search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:47
MENU CLOSE

Athens Science Festival: Για έκτη χρονιά στην Τεχνόπολη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2065
21-3-2019
24.03.2019 04:00
channels4_banner.jpg

 

Το Athens Science Festival επιστρέφει για έκτη χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, έτοιμο να αποκαλύψει στους ολοένα και αυξανόμενους επισκέπτες του τα μυστικά και τα θαύματα της επιστήμης, ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά.

Εκατόν σαράντα ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, εκατό άκρως ενδιαφέροντα διαδραστικά δρώμενα, εξήντα εργαστήρια για παιδιά, είκοσι workshops, τριάντα ομιλίες, τρεις εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, όπως επίσης ντοκιμαντέρ και διαγωνισμοί αναμένεται να ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους, προσφέροντάς τους γνώση και ψυχαγωγία σε ένα φεστιβάλ που έρχεται από το… μέλλον!

Σε έναν κόσμο που κάθε μέρα αλλάζει με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό, σε μια παγκόσμια πραγματικότητα διαρκώς μεταβαλλόμενη, η τέχνη, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ανθρώπινη εφευρετικότητα δημιουργούν μπροστά μας νέους δρόμους, νέες προοπτικές και φυσικά νέες προκλήσεις. Άλλωστε, στον 21ο αιώνα οι συνεχείς αλλαγές θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα γόνιμες και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης σε μια εποχή που η προσαρμοστικότητα θεωρείται, πια, αναγκαία.

Τι θα λέγατε, λοιπόν, για έναν κόσμο όπου ο καθένας από εμάς θα μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείων για μέλισσες; Πώς θα σας φαινόταν τα μπαλκόνια μας να μετατρέπονταν σε κήπους όπου θα καλλιεργούσαμε τα λαχανικά μας; Αν τα παιδιά ήταν γνώστες της μετεωρολογίας, παίζοντας στα… δάχτυλα κάθε «μυστικό» πίσω από τους κεραυνούς και τις καταιγίδες; Αλήθεια, πώς θα ήταν ένας κόσμος όπου μικροοργανισμοί θα μετέτρεπαν το βρόχινο νερό σε πόσιμο; Αν τα θαλάσσια θηλαστικά προστατεύονταν συστηματικά; Πόσο διαφορετικός θα ήταν, άραγε, ο κόσμος μας αν τα άλματα που κάνει η τεχνολογία και η επιστήμη ο άνθρωπος τα αξιοποιούσε ώστε να φροντίζει κάθε στιγμή τον πλανήτη μας;

Την προοπτική ενός τέτοιου κόσμου παρουσιάζει στους επισκέπτες τους φέτος το φεστιβάλ, που μετονομαζόμενο σε Athens Re-Science Festival 2019 φιλοδοξεί να εμπνεύσει και να ωθήσει μικρούς και μεγάλους να γίνουν κοινωνοί της επιστήμης, με στόχο την πρόοδο, την ανάπτυξη και το μέλλον. Ένα μέλλον όπου η βιωσιμότητα του πλανήτη μας θα είναι εξασφαλισμένη και όχι ευχή.

Έτσι, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα πειραματιστούν, θα «λερώσουν» τα χέρια τους, θα δοκιμάσουν, εξερευνώντας πολλαπλές εφαρμογές και νέες πρακτικές, βιώνοντας μια ξεχωριστή εμπειρία με ιδέες που είναι ικανές να αλλάξουν τη ζωή μας καλωσορίζοντας τον υπέροχο κόσμο του μέλλοντος, της επιστήμης, της ανθρωπότητας!

Στην τελετή έναρξης αυτής της μεγάλης γιορτής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Απριλίου, θα δώσει το δυναμικό «παρών» ο εμπνευσμένος εξερευνητής Christian Clot, CEO του Adaptation Group.

Ξεκινώντας το «ταξίδι» του για έρευνα και δημιουργία από πολύ μικρή ηλικία, ο Christian Clot δεν αποτελεί κλασική περίπτωση εξερευνητή. Από παιδί ακόμα ξενυχτούσε πάνω από έναν χάρτη, ονειρευόμενος τον τέλειο προορισμό. Έχει συγγράψει πολλά και διαφορετικού είδους βιβλία, από μυθιστορήματα και κόμικς μέχρι βιβλία ιστορικού περιεχομένου.

Έχει βραβευτεί για τις εξερευνήσεις του, ενώ κατά καιρούς συμμετείχε σε πολλά ντοκιμαντέρ. Το 2006 ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα, μελετώντας σε βάθος τις γνωσιακές, ψυχολογικές αλλά και φυσιολογικές αλλαγές που προκαλούνται στον άνθρωπο από την έκθεσή του σε πολύπλοκες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Αυτή θα είναι και η θεματολογία της ομιλίας του με τίτλο «Πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε στον μελλοντικό κόσμο;» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Απριλίου, στις 18.30, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος.

*Το Athens Re-Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo, το British Council, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς Οργανισμούς. Φέτος, για πρώτη φορά το ASF19 εκτός από την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας τελεί και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο, εκτός από τη συμμετοχή στην διοργάνωση, παρουσιάζει θεματική ενότητα με θέμα τη «Βιοοικονομία».

INFO

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

Από 3 έως 7.4.2019

Τιμή: 5 ευρώ

Πρόσθετες πληροφορίες/Κρατήσεις: www.athens-science-festival.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:46