search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:55
MENU CLOSE

Εγκαινιάστηκε το μεγαλοπρεπές Εθνικό Μουσείο του Κατάρ

30.03.2019 07:42
Εγκαινιάστηκε το μεγαλοπρεπές Εθνικό Μουσείο του Κατάρ - Media

 

Το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ, ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα του Ζαν Νουβέλ εγκαινιάστηκε με μεγαλοπρέπεια και με το Bloomberg να σημειώνει πως είναι το σημαντικότερο Μουσείο της Μέσης Ανατολής αυτή τη στιγμή.

Μετά από 18 χρόνια εργασιών και εμπνευσμένο από το σχήμα των ρόδων της ερήμου, το επιβλητικό κτήριο δεσπόζει στη Ντόχα, κοντά στο αεροδρόμιο. Το Εθνικό Μουσείο θα είναι ανοικτό σε όλους, δήλωσε η πρόεδρος των Μουσείων του εμιράτου, βεβαιώνοντας ότι ο αποκλεισμός που επιβλήθηκε από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της δεν επηρέασε την επίτευξη του σχεδίου.

«Το Κατάρ έγινε πολύ πιο ισχυρό από τον Ιούνιο του 2017. Οι πολίτες προάσπισαν την αξιοπρέπειά τους και την αλήθεια με συνέπεια την ενίσχυση της χώρας», δήλωσε ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι.
Το φουτουριστικό κτήριο των 52.000 τ.μ. εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής τελετής στην οποία παρέστησαν ο σεΐχης του Κουβέιτ Σαμπάχ αλ- Άχμαντ αλ-Τζαμπέρ αλ-Σαμπάχ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, διασημότητες όπως η Ναόμι Κάμπελ, η Βικτόρια Μπέκαμ, ο προπονητής ποδοσφαίρου Χοσέ Μουρίνιο.

Το Μουσείο, του οποίου το κόστος εκτιμάται στα 434 εκατομμύρια δολάρια, επρόκειτο αρχικά να εγκαινιαστεί το 2016, δηλαδή έναν χρόνο πριν οι πρώην σύμμαχοι της Ντόχας, συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, της επιβάλλουν οικονομικό και διπλωματικό αποκλεισμό.

Οι τελευταίοι κατηγορούν το Κατάρ ότι δεν πήρε αρκετές αποστάσεις από το Ιράν, σιιτική περιφερειακή δύναμη και αντίπαλη της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, και ότι στηρίζει ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, κάτι που η Ντόχα αρνείται. Η πρόεδρος των Μουσείων και αδελφή του εμίρη του Κατάρ, η σεΐχα Αλ Μαγιάσα Αλ-Θάνι που έχει βαρύνουσα θέση στο εμιράτο, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός δεν είχε καμιά συνέπεια στην ημερομηνία των εγκαινίων.

«Όλος ο κόσμος είναι ευπρόσδεκτος σε αυτό το Μουσείο και εμείς μένουμε ανοικτοί στον υπόλοιπο κόσμο και στον διάλογο. Είμαστε περισσότερο από περήφανοι για το επίτευγμα αυτό», πρόσθεσε νωρίτερα κατά τη διάρκεια επίσκεψή της στο νέο κτήριο, που σχεδιάστηκε στο σχήμα του ρόδου της ερήμου από τον γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Μουσείου αποδείχτηκαν τελικά μια ευκαιρία για το Κατάρ να ενισχύσει την εθνική ταυτότητα του σχεδίου και να ξεχωρίσει ακόμη περισσότερο από τις άλλες χώρες της περιοχής. Ο Γάλλος αρχιτέκτονας ο Ζαν Νουβέλ, που επίσης σχεδίασε το Μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι στα Εμιράτα, δήλωσε ότι το δικό του ρόδο της ερήμου ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο. «Είναι ένα κτήριο που γίνεται ένας προορισμός, που αναμένεται να γίνει έμβλημα».
 

Σε συνέντευξη στο γαλλικό εβδομαδιαίο έντυπο Journal du Dimanche, ο Ζαν Νουβέλ υπεραμύνθηκε της δουλειάς του όταν ερωτήθηκε αν εργάζεται για μη δημοκρατικά καθεστώτα.«”Εργάζομαι στην κλίμακα του αιώνα και των αιώνων, για τους λαούς, όχι για ένα πρόσωπο που είναι κάποια στιγμή στην εξουσία», είπε. Με στόχο να υμνήσει το βεδουίνικο παρελθόν της χώρας αλλά και το παρόν της που χαρακτηρίζεται από τις πηγές ενέργειας, το Εθνικό Μουσείο αντανακλά επίσης τον τεράστιο πλούτο, την υπερβολική φιλοδοξία και τη βούληση του εμιράτου να ξεχωρίσει από τους γείτονές του στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18