search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:30
MENU CLOSE

Χειροβομβίδα εξερράγη έξω από το ρωσικό προξενείο – Τα σενάρια τρομοκρατίας (Video)

22.03.2019 06:11
Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με χειροβομβίδα στο ρωσικό προξενείο από «Σκευωρία Εκδίκησης FAI/IRF» - «Πυρήνας "Mikhail Zhlobitsky"» - Media

 

Άγνωστοι δράστες πέταξαν στις 3 και 20 τα ξημερώματα χειροβομβίδα στον προαύλιο χώρο του ρωσικού προξενείου στην οδό Τζαβέλα στο Χαλάνδρι, η οποία εξερράγη προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές

Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη και άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Η αστυνομία απέκλεισε την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το ρωσικό προξενείο.

Το περιστατικό παρουσιάζει ομοιότητες με την επίθεση στη γαλλική Πρεσβεία, στη λεωφόρο βασιλίσσης Σοφίας, τον Νοέμβριο του 2016

Η έκρηξη έγινε αντιληπτή από την λάμψη στις κάμερες ασφαλείας.

Οι δράστες της επίθεσης έχουν καταγραφεί, από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή. Πρόκειται για δύο άτομαπου επέβαιναν σε μηχανή και τα οποία μόλις πέταξαν την χειροβομβίδα διέφυγαν με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο.

Η χειροβομβίδα πετάχτηκε κάτω από το θωρακισμένο κουβούκλιο του φρουρού που ήταν άδειο, προκαλώντας ερωτήματα ως προς το εάν οι δράστες επιθυμούσαν να υπάρξουν θύματα.

Το ωστικό κύμα της έκρηξης εκτονώθηκε κάτω από το θωρακισμένο κουβούκλιο, γι’ αυτό και δεν σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως προκύπτει ότι πρόκειται για χτύπημα με «άρωμα» τρομοκρατίας.

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση με τη ρίψη χειροβομβίδας που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο της προξενικού τμήματος της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, τονίζει ότι «οι παραδοσιακά και σε βάθος αιώνων αγαστές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία δεν πρόκειται να επηρεασθούν από ανάλογες έκνομες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις» και επισημαίνει ότι «οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση του περιστατικού και την υπαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη».

Γ. Κατρούγκαλος: Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα

Τη διαβεβαίωση ότι «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά», έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik».

«Η Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, «είναι μια ασφαλής χώρα. Συμβαίνουν όμως και εδώ, όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου, μεμονωμένες απαράδεκτες επιθέσεις όπως αυτή, η οποία έγινε το πρωί στο ρωσικό προξενείο. Έχουμε επικοινωνήσει με τη ρωσική πρεσβεία, της έχουμε δηλώσει την αυτονόητη και κατηγορηματική καταδίκη παρόμοιων γεγονότων. Και δηλώσαμε ότι θα ληφθούν τα αναγκαία αστυνομικά μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια απαράδεκτα γεγονότα. Επιβεβαιώσαμε, επίσης, στο πλαίσιο της επαφής αυτής, τις πάρα πολύ φιλικές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες μεταξύ τους».

Η ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας

«Το σημερινό περιστατικό έξω από το προξενικό τμήμα της πρεσβείας δεν επηρέασε τη λειτουργία του προξενείου ή της πρεσβείας γενικότερα» αναφέρει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα. Με δύο αναρτήσεις της στο επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα καταδικάζει αποφασιστικά «τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες», όπως επισημαίνει, εκφράζει την «ευγνωμοσύνη της στις ελληνικές αρχές για την άμεση ανταπόκρισή τους» και σημειώνει πως παραμένει σε στενή επαφή μαζί τους. 

Αναλυτικά οι αναρτήσεις της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα: «Το σημερινό περιστατικό έξω από το προξενικό τμήμα της Πρεσβείας δεν επηρέασε τη λειτουργία του προξενείου ή της πρεσβείας γενικότερα. Καταδικάζουμε αποφασιστικά τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες. Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την άμεση ανταπόκριση τους. Παραμένουμε σε στενή επαφή μαζί τους. @hellenicpolice @GreeceMFA @MediaGovGr».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:29