search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:42
MENU CLOSE

«Βροχή» ξανά οι ρατσιστικές επιθέσεις – Επανεμφάνιση των φασιστών με «φόντο» τις κάλπες

20.03.2019 18:27
«Βροχή» ξανά οι ρατσιστικές επιθέσεις - Επανεμφάνιση των φασιστών με «φόντο» τις κάλπες - Media

 

Σε έξαρση βρίσκονται οι ρατσιστικές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες θυμάτων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα οι επιθέσεις δεν προέρχονται μόνο από φασιστοειδή αλλά, σύμφωνα πάντα με τις σχετικές καταγγελίες, και από αστυνομικούς αλλά και εργοδότες.

Τελευταίο κρούσμα, η περίπτωση ενός 20χρονου μετανάστη από την Γουϊνέα που, σύμφωνα με καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς με ρατσιστικό, όπως όλα δείχνουν, κίνητρο, καθώς όπως καταγγέλλεται του φώναζαν «μαύρε πήγαινε στη χώρα σου».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Κίνηση, ο 20χρονος «επισκέφθηκε το Γραφείο της Greece Cash Alliance helpline την Δευτέρα 18 Μάρτη στις 10πμ για να ζητήσει βοήθεια ώστε να συνεχίσει να παίρνει τα 90 ευρώ. Στο ίδιο γραφείο είχε ξαναπάει αρκετές φορές και δεν κατάφερε να βρει λύση. Όταν ίδιος επέμενε να του δοθεί λύση κλήθηκε η Αστυνομία από την αρμόδια υπάλληλο, πιθανά για να τον ξεφορτωθεί.

«Ήρθε όχημα της Άμεσης Δράσης με δύο αστυνομικούς και τον συνέλαβαν ασκώντας υπερβολική σωματική βία. Τον έβαλαν κάτω στο δρόμο, τον κλώτσησαν στο πόδι όπου είχε παλιό τραύμα. Τον χτυπούσαν με γροθιές στο πρόσωπο και την πλάτη για να του περάσουν χειροπέδες τραυματίζοντας τον. Όταν ζήτησε να τον πάνε στο νοσοκομείο γιατί πονάει αστυνομικός του απάντησε “να πεθάνεις εδώ, όχι νοσοκομείο.”. Οταν ρώτησε “γιατι με χτυπάτε” πήρε την απάντηση “Μαύρε πήγαινε στη χώρα σου.” Η Αστυνομία τον κράτησε μία μέρα στο κρατητήριο και μετά τον πήγαν την Τρίτη 19/3 στο Αυτόφωρο, όπου αναβλήθηκε η δίκη για την Παρασκευή 22 Μάρτη και αφέθηκε ελεύθερος.»

Από τα Βίλια στην Κόνιτσα

Το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα λίγα μόλις ώρες μετά την ρατσιστική επίθεση σε ξενώνα προσφύγων στα Βίλια, από κατοίκους της περιοχής, όταν περίπου 80 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, βρέθηκαν στο στόχαστρο 100 κατοίκων οι οποίοι πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, σπάζοντας πόρτες και τζαμαρίες, και επιτέθηκαν σε πρόσφυγες.

Επίθεση δέχτηκε και δημοτικός σύμβουλος της περιοχής, εκλεγμένος με την υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ Λαϊκή Συσπείρωση, την ώρα που, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καταδίκαζε την επίθεση κατά των προσφύγων.

Αντίστοιχη επίθεση ως προς τα χαρακτηριστικά της σημειώθηκε και στην Κόνιτσα το βράδυ της Κυριακής, όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε ανήλικους πρόσφυγες που ζουν σε δομή ΜΚΟ στην περιοχή. Τα νεαρά παιδιά, αφγανικής καταγωγής, έπαιζαν μπάσκετ σε ένα γήπεδο της περιοχής, όταν εμφανίστηκαν πέντε κουκουλοφόροι με ρόπαλα, οι οποίοι τα κυνήγησαν και ξυλοκόπησαν ένα παιδί που, προσπαθώντας να ξεφύγει, σκόνταψε και έπεσε στο έδαφος.

Ρατσιστική επίθεση σημειώθηκε και στη Σαλαμίνα, με την ΚΕΕΡΦΑ να καταγγέλλει ότι η αστυνομία καλύπτει τους δράστες. 

Πρόκειται για τέσσερα εξαιρετικά σημαντικά περιστατικό που έλαβαν χώρα μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αν σε αυτά προστεθούν ο ξυλοδαρμός Πακιστανού μετανάστη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στη Νίκαια επειδή «νόμιζαν ότι έκλεψε αυτοκίνητο», ο ξυλοδαρμός μεταναστών εργατών στην Πιερία από τον εργοδότη τους, όταν του ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους με απειλές του τύπου «θα φέρω τη Χρυσή Αυγή» και η απεργία πείνας, στις αρχές Φεβρουαρίου, 10 μεταναστών στο Β Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου, καταγγέλλοντας απάνθρωπη – ρατσιστική μεταχείριση, φαίνεται ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις στη χώρα μας γνωρίζουν ξανά μεγάλη έξαρση, θυμίζοντας ως ένα βαθμό το κλίμα που επικρατούσε πριν τις εκλογές του 2012.

Τον ρατσισμό εξάλλου θρέφουν, ακόμα και αν δεν οδηγούν ευθέως σε επιθέσεις, κινήσεις όπως η επιβολή αποχής από τα μαθήματα μαθητών σε Γρεβενά και Σάμο από μερίδα γονέων, επειδή στα ίδια σχολεία φοιτούν και προσφυγόπουλα. Για την περίπτωση της Σάμου -όπως και για την επίθεση στα Βίλια- διέταξε έρευνα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.  

Στο “φόντο”, Δίκη και τοπικές εκλογές

Ενδεικτική για το κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί είναι η καταγγελία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου, που κάνει λόγο για απόπειρα «μεγάλης κλίμακας επανεμφάνιση στο δημόσιο χώρο της Καλλιθέας» των φασιστών της Χρυσής Αυγής.

Σε ανακοίνωση – πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου, ο Συντονισμός αναφέρει ότι «με αφορμή τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και υπό τον ‘’μανδύα’’ της ‘’Ελληνικής Αυγής για την Καλλιθέα’’ οι φασίστες της Χρυσής Αυγής επιχειρούν μια μεγάλης κλίμακας επανεμφάνιση στο δημόσιο χώρο της Καλλιθέας, προσπαθώντας, εν όψει και της κατάληξης της Δίκης, να εμφανιστούν ως εθνικιστική μεν, φιλήσυχη δε δημοτική παράταξη, εκμεταλλευόμενοι και την επαμφοτερίζουσα στάση της νυν Δημοτικής Αρχής.

»Τρικάκια με το χουντικό σύνθημα ‘’πατρίς – θρησκεία – οικογένεια’’, εθνικιστικό μίσος και ρατσισμός, προσπάθεια τρομοκράτησης αντιφασιστών αγωνιστών με μηνύσεις από την Ελληνική Αυγή, βανδαλισμοί σε σχολεία και εξορμήσεις με πλήρη εξάρτηση και την κάλυψη της αστυνομίας από τη Χρυσή Αυγή, συνθέτουν το δίπτυχο της ναζιστικής τρομοκρατίας που επιχειρείται να παγιωθεί στη γειτονιά μας», αναφέρει ο Συντονισμός.

Και όλα αυτά, ενώ η Δίκη της Χρυσής Αυγής μπαίνει σιγά – σιγά στην «τελική ευθεία», με τους ίδιους τους μάρτυρες υπερασπίσεως να «καίνε» τα στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης που βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο».

Και, ως γνωστόν, το πληγωμένο θηρίο είναι το πιο επικίνδυνο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:38