search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:08
MENU CLOSE

Ακροδεξιός κοινωνικός αυτοματισμός – Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία και Βρετανία μερικά από τα σημεία εφαρμογής του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2065
21-3-2019
25.03.2019 04:00
islamiya.jpg

 

Το τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα που είναι γνωστή για το αρνί, τα τοπία της και… το «Lord of the Rings» πάγωσε τη Νέα Ζηλανδία. Διαταραγμένος ακροδεξιός Αυστραλός, που διέμενε στη χώρα, προέβη σε ένα κρεσέντο χτυπημάτων εναντίον αθώων πολιτών που ως φιλήσυχοι μουσουλμάνοι βρίσκονταν στο τζαμί για να εκπληρώσουν τα απολύτως κατοχυρωμένα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Με μια λογική videogame, ο σαλεμένος ακροδεξιός, συνεπαρμένος από τα κατορθώματα του ομοϊδεάτη και ήρωά του Άντερς Μπρέιβικ, εκτέλεσε 50 αθώους και θα συνέχιζε αν δεν τον σταματούσαν οι αρχές. Στο όπλο του ακροδεξιού τρομοκράτη υπήρχαν ακατάληπτες φράσεις και η λέξη «τουρκοφάγος», ενώ φαίνεται να είχε κάνει τουρισμό και στη γειτονιά μας, για άγνωστους – μέχρι τώρα – λόγους.

Παραλήρημα από τον Ταγίπ

Και ενώ όλοι οι ηγέτες του κόσμου – συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ – αμέσως με δηλώσεις καταδίκασαν την επίθεση και στάθηκαν αλληλέγγυοι προς τον λαό της Νέας Ζηλανδίας, ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη σε καθ’ όλα εμπρηστικές «απαντήσεις» στις αιτιάσεις ενός σαλεμένου, ακροδεξιού τρομοκράτη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογική του ομιλία στην πόλη Γκαζιαντέπ ένιωσε την ανάγκη να ανοίξει διάλογο με τον τρομοκράτη απαντώντας στο μανιφέστο του:

«Αυτός ο αλήτης τι λέει για την Ιστανμπούλ; Αδέλφια μου, την αποκαλεί Κωνσταντινούπολη! Θα κάνει, θα μετατρέψει λέει την Αγία Σοφία πάλι σε εκκλησία. Όσο υπάρχει αυτός ο λαός, όσο υπάρχει αυτή η ψυχή, δεν θα το επιτρέψει αυτό, δεν θα συμβεί αυτό».

Παράλληλα ο Ερντογάν δήλωσε για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ: «Από την άλλη υπάρχει ο πρωθυπουργός που κατηγορείται για διαφθορά. Ο γιος του ανέβασε ένα μήνυμα στο Twitter ότι η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα του Βυζαντίου και είναι υπό τουρκική κατάληψη. Αλήτη, ανήθικε! Εσείς κάνατε εισβολή σε όλη την Παλαιστίνη!».

Στο τρομοκρατικό του μανιφέστο ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας έγραψε για τους Τούρκους, την Κωνσταντινούπολη και την Αγια – Σοφιά:

«Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και μπορεί να μην σας πειράξει κανείς. Στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά, αν επιχειρήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ στην πόλη. Η Αγια – Σοφιά θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα ανήκει ξανά δικαιωματικά τους χριστιανούς. Φύγετε όσο έχετε ακόμα την ευκαιρία».

Ο Ερντογάν συνέχισε το παραλήρημά του και τον… διάλογο με τον ακροδεξιό τρομοκράτη: «Σμύρνη! Που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε άλλη μια φορά. Σμύρνη, εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!».

Χτύπημα στην Ουτρέχτη

Δύο ημέρες μετά έχουμε το χτύπημα στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Δράστης τουρκικής καταγωγής «γαζώνει» βαγόνι του τραμ σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας δεκάδες. Αρχικά κάποιοι προσπάθησαν να πουν ότι επρόκειτο για έγκλημα με «οικογενειακά κίνητρα αντεκδίκησης» και όχι τρομοκρατικό. Όμως οι αστυνομικές αρχές της Ολλανδίας προσανατολίζονται, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν, ότι το χτύπημα έχει στοιχεία τρομοκρατίας. Μάλιστα ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές και είχε επαφές με το ISIS.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την επίθεση, αλλά η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η επίθεση έμοιαζε με απάντηση στο χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία από έναν σαλεμένο ακροδεξιό ισλαμιστή, στον οποίο μπορεί να έδωσαν κίνητρο οι δηλώσεις Ερντογάν.

Άλλωστε, παρά τις «πυροσβεστικές» επισκέψεις του Τσαβούσογλου στη Νέα Ζηλανδία, ο Ερντογάν συνέχισε: «Την Ιστανμπούλ δεν θα μπορέσετε να την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη. Εμείς είμαστε εδώ επί 1.000 χρόνια. Οι παππούδες σας γύρισαν πίσω με φέρετρα. Όποιος επιχειρήσει να μας απομακρύνει από εδώ θα φύγει με το φέρετρό του, όπως το κάναμε στο παρελθόν. Μην έχετε καμία αμφιβολία».

Εξοικείωση με το τέρας

Όλα τα παραπάνω, μαζί με πολλά άλλα κρούσματα των τελευταίων ετών, τα οποία μοιάζουν να αλληλοτροφοδοτούνται, ενισχύουν τη θεωρία περί του «ακροδεξιού κοινωνικού αυτοματισμού». Δηλαδή της προφανούς προσπάθειας μιας «μαύρης διεθνούς», η οποία απλώνεται σε λαούς, θρησκείες και ηγέτες, προσπαθώντας να αλλοιώσει τη δημοκρατία και τις δυτικές αξίες εκ των έσω και να προβάλει τη λαϊκίστικη ατζέντα της σαν «πατριωτική», ενώ στην ουσία είναι μια συντονισμένη ακροδεξιά ατζέντα.

Τούτο σημαίνει ότι στην ατζέντα των «κολλητών» του Τραμπ, στη ρητορική των ένθερμων οπαδών του Brexit, στην άνοδο της Ακροδεξιάς παγκοσμίως και στην παράλληλη πορεία της ισλαμικής και ακροδεξιάς τρομοκρατίας υπάρχει κάτι κοινό: η προσπάθεια εξοικείωσης με το τέρας του φασισμού, ο οποίος με διάφορες παραλλαγές παίζει ρόλο συστημικό.

Ποτέ στην Ευρώπη και στη Δύση ολόκληρη δεν υπήρχε μια τόσο εμφανής νίκη του «μαύρου μετώπου» εις βάρος της δημοκρατίας, για την οποία οι συστημικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Δεξιάς έχουν ατόφια και από κοινού την ευθύνη. Άρα, είτε ψηφίζει κάποιος Χρυσή Αυγή είτε Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο ή Φίνι και Πέντε Αστέρια στην Ιταλία, Όρμπαν στην Ουγγαρία, Λεπέν στη Γαλλία, AfD στη Γερμανία κ.λπ., στηρίζει το τέρας του φασισμού, του μίσους και της Ακροδεξιάς.

Και αυτή τη φορά δεν θα φταίει καμία Cambridge Analytica ούτε θα διαφέρει πολύ η Ε.Ε. από την Τουρκία του σουλτάνου και τον ηγέτη του «ξανθού γένους». Αφού όλοι αυτοί είναι παιδιά της ίδιας μήτρας: του άκρατου, χωρίς αρχές και ανθρωπιστικές αξίες, καπιταλισμού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:08