search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:22
MENU CLOSE

Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον «κόσμο των Ελλήνων» παρουσιάζεται στο COSMOTE HISTORY HD

28.03.2019 15:00
Οι ιστορικοί τόποι προσκυνημάτων της Κύπρου στο  COSMOTE HISTORY HD - Media
 
Την ιστορία των τριών σημαντικότερων ελληνιστικών βασιλείων: της Περγάμου, της Αιγύπτου και της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, που κληροδότησε ο Μέγας Αλέξανδρος στους επιγόνους του, αναδεικνύει το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV «Ο κόσμος των Ελλήνων». To επεισόδιο θα προβληθεί την Παρασκευή 29/3 στις 22.00 στο COSMOTE HISTORY HD.
 
Με γυρίσματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ιράν, Αίγυπτο, Βουλγαρία, Γερμανία και στα σημαντικότερα αρχαιολογικά αξιοθέατα των χωρών αυτών, αλλά και μέσα από συνεντεύξεις με κορυφαίους αρχαιολόγους, ιστορικούς και ακαδημαϊκούς, τα επεισόδια της σειράς παρουσιάζουν τον τρόπο με τον οποίο, ο κόσμος των Ελλήνων επηρέασε κι εξακολουθεί να επηρεάζει τις τέχνες, την επιστήμη, την πολιτική, τη φιλοσοφία, ακόμη και την αρχιτεκτονική. Η σειρά ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος των Ελλήνων» προβάλλεται και σε επανάληψη κάθε Τρίτη στις 18.00.
 
Στο πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD ξεχωρίζει, ακόμα, το νέο επεισόδιο της σειράς παραγωγής COSMOTE TV «Αποτυπώματα», με επίκεντρο τη «γέννηση» και την πορεία των στοιχείων της ελληνικής πολιτείας που ορίζουν την ταυτότητα του έθνους, όπως η σημαία, τα νομίσματα, οι σφραγίδες και τα γραμματόσημα. Από τη ρωμαϊκή εποχή έως το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία, το επεισόδιο παρουσιάζει τις σημαίες του ελλαδικού χώρου, καθώς και τη σημασία των οικοσήμων ως οπτικών συμβόλων της εξουσίας στην ευρωπαϊκή Δύση (Τετάρτη 3/4, στις 21.00). Η σειρά προβάλλεται και σε επανάληψη κάθε Δευτέρα στις 16.00.
 
Επίσης, οι διάσημες φράσεις «Ώστε, λοιπόν, πόλεμος» και «Less is more» βρίσκονται στο επίκεντρο σχολιασμού και ανάλυσης κορυφαίων ακαδημαϊκών και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών στα δύο νέα επεισόδια της σειράς παραγωγής COSMOTE TV «Φράσεις με ιστορία». Τα επεισόδια θα προβληθούν στο COSMOTE HISTORY HD το Σάββατο 30/3 και την Κυριακή 31/3, αντίστοιχα (20.50).
 
Τέλος, την Κυριακή 31/3, στις 21.00 οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής COSMOTE TV «Εθνική Βιβλιοθήκη: Η ταινία», το οποίο παρουσιάζει με συνοπτικό αλλά πλήρη τρόπο την ιστορία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, από τη συγκέντρωση των πρώτων συλλογών της έως και τη μετάβασή της στη νέα εποχή που σηματοδότησε η μετεγκατάστασή της στο ΚΠΙΣΝ.
 
Τα επεισόδια των σειρών «Αποτυπώματα», «Ο κόσμος των Ελλήνων και «Φράσεις με ιστορία» είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.
 
Οι «αδικημένοι» ήρωες του 1821 στο νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD
Τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του Νικηταρά, του Οδυσσέα Ανδρούτσου και της Μαντώς Μαυρογένους που, παρόλο που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, αγνοήθηκαν στη συνέχεια από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Το επεισόδιο, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στις σκοτεινές στιγμές της Επανάστασης του 1821, θα προβληθεί την Δευτέρα 1/4 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD.
 
Σύμφωνα με την έρευνα της εκπομπής, πολλοί από τους ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, κατέληξαν στο περιθώριο, αποτελώντας τους επονομαζόμενους «αδικημένους» ήρωες του αγώνα.
 
Ο Νικηταράς, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες μάχες του πολέμου και ξεχώρισε για την ανδρεία του, την εποχή του Όθωνα κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε και δικάστηκε για συνωμοσία σε βάρος του βασιλιά. Δεν έλαβε πολεμική σύνταξη, ενώ το σπίτι του βγήκε σε δημοπρασία.
 
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο της κυβέρνησης στα χρόνια του εμφύλιου πολέμου. Μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας, κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, φυλακίστηκε στην Ακρόπολη και, πριν δικαστεί, δολοφονήθηκε.
 
Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής παρουσιάζεται και η περίπτωση της Μαντώς Μαυρογένους. Η Ελληνίδα αγωνίστρια, παρόλο που ξόδεψε όλη την περιουσία της για τον Αγώνα, δεν έλαβε ποτέ αποζημίωση, έπεσε θύμα πολιτικών συνωμοσιών και πέθανε μόνη και πάμφτωχη.
 
Στην εκπομπή μιλούν οι: Γεώργιος Πραχαλιάς – Τακτικό Μέλος Εταιρείας Πελ/κων Σπουδών, Μαρία Ευθυμίου – Καθηγήτρια Ιστορίας Παν/μιο Αθηνών, Βαγγέλης Ν. Δρακόπουλος – Ιστορικός, Ηλίας Γιαννικόπουλος – Νομικός, Ιστορικός Ερευνητής, Ευθυμία Παπασπύρου – Διευθύντρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Δημήτρης Σταθακόπουλος – Μέλος Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821, Γιάννης Γρυντάκης – Καθηγητής Ιστορίας Παν/μιο Αθηνών, Απόστολος Διαμαντής – Ιστορικός, Θανάσης Χρήστου – Καθηγητής Ιστορίας Παν/μιο Πελοποννήσου, Ελένη Αντωναράκου – Ιστορικός, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου – Επιστημονική Συνεργάτης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Νικολέτα Ζυγούρη – Ιστορικός, Αννίτα Πρασσά – Διδάκτωρ Ιστορίας, Ειρήνη Καλαμάρη – Συγγραφέας, Δημήτρης Μάλεσης – Διδάκτωρ Ιστορίας Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Μιχάλης Σωτηρόπουλος – Ιστορικός.
 
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:20