16/10/2019 14:17:21

Κυκλώνας Ιντάι: 200.000 οι πληγέντες στη Ζιμπάμπουε, 600.000 στη Μοζαμβίκη (Video & Photos)

Κυκλώνας Ιντάι: 200.000 οι πληγέντες στη Ζιμπάμπουε, 600.000 στη Μοζαμβίκη (Video & Photos) - Media

 

Η λέξη καταστροφικός είναι λίγη για να χαρακτηρίσει τον κυκλώνα Ιντάι που έπληξε τόσο την Ζιμπάμπουε όσο και τη Μοζαμβίκη.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, σε 200.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ανθρώπων στη Ζιμπάμπουε που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ιντάι και τις πλημμύρες.

ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Ερβέ Φερχούζελ δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι οι συνθήκες στην περιοχή Σιμανιμάνι, στην ανατολική Ζιμπάμπουε, είναι πολύ κακές.

«Περίπου το 90% της περιοχής έχει υποστεί σημαντικές ζημιές» σημείωσε. Το πιο θλιβερό είναι ότι το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZBC αναθεώρησε (προς τα πάνω) τον αριθμό των νεκρών, ο οποίος ανέρχεται πλέον σε 139.

Ο Ιντάι σάρωσε τη νύχτα της 15ης προς την 16η Μαρτίου τη Μοζαμβίκη, το ανατολικό τμήμα της Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι. Στη Μοζαμβίκη, τη χώρα που επλήγη περισσότερο από το πέρασμά του, περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του οργανισμού, ο οποίος επικαλέστηκε κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, διευκρίνισε επίσης ότι 600.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τον κυκλώνα και τις πλημμύρες.

«Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σίγουρα», σημείωσε επίσης ο Φερχούζελ στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπολογίζει ότι συνολικά 1,7 εκατομμύρια Μοζαμβικανοί θα χρειαστούν βοήθεια.

Εξάλλου σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Κέλσο Κορέια, τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται άμεσα την αρωγή συνεργείων διάσωσης στις ζώνες που έχουν πλημμυρίσει στη Μοζαμβίκη, όπου ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σύμφωνα με τον ίδιο σε 217.

«Πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην πρόσφατη ιστορία της Μοζαμβίκης», ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

"Μπορεί να πρόκειται για μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει τη νότια περιοχή της Αφρικής στην ανθρώπινη μνήμη και ως εκ τούτου θα πρέπει να κάνουμε πολλά", δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φάραν Χακ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στις χώρες μέλη για τη συγκέντρωση πόρων.

 

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) δήλωσε ότι ομάδες του αμερικανικού στρατού μπορεί να μετάσχουν στις προσπάθειες διάσωσης των κατοίκων που έχουν πληγεί στη χώρα αυτή.

 

Πηγη: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.