search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:13
MENU CLOSE

Μαλλιά κουβάρια ΕΕ – Τουρκία για την Αεροπορική Συμφωνία

24.03.2019 15:03
Μαλλιά κουβάρια ΕΕ - Τουρκία για την Αεροπορική Συμφωνία - Media

 

Αναστολή των συζητήσεων και αποχώρηση της ΕΕ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων του 5ου γύρου της «Περιεκτικής Αεροπορικής Συμφωνίας» με την Τουρκία, αποφάσισαν σύμφωνα με πληροφορίες, τα 28 κράτη-μέλη, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν.

Η απόφαση της ΕΕ λήφθηκε ως αποτέλεσμα των γραπτών θέσεων που κατέθεσε η Άγκυρα στο Συμβούλιο Σύνδεσης, επιχειρώντας, μεταξύ άλλων, να θέσει την Κυπριακή Δημοκρατία εκτός του πλαισίου της Αεροπορικής Συμφωνίας με την ΕΕ, και υποστηρίζοντας τα εξής: «… μια πρόνοια, η οποία θα δηλώνει ότι ‘’Διατάξεις της Συμφωνίας αυτής δεν θα εφαρμόζονται με τα κράτη-μέλη με τα οποία η Τουρκία δεν έχει διμερή συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών’’ θα πρέπει να περιληφθεί στη συμφωνία (σ.σ. με την ΕΕ). Διαφορετικά, δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε αυτή τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο μας», υποστηρίζει η Άγκυρα, φωτογραφίζοντας ευκρινώς μια Περιεκτική Αεροπορική Συμφωνία με την ΕΕ από την οποία θα αποκλειστεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί η θέση της Άγκυρας προς την Κομισιόν ότι «όπως ίσως θυμάστε, έχετε συμπεριλάβει αυτές τις προτάσεις όταν συμφωνήσατε να υπογράψετε την Οριζόντια Συμφωνία το 2012», κάτι που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου αναφέρουν ότι την ίδια ώρα που κατατίθεντο στις Βρυξέλλες οι εν λόγω προκλητικές γραπτές τουρκικές θέσεις, στην Άγκυρα πραγματοποιείτο ο 5ος γύρος διαπραγματεύσεων για την Περιεκτική Αεροπορική Συμφωνία (13-14 Μαρτίου), τον οποίο διεξάγει η Κομισιόν, εκ μέρους των 28 κρατών-μελών, που συμμετέχουν στη διαδικασία με καθεστώς παρατηρητών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γνώση των τουρκικών θέσεων έλαβαν άμεσα τόσο το κυπριακό ΥΠΕΞ, όσο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν που βρισκόταν στην Άγκυρα για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ως αποτέλεσμα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν συγκάλεσε συντονιστική συνάντηση των εκπροσώπων των 28 κρατών-μελών και τους ενημέρωσε για τις γραπτές θέσεις της Τουρκίας. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι η τουρκική Κυβέρνηση ζητά ουσιαστικά εξαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την «Περιεκτική Αεροπορική Συμφωνία» με την Ε.Ε. και διερωτήθηκε εάν υπήρχε λόγος για συνέχιση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την Άγκυρα…

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα για αναστολή της διαπραγμάτευσης, κάτι που αποφασίστηκε ομόφωνα από τους «28», χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ενημέρωσε στη συνέχεια τον εκπρόσωπο της Άγκυρας στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ο οποίος εξέφρασε «έκπληξη» και προέβαλε άγνοια για τις θέσεις που υπέβαλε γραπτώς η χώρα του στο Συμβούλιο Σύνδεσης, καθιστώντας σαφές ότι προσβλέπει σε συνέχιση της «τεχνικής διαδικασίας»…

Πηγή: philenews

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:11