search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:55
MENU CLOSE

Brexit: Προς διενέργεια ενδεικτικών ψηφοφοριών στη Βουλή για το τελικό πλάνο

22.03.2019 18:23
Σύμβουλος Τραμπ: Η Ουάσιγκτον θα υποστήριζε με ενθουσιασμό το Brexit - Media

 

Η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να καθορίσουν μέσα από μια διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών την κατάληξη του Brexit που προτιμά η πλειοψηφία αυτών, δήλωσε στο BBC ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση θα στηρίξει τροπολογία βουλευτών που θα συζητηθεί τη Δευτέρα η οποία προβλέπει ακριβώς τη διενέργεια ενδεικτικών ψηφοφοριών, ο κ. Κλαρκ απάντησε ότι δε θα χρειαστεί, παραπέμποντας σε ανάλογη κυβερνητική δέσμευση που είχε δοθεί προ ημερών.

Η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προβεί σε ενδεικτικές ψηφοφορίες εφόσον δεν εγκριθεί η συμφωνία το Brexit σε μια τρίτη απόπειρα. Ωστόσο, η δήλωση της Τερέζα Μέι την Τετάρτη ότι δε θα αναλογιστεί μεγάλης διάρκειας παράταση του Άρθρου 50, που μάλλον θα είναι απαραίτητη για ένα εναλλακτικό σχέδιο που πιθανώς θα προκύψει από τις ενδεικτικές ψηφοφορίες, είχε δημιουργήσει αμφιβολίες για την ισχύ της κυβερνητικής δέσμευσης.

Βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει ψηφοφορίες επί επτά σεναρίων: την υπάρχουσα συμφωνία Μέι-ΕΕ, τη συμφωνία με την πρόσθεση τελωνειακής ένωσης, η συμφωνία με την προσθήκη τελωνειακής ένωσης και πρόσβασης στην ενιαία αγορά, το Brexit χωρίς συμφωνία, μια συνήθη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, το δεύτερο δημοψήφισμα και την ανάκληση του Άρθρου 50.

Παρόλα αυτά η ιδέα προκαλεί τις αντιδράσεις ευρωσκεπτικιστών υπουργών και βουλευτών.

Οι ήδη μικρές πιθανότητες υπερψήφισης της συμφωνίας του Brexit μειώθηκαν ακόμη περισσότερο το απόγευμα καθώς το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) σε δήλωση του αναπληρωτή ηγέτη Νάιτζελ Ντοντς κατηγορεί την πρωθυπουργό ότι «παραήταν πρόθυμη να συνθηκολογήσει» στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Της καταλογίζεται ότι δεν επιχείρησε να κερδίσει αλλαγές στο ‘backstop’ για τα ιρλανδικά σύνορα που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Αποχώρησης. Οι δέκα βουλευτές του DUP δηλώνουν ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τη συμφωνία αποχώρησης».

Πηγή: ΣΚΑΙ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:54