16/10/2019 23:53:05

Παρατείνεται η διαβούλευση για τον νέο Ποινικό Κώδικα

Παρατείνεται η διαβούλευση για τον νέο Ποινικό Κώδικα - Media

 

Την απόφαση για παράταση της διαβούλευσης για τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μέχρι την Κυριακή της 14ης Απριλίου πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, οι αρμόδιες Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές θα συγκληθούν εκ νέου προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πορίσματα της διαβούλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, η διαβούλευση είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 27 Μαρτίου, αλλά το περιεχόμενο του νέου νόμου προκάλεσε σειρά αντιδράσεων ακόμη και από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα φέρνει ριζικές αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και στον τρόπο εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων. Μεταξύ άλλων, με τις νέες διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου, στο εξής θα προβλέπονται ποινές καθείρξεως ως και 15 χρόνια.

Παράλληλα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργούνται όλα τα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος. Από τα πταίσματα που ήδη υπάρχουν, όσα δεν είναι σοβαρά στο εξής θα τιμωρούνται ως διοικητικές παραβάσεις με πρόστιμα και όσα κρίνονται ως σοβαρά μετατρέπονται σε πλημμελήματα.

Τα πλημμελήματα διαχωρίζονται σε ελαφρά και βαριά, ενώ στο εξής για τα κακουργήματα θα προβλέπονται ποινές από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.