search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:25
MENU CLOSE

Δ. Αβραμόπουλος: Στο πλευρό της Κύπρου η ΕΕ

21.03.2019 21:00
Στο Παγκράτι ψήφισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος - Media

 

Η Κύπρος βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση τον τελευταίο καιρό στο μεταναστευτικό, ανέφερε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι η Λευκωσία δεν είναι μόνη της και ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό της».

Μιλώντας μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και υπηρεσιακών παραγόντων, ο κ. Αβραμόπουλος είπε εξάλλου ότι είναι μικρό το χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα δίκαια αιτήματα της Κύπρου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας και μετανάστευσης.

Πρακτική, επιχειρησιακή και οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο υποσχέθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, λέγοντας παράλληλα ότι αυτές τις ημέρες φτάνουν στην Κύπρο κοινοτικοί αξιωματούχοι της Europol, της Υπηρεσίας Ασύλου και της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής «ώστε με γρήγορους ρυθμούς να ρυθμίσουμε αποτελεσματικά όλα αυτά τα ζητήματα».

Ο υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε από την πλευρά του τον κ. Αβραμόπουλο για την δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο για να συζητήσουν το θέμα των μεταναστευτικών ροών, ενώ είπε ότι από την τελευταία επίσκεψη «η κατάσταση στην Κύπρο έχει γίνει πιο ανησυχητική».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, οι ροές αυξάνονται συνεχώς «σε σημείο που καθίσταται πολύ δύσκολο να γίνουν διαχειρίσιμες», ενώ είπε ότι τους πρώτους μήνες του 2019 οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 1.000 το μήνα.

Αναφέρθηκε παράλληλα στο πρόβλημα των ροών από τα κατεχόμενα, ενώ είπε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα ακόμη Κέντρο Φιλοξενίας.

Όπως είπε ο κ. Πετρίδης, πέραν της επίλυσης του Συριακού, η λύση βρίσκεται «σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης μιας Κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής στα πλαίσια του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου». Επ’ αυτού είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε πάρα πολλές προσπάθειες, οι οποίες όμως προσκρούουν σε θέσεις κρατών μελών.

Για την κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «οι ροές είναι ως επί το πλείστον από τα κατεχόμενα» προσθέτοντας ότι το θέμα έθιξε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ευχαρίστησε τον Επίτροπο Αβραμόπουλος για τη βοήθεια και την κατανόηση που επιδεικνύει και είπε ότι ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερη τεχνική και οικονομική βοήθεια για κάποια θέματα. «Φαίνεται ότι προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας και άλλου Κέντρου Φιλοξενίας» καθώς είναι αδύνατο να γίνει διαχείριση με αυτούς τους αριθμούς, ανέφερε ο Υπουργός.

Είπε επίσης ότι χρειάζεται «πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών για θέματα που αφορούν την ασφάλεια του κράτους και την αποτροπή από κινδύνους που προκύπτουν από ενδεχόμενα ριζοσπαστικοποίησης».

Θα είμαστε σε επαφή με τις υπηρεσίες στο αμέσως επόμενο διάστημα, ούτως ώστε στο πλαίσιο του εφικτού να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις εκεί που μπορούμε, κατέληξε.

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Αβραμόπουλος είπε εξάλλου ότι η βοήθειά προς την Κύπρο «θα είναι πρακτική, επιχειρησιακή και οικονομική». Ανέφερε ότι αναμένει από τους εμπλεκόμενους Υπουργούς μια έγγραφη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν, είτε είναι θέματα εσωτερικής ασφάλειας, είτε διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών «έτσι ώστε με τη δική μας συνδρομή η Κύπρος να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά».

Επίσης, αναφέρθηκε στην αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή και είπε ότι «γνωρίζουμε ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι ροές μέσω των κατεχομένων» ενώ συνεχίζονται οι ροές από την περιοχή της Συρίας.

Ειδικότερα για τη Συρία, ο Επίτροπος της ΕΕ είπε ότι όλα δείχνουν ότι έχει ηττηθεί η τρομοκρατία επί του εδάφους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει επιστρέψει η χώρα αυτή στην κανονικότητά της.

Ανέφερε ότι η Europol, η Υπηρεσία Ασύλου και η Ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή θα στείλουν αυτές τις μέρες τους εκπροσώπους τους στην Κύπρο. Απόψε, συνέχισε, φτάνει ο Γενικός Διευθυντής της Συνοριοκατοφυλακής στην Κύπρο, ενώ η Γενική Διευθύντρια της ΓΔ Μετανάστευσης έρχεται την επόμενη εβδομάδα.

«Και εγώ προσωπικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι συνεργάτες μου και όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς που είναι κάτω από το χαρτοφυλάκιό μου θα είναι στην υπηρεσία της Κύπρου» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος τελεί υπό πίεση».

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ το νησί, όλες οι καταστάσεις τις οποίες συζητήσαμε θα έχουν βελτιωθεί», ενώ είπε ότι «η Κύπρος θα είναι ακόμη περισσότερο έτοιμη, ακόμη και σε αυτό που έθιξε πριν από λίγο ο κύριος Υπουργός για τη δημιουργία – εάν χρειαστεί – νέων κέντρων ελέγχου».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όλα αυτά ξεκινούν άμεσα και η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο εγγύς μέλλον, τόσο με επισκέψεις στην Κύπρο, όσο και με συναντήσεις, μέχρι το τέλος της περιόδου που σηματοδοτούν οι Ευρωπαϊκές εκλογές.

«Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα γιατί ο χρόνος πλέον μας πιέζει. Δεν έχουμε μπροστά μας παρά ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα δίκαια αιτήματα της Κύπρου για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας και μετανάστευσης» είπε.

«Η Κύπρος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν είναι μόνη της, είμαστε όλοι στο πλευρό της και εγώ προσωπικά» κατέληξε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:25