search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:03
MENU CLOSE

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου απέρριψε δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου

21.03.2019 17:39
Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου απέρριψε δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου - Media

 

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αρνήθηκε δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου στερλινών του Αμερικανού μαικήνα Σάκλερ, η οικογένεια του οποίου συνδέεται με την κρίση των οπιούχων που μαστίζει τις ΗΠΑ.

Η οικογένεια Σάκλερ δημιούργησε την περιουσία της κυρίως από την Purdue Pharma, μια αμερικανική εταιρία μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο, και από ένα από τα εργαστήρια που κατηγορούνται ως υπεύθυνα για την υπερκατανάλωση οπιούχων φαρμάκων στις ΗΠΑ με το σκεύασμα OxyContin.

Εκπρόσωπος του Ταμείου Σάκλερ εξήγησε την μη αποδοχή της δωρεάς εκτιμώντας ότι “η διάδοση ισχυρισμών κατά των μελών της οικογένειας Σάκλερ” μπορεί να “εκτρέψει την Εθνική Πινακοθήκη από το σημαντικό έργο της” απορρίπτοντας κατηγορηματικά παράλληλα τις κατηγορίες κατά της οικογένειας.

Ο Ντέιβιντ Ρος, ο διευθυντής του μουσείου, είπε ότι “κατανοεί και στηρίζει την απόφαση να μην υλοποιηθεί η δωρεά αυτή τη στιγμή”.

Η αμερικανίδα φωτογράφος Ναν Γκόλντινγκ εξέφρασε ικανοποίηση μιλώντας στην εφημερίδα Guardian για την απόφαση του μουσείου. Η ίδια έγινε εξαρτώμενη από το OxyContin και ακτιβίστρια κατά των συνταγογραφήσεων, και ευχήθηκε να υπάρξει ένα “ντόμινο συνεπειών” στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Σύμφωνα με τη Γκάρντιαν, η καλλιτέχνης είχε προειδοποιήσει ότι θα αρνείτο μια αναδρομική έκθεση του έργου της στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, αν το μουσείο αποδεχόταν τη δωρεά.

Το όνομα Σάκλερ κοσμεί πολλά μουσεία στις ΗΠΑ, στο Λονδίνο όπου το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου διαθέτει μια αυλή Σάκλερ, ή ακόμη το Παρίσι με την πτέρυγα Σάκλερ ανατολικών αρχαιοτήτων στο Λούβρο.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία για την κρίση των οπιούχων που μαστίζει τις ΗΠΑ. Περίπου 2,4 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι σήμερα εξαρτώμενοι από το όπιο και 90 ανάμεσά τους πεθαίνουν καθημερινά.

Η Purdue Pharma ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ζήτησε από τους εμπορικούς της αντιπροσώπους να μην προωθούν πλέον στους γιατρούς τα αναλγητικά της. Ορισμένα μέλη της οικογένειας Σάκλερ συνεχίζουν να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:03