search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:43
MENU CLOSE

Ο Έλληνας που γλίτωσε από τη συντριβή του 737 «κατακεραυνώνει» την Boeing: «Έγκλημα χωρίς άλλοθι»

20.03.2019 14:48
Ο Έλληνας που γλίτωσε από τη συντριβή του 737 «κατακεραυνώνει» την Boeing: «Έγκλημα χωρίς άλλοθι» - Media

 

Στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν στη συντριβή του Boeing 737 Max στην Αιθιοπία συγκεντρώνει και παρουσιάζει ο Αντώνης Μαυρόπουλος, ο Έλληνας παρ’ ολίγον επιβάτης της μοιραίας πτήσης που από καθαρή τύχη γλίτωσε τη ζωή του.

Έχοντας φτάσει ο ίδιος τόσο κοντά στον θάνατο, κάνει λόγο για «έγκλημα χωρίς άλλοθι», σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται μέρα με τη μέρα στη δημοσιότητα.

Γράφει ο Αντώνης Μαυρόπουλος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟΘΙ…

Μέρα με τη μέρα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως υποδεικνύουν ότι η Boeing φέρει σοβαρότατη, αν όχι και την αποκλειστική ευθύνη, για το θάνατο 346 ανθρώπων στις δύο συντριβές αεροπλάνων 737 Max.

Ενδεικτικά αναφέρω:

1. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των New York Times οι πιλότοι είχαν εκπαιδευτεί για δύο μόνο ώρες σε iPad, με τη δικαιολογία ότι το μοντέλο 737 Max ήταν αναβάθμιση προηγούμενης έκδοσης, άρα δεν υπήρχε λόγος ιδιαίτερης επιπρόσθετης εκπαίδευσης.

2. Η Boeing θεώρησε (και η Federal Aviation Authority αποδέχτηκε) ότι δεν πρόκειται για νέου τύπου αεροσκάφος αλλά για αναβάθμιση παλαιότερου μοντέλου, για να περιοριστεί ο χρόνος αδειοδότησης και να ανταπεξέλθει η Boeing στον ανταγωνισμό με την Airbus.

3. Για τον λόγο αυτό, δεν θεωρήθηκε απαραίτητο να φτιαχτούν προσομοιωτές πτήσης για το Boeing 737 Max – δυο ώρες στο iPad κρίθηκαν αρκετές. Για 350 αεροπλάνα που ήταν εν πτησει σε όλο τον κόσμο, τελικά υπάρχει μόνο ένας προσομοιωτής πτήσης στις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι ελάχιστοι πιλότοι έχουν εκπαιδευτεί σε αυτόν. Πλεον έχουν

4. Στην πράξη όμως, το Boeing 737 Max έχει διαφορετική θέση και βαρύτερους κινητήρες, επομένως εμφανίζει διαφορετική αεροδυναμική συμπεριφορά. Η διαφορετική αεροδυναμική του συμπεριφορά δημιουργεί συνθήκες αστάθειας κατά την απογείωση.

5. Η εταιρεία ανακάλυψε το πρόβλημα όταν η κατασκευή των αεροπλάνων είχε ήδη αρχίσει. Για να μην χαθεί χρόνος και μερικά δις δολλάρια, προτίμησε να διορθώσει την προβληματική αεροδυναμική συμπεριφορά με τη χρήση αισθητήρων και λογισμικού που θα αναλάμβαναν να διορθώσουν την αστάθεια (και όχι να την αποφύγουν, διότι αυτή δημιουργείται από το σχεδιασμό του αεροπλάνου). Η διόρθωση αφορά τη χρήση των πίσω πτερυγίων του αεροπλάνου για να κατεβάζουν την μύτη του αεροπλάνου προς τα κάτω, με βάση τη δημιουργούμενη αστάθεια.

6. Οι αμερικάνοι πιλότοι δεν ήξεραν τι ακριβώς κάνει το software και πως ακριβώς αντιδρά το αεροπλάνο. Ενημερώθηκαν για αυτό (ίσως μόνο στις ΗΠΑ) μετά τη συντριβή στην Ινδονησία. Η Boeing δικαιολόγησε την απουσία ενημέρωσης με το σκεπτικό ότι «δεν ήθελε να κατακλύσει με πληροφορίες» τους πιλότους.

7. Η συντριβή του αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών όπως και αυτή στην Ινδονησίας οφείλεται, όπως όλα δείχνουν, στην αδυναμία (ίσως και ελλιπή εκπαίδευση) των πιλότων να αλληλεπιδράσουν με το software το οποίο έσπρωχνε το αεροπλάνο προς τα κάτω.

8. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι αισθητήρες που δίνουν σήμα στο software είναι επίσης ανακριβείς για τη δουλειά που προορίζονται.

Για περισσότερα τεχνικά στοιχεία https://www.independent.co.uk/…/boeing-737-max-faa-air-safe…

Αν τα παραπάνω ισχύουν, έχουμε να κάνουμε με εγκληματική και σκόπιμη απόκρυψη στοιχείων από τη Boeing που οδήγησε στο θάνατο 346 ψυχές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της αεροπορικής βιομηχανίας και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο.

ΥΓ: Ευχαριστώ όλους τους φίλους που με ενημερώνουν διαρκως με νέα στοιχεία. Η βοήθεια τους είναι πολύτιμη. Καλώ όσους φίλους μπορούν να βοηθήσουν με εξειδικευμένη γνώση να επικοινωνήσουν μαζί μου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18