search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:18
MENU CLOSE

Τρεις παρεμβάσεις της ΡΑΕ

28.03.2019 12:25
ΡΑΕ: Πρεμιέρα για το Eργαλείο Σύγκρισης Τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου - Πώς θα λειτουργεί - Media

 

Τρεις παρεμβάσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νίκος Μπουλαξής μιλώντας σήμερα στο συνέδριο “Power & Gas Supply”. Οι παρεμβάσεις αφορούν τόσο το ανταγωνιστικό, όσο και το μονοπωλιακό τμήμα των τιμολογίων και αποσκοπούν όπως σημείωσε ο κ. Μπουλαξής σε άρση στρεβλώσεων και βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών ρεύματος.

Ειδικότερα:

– Ο επικεφαλής της ΡΑΕ κάλεσε τους προμηθευτές ρεύματος να επανεξετάσουν τα κλιμάκια των τιμολογίων και συγκεκριμένα την ρύθμιση που (όπου εφαρμόζεται) προβλέπει ότι αν η κατανάλωση υπερβαίνει το όριο των 2000 κιλοβατωρών, τότε το σύνολο της κατανάλωσης χρεώνεται με την υψηλότερη τιμή που ισχύει για το υψηλό κλιμάκιο. Ανάλογη στρέβλωση υπήρχε στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αλλά καταργήθηκε με πρόσφατες αποφάσεις της Αρχής.

– Για τις μονοπωλιακές χρεώσεις, που περιλαμβάνουν το κόστος των δικτύων μεταφοράς και διανομής, τις ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ ο κ. Μπουλαξής ανέφερε ότι το επόμενο τρίμηνο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τυχόν αναθεώρηση, έδωσε ωστόσο την εικόνα ότι οι χρεώσεις θα παραμείνουν σταθερές. Ειδικότερα για τα τέλη μεταφοράς σημείωσε ότι το κόστος των επενδύσεων στις διασυνδέσεις των νησιών θα ενσωματωθεί στα τιμολόγια όταν αυτές τεθούν σε λειτουργία, οπότε θα υπάρξει και το όφελος από τη μείωση των ΥΚΩ που καλύπτουν κυρίως το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών με τελικό στόχο να μην υπάρξει επιβάρυνση των πελατών. Και για το ΕΤΜΕΑΡ σημείωσε ότι αν και τα δεδομένα μπορεί να επιτρέπουν μειώσεις, ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί στη διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς και στην εξάλειψη των καθυστερήσεων πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ.

– Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε εξάλλου ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαβούλευση για την υποχρέωση των προμηθευτών να διαθέτουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες που συνδέουν τις χρεώσεις με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής. Η ανάγκη όπως είπε ανέκυψε από καταγγελίες καταναλωτών στη ΡΑΕ για χρεώσεις στους λογαριασμούς τις οποίες δεν γνώριζαν ή δεν κατανοούσαν.

Ο κ. Μπουλαξής ανήγγειλε πρωτοβουλία για επιτάχυνση της εγκατάστασης “έξυπνων” μετρητών κατανάλωσης ρεύματος οι οποίοι θα εξαλείψουν και το πρόβλημα των ρευματοκλοπών. Πρόκειται όπως ανέφερε για σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών αν και το φαινόμενο φαίνεται πως έχει ανακοπεί, αλλά πρέπει να μειωθεί περαιτέρω. Για το λόγο αυτό εξετάζεται η εφαρμογή συστήματος ποινών και επιβραβεύσεων για τον Διαχειριστή του Δικτύου σε συνάρτηση με την επίτευξη στόχων μείωσης των ρευματοκλοπών.

Στις πρωτοβουλίες της Αρχής για προστασία των καταναλωτών περιλαμβάνεται τέλος η ανάπτυξη εργαλείου σύγκρισης των λιανικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:17