search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:51
MENU CLOSE

Ισραηλινά άρματα έτοιμα να εισβάλουν στη Γάζα – Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί μετά από ρουκέτα (Video/Photos)

26.03.2019 12:12
Ισραηλινά άρματα έτοιμα να εισβάλουν στη Γάζα - Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί μετά από ρουκέτα (Video/Photos) - Media

 

Φόβους για γενικευμένη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, πυροδότησε με δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου και λίγες ώρες αργότερα, άρματα μάχης άρχισαν να αναπτύσσονται γύρω από την πολύπαθη περιοχή.

Η ένταση κλιμακώθηκε απότομα όταν ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα έπληξε σπίτι βόρεια του Τελ Αβίβ, προκαλώντας τραυματισμούς και υλικές ζημιές.

Ακολούθησε οργισμένη απάντηση του Νετανιάχου και μπαράζ βομβαρδισμών της Ισραηλινής αεροπορίας, καθώς και νέες εκτοξεύσεις ρουκετών.

Τα ισραηλινά πλήγματα και οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τον θύλακα συνεχίστηκαν για μεγάλο μέρος της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, παρά την ανακοίνωση περί σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

 

 

Νωρίς σήμερα το πρωί ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για 30 νέες εκτοξεύσεις ρουκετών και ρίψεις όλων από τη Λωρίδα της Γάζας μετά τις 22:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] τη Δευτέρα, ήτοι δηλαδή για συνολικά περίπου 60 αφότου άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών.

Ακόμη, σημείωσε πως οι δικές του δυνάμεις έπληξαν άλλους περίπου δεκαπέντε στόχους, ανάμεσά τους μια στρατιωτική εγκατάσταση της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, πέραν των δεκάδων που είχε βομβαρδίσει ήδη το βράδυ της Δευτέρας.

Το γραφείο του Ισμαήλ Χανίγια, κορυφαίου στελέχους της Χαμάς, ήταν ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν σε αεροπορική επιδρομή. Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, επλήγησαν επίσης τα κεντρικά γραφεία του κινήματος στην πόλη της Γάζας. Το τελευταίο κτίριο φέρεται να καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν θύματα.Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» για τη νέα κλιμάκωση της βίας και προέτρεψε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, δήλωσε εκπρόσωπός του σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Οι εθνικές εκλογές στο Ισραήλ

Η νέα κλιμάκωση της βίας καταγράφηκε δύο εβδομάδες πριν διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ και ενώ ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου – ο οποίος δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση, αντιμέτωπος με έρευνες για διαφθορά — επικρίνεται διότι δεν αντιμετωπίζει με αρκετή σκληρότητα τη Χαμάς, ιδίως από τα δεξιά.

Η Λωρίδα της Γάζας, που έχει δοκιμαστεί σκληρά από τους πολέμους, την ανέχεια και τον ισραηλινό και αιγυπτιακό αποκλεισμό, γίνεται θέατρο εχθροπραξιών και κλιμάκωσης της έντασης για νιοστή φορά.

Αυτή η κλιμάκωση καταγράφηκε μερικές ημέρες πριν από την 30ή Μαρτίου, επέτειο της έναρξης της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής», της γενικευμένης κινητοποίησης με σκοπό ιδίως την καταγγελία του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Αναμένεται να γίνουν ογκώδεις διαδηλώσεις για την επέτειο.

Από τον Μάρτιο του 2018, τουλάχιστον 258 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά, στη μεγάλη πλειονότητά τους κατά μήκος των συνόρων, άλλοι σε πλήγματα αρμάτων μάχης ή αεροσκαφών του Ισραήλ σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες από τον θύλακα. Έχουν επίσης σκοτωθεί δύο ισραηλινοί στρατιώτες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43