραφαν «προσευχηθείτε για ισλαμικό ολοκαύτωμα» και «λευκή Ευρώπη των αδελφωμένων εθνών». «Γνήσια Πολωνία, λευκή Πολωνία» και «πρόσφυγες, φύγετε» ήταν κάποια ακόμα από τα συνθήματα των 60.000 Πολωνών.

Σύμφωνα πάντα με τον Independent, αν και η κυβέρνηση της χώρας είχε καταδικάσει τότε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές ιδέες, χαρακτήριζε τη διαδήλωση «μεγάλη γιορτή των Πολωνών, που έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά είναι ενωμένοι γύρω από τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της αφοσίωση σε μια ανεξάρτητη πατρίδα». Είχε προηγηθεί εκτόξευση κατηγοριών από την Πολωνία κατά της Ρωσίας, ότι προσπαθεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην χώρα. Κάποιοι λίγοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπαθούσαν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τα όσα λαμβάνουν χώρα. «Πολωνία ξύπνα, ο φασισμός έρχεται», έλεγε το πλακάτ ενός διαδηλωτή.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα κλίμα εντός του οποίου ο ακροδεξιός σφαγέας της Νέας Ζηλανδίας και οι ομοϊδεάτες του νοιώθουν «σαν το ψάρι στο νερό», αισθανόμενη ότι διαθέτουν την απαραίτητη ηθική κάλυψη για το δολοφονικό έργο τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:42