search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:38
MENU CLOSE

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τα κτίρια στην Ακρόπολη

21.03.2019 06:54
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τα κτίρια στην Ακρόπολη - Media

 

Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν κάτοικοι του Μακρυγιάννη για τα υψηλά κτίρια κοντά στην Ακρόπολη. Η νέα προσφυγή που κατατέθηκε χθες αφορά το ήδη κτισμένο επί της οδού Φαλήρου κτίριο, το οποίο προορίζεται να γίνει ξενοδοχείο.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας στις οποίες βασίστηκε η έκδοση της άδειας είναι αντισυνταγματικές, καθώς οδηγούν σε επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην περιοχή.
Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας άσκησαν έξι κάτοικοι της περιοχής, εκ των οποίων οι τέσσερις κατοικούν στον ίδιο δρόμο. Η προσφυγή στρέφεται κατά της άδειας δόμησης του 2019 και της έγκρισης δόμησης του 2018 (τα δύο στάδια στα οποία χωρίζεται η έκδοση μιας οικοδομικής άδειας) που εκδόθηκαν από την πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων σε αναθεώρηση άδειας του 2016.

Επίσης, οι κάτοικοι ζητούν την ακύρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του 1988, που καθόρισε χρήση γενικής κατοικίας στην περιοχή και του Προεδρικού Διατάγματος του 1978 με το οποίο καθορίστηκε συντελεστής δόμησης 3,6.

Μεγάλο ύψος

Οπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι που μίλησαν στην Καθημερινή, το ύψος στο οποίο τελικά έφθασε το κτίριο έγινε αντιληπτό τον Φεβρουάριο του 2019, με την πρόοδο των οικοδομικών εργασιών. «Διαπιστώσαμε ότι το υπό κατασκευή κτίριο είχε ήδη φθάσει σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ύψος, το οποίο ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ύψος των λοιπών κτιρίων της περιοχής και το οποίο δημιουργεί σημαντικά ζητήματα θέασης, αερισμού, ηλιασμού και φωτισμού», αναφέρουν στην προσφυγή. «Και όλα τούτα χωρίς το κτίριο να έχει ολοκληρωθεί, ήτοι με κίνδυνο το ύψος του κτιρίου να είναι ακόμα μεγαλύτερο».

Συντελεστής δόμησης

Οσον αφορά τον συντελεστή δόμησης, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η δόμηση πολύ υψηλών κτιρίων συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση του ήδη βεβαρημένου οικιστικού ιστού της περιοχής, παραγνωρίζοντας την ιστορική φυσιογνωμία και τις ιδιαιτερότητές της. Σημειώνεται ότι το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και 850 μέτρων από την Ακρόπολη. Επίσης, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η έκδοση της οικοδομικής άδειας έγινε κατά παράβαση του αρχαιολογικού νόμου, καθώς θα έπρεπε να έχει προηγηθεί έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι προσφυγή άσκησε άλλη ομάδα κατοίκων της περιοχής και κατά της οικοδομικής άδειας του κτιρίου επί της οδού Μισαραλιώτου (το οποίο δεν έχει ακόμα χτιστεί). Στην περιοχή πάντως δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να χτιστεί τίποτα, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέστειλε τη δόμηση προκειμένου να επανεξεταστεί το πολεοδομικό πλαίσιο της περιοχής και να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:36