search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:51
MENU CLOSE

Η καταδίκη Κάρατζιτς και οι «δαίμονες» των Βαλκανίων

21.03.2019 18:24
Η καταδίκη Κάρατζιτς και οι «δαίμονες» των Βαλκανίων - Media

 

Την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Ράντοβαν Κάρατζιτς από το Δικαστήριο της Χάγης –το oποίο τον καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό, θεωρώντας ότι η πρώτη ποινή των 40 χρόνων κάθειρξης ήταν λίγη για τα εγκλήματα που διέπραξε, μεταξύ των οποίων η σφαγή της Σρεμπρένιτσα- σχολιάζουν οι γερμανικές εφημερίδες.

Η εφημερίδα Tageszeitung του Bερολίνου σχολιάζει: «Από νομική σκοπιά το κεφάλαιο Κάρατζιτς με την καταδίκη σε ‚ισόβια‘ από το Εφετείο του Δικαστηρίου της Χάγης έχεις κλείσει. Αλλά από πολιτική σκοπιά δεν έχει κλείσει ακόμη. Η αύξηση της ποινής ικανοποιεί της ενώσεις συγγενών των θυμάτων – και ταράζει τη σερβική κοινή γνώμη. Όχι μόνο στα Βαλκάνια, έθνη και κοινωνίες δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τις σκοτεινές πλευρές της ιστορίας τους». Όπως σημειώνει το σχόλιο, προϋπόθεση για μια σταθερή ειρήνη είναι η αποδοχή των εγκλημάτων από το έθνος που τα διέπραξε, η αναγνώριση των «ίδιων δαιμόνων» και η «ένδειξη συμπόνιας προς τα θύματα των ‘άλλων’», ενώ ειδικότερα για τα Βαλκάνια, εκτιμά το σχόλιο, θα πρέπει όλα τα κράτη των Βαλκάνια «να βάλουν το χέρι βαθιά στην πληγή» προκειμένου να συμφιλιωθούν.

«Η δικαιοσύνη, ακόμη και στη Χάγη, απονέμεται αργά. Και ούτε εκεί είναι εντελώς ανεπηρέαστη από εξωτερικούς παράγοντες» αναφέρει το σχόλιο, σημειώνοντας: «Αν όμως παρά ταύτα μετά από χρόνια δικαστικής διαδικασίας, ακροάσεων εκατοντάδων μαρτύρων, το Δικαστήριο καταλήγει επιτέλους σε μια καταδίκη στην υπόθεση Κάρατζιτς, μετά μάλιστα την εξάντληση κάθε νομικού μέσου, τότε και η σερβική κοινή γνώμη πρέπει να αναγνωρίσει την αλήθεια». Το σχόλιο αναφέρει μάλιστα σε άλλο σημείο ότι στη Σερβία ακόμη κάποιοι παρουσιάζουν τον Κάρατζιτς ως «ήρωα». Τέλος η TAZ καταλήγει: «Όποιος, όπως η Σερβία, προσβλέπει στην ΕΕ και με αυτό θέλει να ενστερνιστεί τις‚ ευρωπαϊκές αξίες‘ δεν μπορεί να εμμένει σε μια ανόητη ισχυρογνωμοσύνη και να λέει ψέματα στον εαυτό της. Η ίδια πρέπει να αφορίσει τους δαίμονές της πριν από μια είσοδο στην ΕΕ –αλλιώς ίσως ανάψει ένα ακόμη φιτίλι εντός της Ευρώπης».

Πηγή: DW
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:50