04/06/2020 02:52:50

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλάζουν τα πάντα σε διαδίκτυο, πνευματικά δικαιώματα

«Φωτιά» το ίντερνετ στην Ελλάδα: Έχουμε το 9ο ακριβότερο στον κόσμο (πίνακας) - Media
 
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σήμερα την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, ένα κείμενο που αναμενόταν με ανυπομονησία από τα μέσα ενημέρωσης και τους καλλιτέχνες, αλλά καταπολεμήθηκε από τις αμερικανικές πλατφόρμες και τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Ίντερνετ.
 
Από τους 658 ευρωβουλευτές, που ήταν παρόντες στην ολομέλεια στο Στρασβούργο, 348 είπαν ναι στη μεταρρύθμιση, 274 αντιτάχθηκαν σ' αυτή και 36 απείχαν.
 
«Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί φόβοι για το τι μπορούν να κάνουν ή να μην κάνουν οι χρήστες -- τώρα έχουμε σαφείς εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης (...) και τη δημιουργικότητα στο Ίντερνετ», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άντρους Άνσιπ εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
 
Η μεταρρύθμιση αυτή με τα οικονομικά διακυβεύματα, η οποία παρουσιάσθηκε από τον Άνσιπ τον Σεπτέμβριο 2016, έγινε στόχος μιας άνευ προηγουμένου άσκησης πιέσεων από την πλευρά των υποστηρικτών, όπως και των αντιπάλων της, που κινητοποιήθηκαν μέχρι και την τελευταία ημέρα.
 
Το κείμενο έχει στόχο να προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, που χρονολογείται από το 2001, μια εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε το YouTube, που ανήκει σήμερα στη Google.
 
«Στόχος του είναι να επιτρέψει στον Τύπο και τους καλλιτέχνες να λαμβάνουν ένα μέρος των εσόδων που δημιουργούνται από τη διανομή των παραγωγών τους και των έργων τους στο Ίντερνετ», εξηγούσαν περισσότερες από 170 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο DJ Νταβίντ Γκετά και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Λουάν, σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από τη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα JDD.
 
Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης επέμεναν πως οι «αμερικανικοί γίγαντες», όπως οι Google και Facebook, που επωφελούνται από τις διαφημίσεις που δημιουργούνται από τα έργα που φιλοξενούν, οφείλουν να αμείβουν πιο δίκαια τους μουσικούς, τους κινηματογραφιστές, τους φωτογράφους, τους εκδότες, τους δημοσιογράφους.
 
Στο άλλο στρατόπεδο βρίσκονταν οι γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και οι υποστηρικτές της ελευθερίας στο Διαδίκτυο, που φοβούνται ότι θα περιοριστεί αυτός ο δίαυλος διανομής.
 
Τα κράτη μέλη, που θα πρέπει να δώσουν την οριστική έγκρισή τους στη μεταρρύθμιση, θα έχουν δύο χρόνια για να ενσωματώσουν το κείμενο στο εθνικό δίκαιό τους μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς το κείμενο δεν τα τεθεί σε ισχύ παρά το 2021.
 
«Η οδηγία, αν ενσωματωθεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στο να διατηρηθεί το δημοσιογραφικό ερευνητικό ρεπορτάζ που όλα δείχνουν πως εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέσο για να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP, Agence France-Press) Φαμπρίς Φρις.
 
Σημειώνεται ότι προτάσεις για κατάργηση κάποιων άρθρων που θεωρούνται ως ιδιαίτερα προβληματικά απορρίφθηκαν με ελάχιστες διαφορές.
 
Ευχαριστίες από την IFPI
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίεας, η CEO της IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 1300 δισκογραφικές εταιρείες σε 57 χώρες και συνεργαζόμενες Ενώσεις του κλάδου σε 60 χώρες, και αποτελεί το επίσημο όργανο της μουσικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση.
 
"Ευχαριστούμε τους νομοθέτες για τις προσπάθειες που κατέβαλαν σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον για να περάσουν μια οδηγία με αξιόλογες επιπτώσεις στην κοινότητα περιεχομένου. Αυτή η παγκόσμια πρώτη νομοθεσία επιβεβαιώνει ότι οι πλατφόρμες με περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες εκτελούν μια πράξη παρουσίασης στο κοινό και πρέπει είτε να ζητήσουν άδεια από τους κατόχους δικαιωμάτων είτε να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο μη αδειοδοτημένο περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Η Οδηγία περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη "stay down" η οποία αξιώνει από τις πλατφόρμες να μην επιτρέπουν τη φόρτωση περιεχομένου χωρίς άδεια – άλλη μία παγκόσμια πρωτιά. Αναμένουμε τώρα το στάδιο ενσωμάτωσης, όπου θα συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι η Οδηγία θα μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία με τρόπο που θα είναι πλήρως συνεπής με τον στόχο της και τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου", ανέφερε η Φράνσες Μουρ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.