search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:46
MENU CLOSE

Brexit: Στην Βουλή των Κοινοτήτων o έλεγχος της διαδικασίας

26.03.2019 07:02
Brexit: Στην Βουλή των Κοινοτήτων o έλεγχος της διαδικασίας - Media

 

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit, καταφέρνοντας νέο ταπεινωτικό πλήγμα στην κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν αύριο Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται: η παραμονή στην ενιαία αγορά· η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος· ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Επιτείνοντας τη δραματική ατμόσφαιρα, τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους: ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (Βιομηχανίας) μέσω Twitter, καθώς και ο Άλιστερ Μπερτ (Εξωτερικών) και ο Στιβ Μπράιν (Υγείας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή. Ο Χάρινγκτον στηλίτευσε στην επιστολή της παραίτησής του το ότι η κυβέρνηση κατ’ αυτόν «παίζει στη ρουλέτα» τις «ζωές και το βιός της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μας» διότι δεν έχει καταφέρει να «εξασφαλίσει μια συμφωνία» αποχώρησης.

«Αυτή η τροπολογία ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ των δημοκρατικών μας θεσμών και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Μπρέξιτ. Ο ίδιος προέτρεψε τη Βουλή των Κοινοτήτων να «ορίσει τα επόμενα βήματα» με «ρεαλισμό: κάθε επιλογή (…) πρέπει να είναι εφαρμόσιμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», υπογράμμισε. Η έγκριση της τροπολογίας και οι νέες παραιτήσεις επιδεινώνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό να έχει πλέον απολέσει σχεδόν κάθε εξουσία και έλεγχο επί του Μπρέξιτ και να μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ κοντά στην πτώση. Τζέρεμι Κόρμπιν: Η Βουλή των Κοινοτήτων «πρέπει να βρει λύση»

Το πλήγμα έκανε ακόμα βαρύτερο το ότι η Μέι αναζητούσε χθες υποστηρικτές για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, από την οποία, παρότι έχει απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τους κοινοβουλευτικούς δύο φορές, θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ την 22α Μαΐου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:42