search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:29
MENU CLOSE

Σπρώχνουν κόσμο εκτός ρυθμίσεων – «Σφιχτοί» οι δανειστές στις ρυθμίσεις για τον διάδοχο του Νόμου Κατσέλη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2065
21-3-2019
23.03.2019 04:00
akoyst.jpg

 

Μάχη με τον χρόνο και τις αντιρρήσεις των θεσμών – ειδικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει το νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Οι θεσμοί έχουν εγείρει νέες σοβαρές ενστάσεις και ζητούν να υπάρξουν ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια, ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια που είχαν υποθήκη την πρώτη κατοικία, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός εκείνων που θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα.

Οι δανειστές απέστειλαν στις τράπεζες τα νέα δικά τους όρια για νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας και ζητούν να υπάρξει ενημέρωση για τον αριθμό δανειοληπτών που αφορά. 
Το μεγάλο αγκάθι, όπως είπαμε, παραμένουν τα επιχειρηματικά δάνεια. Οι δανειστές ζητούν να μπουν εκεί ασφυκτικά όρια και πλαίσια. Παζάρι γίνεται ώστε η οφειλή να μην υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία τα 130.000 ευρώ. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ελάχιστοι θα ωφεληθούν από τη ρύθμιση, εάν τελικά υιοθετηθεί. Το συνολικό υπόλοιπο αυτών των δανείων ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν και σε αυτή την κατηγορία να ισχύσουν οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις ένταξης με τα στεγαστικά δάνεια. 
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μάλιστα, αν γίνουν δεκτές αυτές οι προτάσεις, η περίμετρος των μικρών επιχειρηματικών δανείων με προσημείωση πρώτης κατοικίας θα κλείσει στα 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα μείνουν… απροστάτευτα τρία στα τέσσερα δάνεια αυτής της κατηγορίας.

Όχι στα επιχειρηματικά
Παρά ταύτα οι δανειστές επιμένουν να μην ενσωματωθούν καθόλου τα επιχειρηματικά δάνεια. Ενδεχομένως θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση, με ένταξη μεν, αλλά με αυστηρότερους όρους, τόσο για το υπόλοιπο του ληξιπρόθεσμου δανείου όσο και για τα εισοδηματικά κριτήρια. Μένει να φανεί αν το αίτημα των θεσμών θα γίνει τελικά αποδεκτό.

Το βασικό επιχείρημα από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών είναι ότι αυτή η κατηγορία δανειοληπτών χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής και δεν είναι αρκετά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχει προβλέψει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αφήνονται περιθώρια να εκμεταλλευθούν καταχρηστικά την προστασία στρατηγικοί κακοπληρωτές και φοροφυγάδες.
Επιπλέον, με πρωταρχικό στόχο το «κόψιμο» εμπόρων και επαγγελματιών, οι θεσμοί πιέζουν για καθιέρωση πολύ πιο αυστηρών περιουσιακών ορίων, έχοντας ήδη επιτύχει τη συμπίεση σε αρκετά χαμηλά επίπεδα των εισοδηματικών ορίων.

Για παράδειγμα, ζητείται οι καταθέσεις ή άλλες επενδύσεις κινητών αξιών να μην υπερβαίνουν το 20% του υπολοίπου του δανείου, δηλαδή τα 26.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει τον «πήχη» στο 50%, δηλαδή στα 65.000 ευρώ. Επίσης προτείνεται η αξία των λοιπών ακινήτων (εκτός της πρώτης κατοικίας) να μην ξεπερνά το ύψος του δανείου της πρώτης κατοικίας, δηλαδή τα 130.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση ανέβαζε το ποσό στα 260.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το όριο οφειλής που θέτουν οι θεσμοί για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ανέρχεται στα 100.000 ευρώ. Όσο για το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, αυτό ορίζεται στα 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τα 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια. 
Θυμίζουμε ότι το πλαίσιο προστασίας που συζητούνταν μέχρι πρότινος, στο οποίο είχαν συμφωνήσει κυβέρνηση και τράπεζες, έκανε λόγο για συνολική οφειλή με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία στα 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ.

Στόχος οι κακοπληρωτές
Μεγάλο «κούρεμα» έναντι των αρχικών σχεδίων προτείνεται και για τα άλλα κριτήρια. Οι δανειστές προτείνουν το ύψος των καταθέσεων του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ για τον άγαμο και να φτάνει τα 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια. Η κυβέρνηση περιλάμβανε στο σχέδιο το ανώτατο όριο να φτάνει τα 36.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που οι δανειολήπτες θα αφήσουν απλήρωτες οφειλές για να μπορούν να ενταχθούν στην ηλεκτρονική ρύθμιση, φαίνεται ότι ενοχλεί και αυτό τους δανειστές. Το αρχικό σχέδιο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τράπεζες, ορίζει ότι θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα δανειολήπτες που το δάνειό τους θα έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών μέχρι και το τέλος του 2018. 

Οι θεσμοί όμως φαίνεται να εγείρουν και εκεί αντιρρήσεις, ζητώντας το χρονικό όριο να μετατεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα. Το επιχείρημα είναι ότι η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει από το φθινόπωρο την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση μετά την 1.1.2019, κάτι που συνέβαλε στο να «κοκκινίσουν» εσκεμμένα συγκεκριμένα δάνεια μέσα στους τελευταίους μήνες του χρόνου. 

Οι δανειστές φαίνεται ότι επί της αρχής είχαν συμφωνήσει να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια στον νέο Νόμο Κατσέλη, ωστόσο σήμερα πετσοκόβουν τα κριτήρια εισδοχής στο νέο πλαίσιο προκειμένου να περιορίσουν ασφυκτικά τους επαγγελματίες που θα αιτηθούν προστασία. Και αυτό διότι κρίνουν «θολή» την αντικειμενική αξιολόγηση των επιλέξιμων επιχειρηματιών, αμφισβητώντας την αλήθεια των δηλωθέντων χαμηλών εισοδημάτων.

Άλλωστε, με όλους αυτούς τους «κόφτες» που προτείνονται, εκτιμάται ότι όχι μόνο θα εξαιρεθούν τα περισσότερα δάνεια εμπόρων και επαγγελματιών, αλλά θα περιοριστεί αισθητά η προστασία και στα υπόλοιπα δάνεια, με αποτέλεσμα να κλείσει η περίμετρος της προστασίας σε συνολικό υπόλοιπο δανείων πολύ χαμηλότερο από το αρχικά εκτιμώμενο ποσό των 11 δισ. ευρώ.
Όλες αυτές οι σοβαρές διαφωνίες δημιουργούν αναχώματα στην επίτευξη συμφωνίας. Με αποτέλεσμα στο Μέγαρο Μαξίμου να έχει προκληθεί προβληματισμός, αφού μια νέα αναβολή των αποφάσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης δημιουργεί τον κίνδυνο να διαταραχθεί το καλό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα στις αγορές. 

Την ίδια ώρα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνδέεται και με έναν άλλο πολιτικό στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, ενόψει των ευρωεκλογών: να εγκρίνει το Eurogroup τη μερική αποπληρωμή δανείων που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ, ώστε να επιβεβαιωθεί το αφήγημα της απομάκρυνσης από το καθεστώς της αυστηρής εξωτερικής εποπτείας της οικονομίας.
Κορυφαία όμως πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί και η ένταξη, για πρώτη φορά, των ασθενέστερων από τους έχοντες πτωχευτική δυνατότητα σε ένα προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη τους κατοικία, καθώς αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο του νέου νόμου που θα μπορεί να προβληθεί ως μια βελτίωση στο άρθρο 9 του Νόμου Κατσέλη, η ισχύς του οποίου έχει λήξει από τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι έως τώρα εξελίξεις της διαπραγμάτευσης δημιουργούν ανησυχίες ακόμη και για το ενδεχόμενο να μην κλείσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, για να εγκριθεί η εκταμίευση 970 εκατ. ευρώ προς την Αθήνα. Η μετάθεση όμως των αποφάσεων στο Eurogroup της 16ης Μαΐου, δηλαδή μόλις δέκα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στους ψηφοφόρους
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:27