search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:27
MENU CLOSE

Τσίπρας: Γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο η ενέργεια – Η κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση Κορυφής

20.03.2019 18:17
Στην Κύπρο ο Κ. Μητσοτάκης για την 8η Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου - Media

 

Τη θέση ότι «γέφυρα συνεργασία και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ενέργεια», υπογράμμισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση Κορυφής σχήματος 3+1 των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αυτή για τον East Μed συνδέθηκε με την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Χιούστον των ΗΠΑ και το East Μed gas forum που συμμετείχαν επίσης Ιορδανία, Αίγυπτος και Παλαιστίνη.

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου του East Med αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός παγκόσμια, καθότι λόγω του πολύ μεγάλου βάθους του θα είναι απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Το μέγεθος του ενδέχεται να διπλασιαστεί για να μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες απο το Ισραήλ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην πρώτη του φάση θα είναι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) και Ιταλία, με τη στήριξη των ΗΠΑ και σε επόμενη φάση συνεργασία με τρίτες χώρες, κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου.

Υπογραμμίσθηκε ότι με το έργο East Med ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τόνισε για τον East Med ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ την προσπάθεια αλλά και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η θεσμοθέτηση συνεργασίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Νετανιάχου είπε ρητά ότι αν το χτίσουμε, σημαίνει ότι έχουμε δεσμευτεί για να το προστατεύσουμε.

Η Κοινή Δήλωση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ, μετά την 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ:

«Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:25