search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:03
MENU CLOSE

Φρένο UNESCO στον Ερντογάν: Για να αλλάξει το ονομα της Αγία Σοφιάς πρέπει να το εγκρίνουμε εμείς

27.03.2019 07:45
UNESCO: Θα επανεξετάσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας μετά τη μετατροπή της σε τζαμί  - Media

 

Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί προκάλεσαν την αντίδραση της UNESCO.

Όπως επισημαίνει πηγή που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει την έγκριση του διεθνούς οργανισμού, δηλαδή της διεθνούς «ομπρέλας» προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», αναφέρει η πηγή της UNESCO, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το Open TV.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επίκληση φανατικών μουσουλμάνων για κατάργηση του εισιτηρίου προκειμένου να μπαίνουν στην Αγία Σοφία για να προσευχηθούν είπε ότι «μετά τις εκλογές η είσοδος στην Αγία Σοφία θα είναι δωρεάν. Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία προς τους επισκέπτες όχι ως μουσείο αλλά ως τζαμί».

«Δεν είναι μία παράλογη πρόταση, μπορεί να γίνει, γιατί όχι; Εύκολα μπορεί να γίνει. Μόνο που αντί για «μουσείο» θα την ονομάσουμε «Τζαμί Αγία Σοφία».

Όπως έρχονται οι τουρίστες στο Μπλε Τζαμί και δεν πληρώνουν, το ίδιο και στο Σουλεϊμάνιγε ή στο τζαμί Φατίχ, το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Αγία Σοφία.

Θα βγει από το καθεστώς του μουσείου. Εξάλλου γνωρίζετε ότι το καθεστώς αυτό δόθηκε πολύ μετά. Αυτό ήταν μία νοοτροπία του κεμαλικού κόμματος και αυτή τη νοοτροπία εμείς θα την αλλάξουμε», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Εθνος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:02