search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:16
MENU CLOSE

«Φασισμός με φόντο την Αθηναϊκή Ριβιέρα»: «Στο πόδι» η Καλλιθέα ενάντια στη Χρυσή Αυγή

22.03.2019 09:52
«Φασισμός με φόντο την Αθηναϊκή Ριβιέρα»: «Στο πόδι» η Καλλιθέα ενάντια στη Χρυσή Αυγή - Media

 

Τα γεγονότα που καθιστούν την Καλλιθέα περιοχή με ιδιαίτερη προτεραιότητα για τη Χρυσή Αυγή και ως εκ τούτου γειτονιά κομβικής σημασίας για το αντιφασιστικό κίνημα παρουσίασαν οι ομιλητές της Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου το πρωί της Πέμπτης στο Δημαρχείο Καλλιθέας.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού, «μέλος του Συντονισμού, εκπαιδευτικός της τοπικής ΕΛΜΕ, εργαζόμενοι από το σωματείο υπαλλήλων του Δήμου Καλλιθέας και εκπρόσωποι αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων αναφέρθηκαν στις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, με την προσπάθεια επανεμφάνισης των φασιστών στον δημόσιο χώρο της Καλλιθέας εν όψει και των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, και κάλεσαν σε επαγρύπνηση το αντιφασιστικό κίνημα, με πρώτο κόμβο τη συγκέντρωση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ενάντια σε ενδεχόμενη παρουσία χρυσαυγιτών στην περιοχή.

»Εκ μέρους του Αντιφασιστικού Συντονισμού Καλλιθέας-Μοσχάτου-Ταύρου ο Κώστας Κούσιαντας παρουσίασε το ιστορικό της προσπάθειας εισβολής της Χρυσής Αυγής στην Καλλιθέα και την απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος της περιοχής, καθώς και τις εξελίξεις που φέρνει το κατέβασμα στις εκλογές της δημοτικής παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Καλλιθέα». Τόνισε ότι η Καλλιθέα αποτέλεσε κεντρικό στόχο για τη Χρυσή Αυγή ήδη από τον περίοδο 2011-2013, όταν με επανειλημμένες επιθέσεις και την ανοχή έως και συνέργια του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος η νεοναζιστική οργάνωση προσπάθησε να ριζώσει στη γειτονιά. Η τότε προσπάθεια ανακόπηκε από τις συνεχόμενες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετείχαν εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές της περιοχής.

»Απέδωσε την κεντρικότητα της Καλλιθέας στις προτεραιότητες της Χρυσής Αυγής σε τρεις παράγοντες: 1) Στο μέγεθός της και στη θέση της ανάμεσα στον Πειραιά, όπου υπάρχει ακόμα έντονη παρουσία της Χρυσής Αυγής, και στην Αθήνα, 2) στην πολυπολιτισμική της σύνθεση, με τους φασίστες να προσπαθούν να σπείρουν το μίσος ανάμεσα στους διαφορετικών εθνοτήτων κατοίκους της περιοχής και 3) στην αναβάθμιση της περιοχής μέσω της ένταξής της στη λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», τα υποσχόμενα κέρδη για τις τοπικές επιχειρήσεις και την συνακόλουθη ανάγκη για φτηνά εργατικά χέρια.

»Για το εκλογικό κατέβασμα της Ελληνικής Αυγής, ανέφερε ότι ο επικεφαλής της, Τρύφων Μπουγάς, ήταν υποψήφιος της Χρυσής Αυγής σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στη Β Αθήνας, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες του με τον Παναγιώταρο, τον Κασιδιάρη και τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο, που εξάλλου έδωσε το «έναυσμα» της νέας εξόρμησης των Χρυσαυγιτών με άρθρο του στον ιστότοπο της νεοναζιστικής οργάνωσης.

»Όσον αφορά το πρόγραμμα της Ελληνικής Αυγής, ο Κώστας Κούσιαντας έκανε λόγο για ρατσισμό, εθνικισμό και υπόσχεση «εθνοκάθαρσης» στην περιοχή, καθώς και υποσχέσεις για ρουσφετολογικού τύπου προσλήψεις με βάση την εθνοτική προέλευση, χωρίς παράλληλα να γίνεται κουβέντα για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στους δήμους. Κάλεσε σε μόνιμη επαγρύπνηση και κινητοποίηση εν όψει των τοπικών εκλογών, με αρχή την αντιφασιστική συγκέντρωση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Κύπρου της Καλλιθέας.

»Η Άννα Ζωγάκη, καθηγήτρια σε λύκειο της περιοχής και μέλος των Παρεμβάσεων που διατηρούν την πλειοψηφία στην ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Νέας Σμύρνης – Μοσχάτου, ανέφερε ότι η Ένωση πρωτοστάτησε το 2012 στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών. Την περίοδο εκείνη, σημείωσε, υπήρχαν πολλοί οργανωμένοι χρυσαυγίτες στα σχολεία, ενώ η Χρυσή Αυγή αποτελούσε «μόδα». Ένα κλίμα που αντιστράφηκε, καθώς πλέον οι αντιφασίστες μαθητές στα σχολεία είναι πολλοί περισσότεροι ενώ πλέον τα θρανία είναι καθαρά από φασιστικά σύμβολα, σε αντίθεση με παλαιότερα.

»Επιχειρείται επανάκαμψη της ακροδεξιάς μέσα στα σχολεία με όπλο το «μακεδονικό», ανέφερε η Άννα Ζωγάκη, σημειώνοντας πάντως ότι, αν και στην Καλλιθέα σημειώθηκαν καταλήψεις με εθνικιστικό πλαίσιο σε τρία σχολεία, οι μαθητές που πρωτοστάτησαν αποτελούσαν μία μικρή μειοψηφία ενώ οι περισσότεροι αντιτίθεντο. Αναφορικά με τις δημοτικές διοικήσεις Ασκούνη και Κάρναβου, σημείωσε ότι η μεν πρώτη ήταν ξεκάθαρα εχθρική προς την τοπική ΕΛΜΕ, ενώ η δεύτερη δίνει έδαφος στη Χρυσή Αυγή. Σημείωσε ότι η κάθοδος της Ελληνική Αυγής στις εκλογές είναι δείγμα υποχώρησης του αντιφασιστικού κινήματος, και γι’ αυτό απαιτείται μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της 25ης Μαρτίου.

»Ο Δήμος Πολύζος, εργαζόμενος στον Δήμο Καλλιθέας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων με την αγωνιστική παράταξη Εκτός των Τειχών σημείωσε ότι οι συνθήκες απαξίωσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων ανοίγουν τον δρόμο στον φασισμό, ξεκαθαρίζοντας πως, ακόμα και αν ενίοτε στους νεοναζί συγκαταλέγονται άνθρωποι της διπλανής πόρτας, κανείς πλέον δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε. «Με το να κλείνουν τα μάτια οι εργαζόμενοι εξαπλώθηκε ο ναζισμός και ο φασισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

»Αποκάλυψε ότι ο ίδιος γνωρίζει προσωπικά τον επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής για την Καλλιθέα, Τρύφωνα Μπουγά, καθώς υπήρξε υπάλληλός του τη δεκαετία του 1980. Έκανε λόγο για έναν απαράδεκτο εργοδότη, που είχε τοποθετήσει κάμερες παντού και «παρακολουθούσε ακόμα και πόση ώρα θα πάμε τουαλέτα». Αναφέρθηκε στη μήνυση που δέχτηκε το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Κάρναβου Σοφιανίδη, επειδή το Σωματείο είχε αναρτήσει ένα πανό για το Πολυτεχνείο στο κτήριο του Δημαρχείου. Αποκορύφωμα της πορείας αυτής αποτέλεσε η μήνυση της Ελληνικής Αυγής στη Λαϊκή Συσπείρωση Καλλιθέας.

»Ο Τριαντάφυλλος Τζελέπης, εργαζόμενος στον Δήμο Καλλιθέας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων με την αγωνιστική παράταξη Εκτός των Τειχών, αναφέρθηκε στις πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις σε Βίλια και Κόνιτσα, κάνοντας λόγο για επίθεση σε κάθε τι διαφορετικό. Ο φασισμός τρέφεται από τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ καθώς και τη στάση πολλών ΜΜΕ, ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι «όταν μιλάμε για φασισμό πρέπει να μιλάμε για καπιταλισμό». Τόνισε ότι υπάρχουν ευθύνες και του κυβερνητικού/ εργοδοτικού συνδικαλισμού για την κατάσταση αυτή, λόγω της εμπέδωσης της ήττας στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να γοητεύει κάποιους ο φασισμός.

«Οι μαθητές δεν διδάσκονται ότι εδώ, στην Καλλιθέα, είχαμε το Μπιζάνι και το τυπογραφείο του ΕΑΜ ενώ οι πολιτικοί πρόγονοι των νεοναζί φορούσαν κουκούλα και συνεργάζονταν με τους κατακτητές», είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι Χρυσαυγίτες πάντοτε υπερασπίζονται την εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο. «Έχουν καταθέσει 157 ερωτήσεις στη Βουλή για το εφοπλιστικό κεφάλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δε μας φόβησαν το 1940. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε», είπε.

»Από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Γιάννης Μαραβελάκης σημείωσε ότι στις 16 Μάρτη πανευρωπαϊκά σημειώθηκαν μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, ενώ ανέφερε ότι στήνεται μια μεγάλη αντιφασιστική συμμαχία, με εργαζόμενους, πρόσφυγες, μαθητές και φοιτητές. «Η Καλλιθέα αποτελεί στοίχημα για τους νεοναζί και έχουν ισχυρές πλάτες», ανέφερε, υποδεικνύοντας το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. «Το ΑΤ τους καλύπτει. Μετά την επίθεση την 25η Μαρτίου πέρσι δεν έγινε προσαγωγή ούτε έρευνα», ανέφερε. Καταδίκασε τη στάση της νυν δημοτικής αρχής που αντιμετωπίζει την Ελληνική Αυγή ως μία οποιαδήποτε δημοτική παράταξη και όχι ως εγκληματική οργάνωση, φτάνοντας στο σημείο να στείλει ευχαριστήρια επιστολή.

»Από τον Συντονισμό για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό ο Παύλος Αντωνόπουλος ανέφερε ότι ο φασισμός «ανεβαίνει» διεθνώς λόγω της δομικής κρίσης του καπιταλισμού, την κατάρρευση των αστικών κομμάτων διεθνώς και το «ΤΙΝΑ» που προβάλλεται ως απάντηση στις εργατικές αντιστάσεις. Λόγω του καλλιεργούμενου αντικομμουνισμού ως μόνη απάντηση μοιάζει, σε κάποιους, ο φασισμός, ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για βαριά ευθύνη της κυβέρνησης που αφενός συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική, αφετέρου διατηρεί παγιδευμένους στα νησιά και σε άθλιες δομές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Επιχειρείται μια επανεμφάνιση των φασιστών εν όψει εκλογών, είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται πάλη σε επίπεδο όχι μόνο δρόμο αλλά και ιδεολογίας με τον φασισμό, με συστηματική δουλειά σε σχολεία και χώρους δουλειάς.

»Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας Λεωνίδας Αναγνώστου έκανε λόγο για έλλειψη μόρφωσης και παιδείας που οδηγεί σε ανάπτυξη του φασισμού. «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι όσο μειώνεται το μορφωτικό επίπεδο τόσο ο φασισμός σηκώνει κεφάλι», είπε.

»Από την Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού αναφέρθηκε ότι, παρά τα όσα αρνητικά καταγράφονται, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από ότι πριν το 2013, καθώς ο μαχητικός αντιφασισμός έχει αποκόψει τους φασίστες από την πρόσβαση στον δημόσιο χώρο. Όπως είπε, πλέον η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να κάνει ούτε μια δημόσια εμφάνιση, ούτε μια προεκλογική συγκέντρωση, ενώ στη «φιέστα» των Ιμίων μαζεύονται πια μερικές εκατοντάδες στα γραφεία της Μεσογείων ενώ στη Ρηγίλλης διοργανώνεται αντιφασιστική συγκέντρωση. «Απειλή υπάρχει αλλά έχουμε επιτυχίες», είπε, καλώντας και από την μεριά του σε στήριξη της αντιφασιστικής συγκέντρωσης της 25ης Μαρτίου.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15