search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:03
MENU CLOSE

Αβραμόπουλος: Η ΕΕ έχει σώσει 730.000 πρόσφυγες στη Μεσόγειο

31.03.2019 07:41
Αβραμόπουλος: Η ΕΕ έχει σώσει 730.000 πρόσφυγες στη Μεσόγειο - Media

 

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις της Ευρωπαικής Ένωσης για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, τονίζει ο Ευρωπαίος Επιτρόπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, γραφει η γερμανική Die Welt.

Με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Έλληνας Επίτροπος τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε από το 2015 σε διάφορες επιχειρήσεις στη Μεσόγειο κατά τις οποιες διασώθηκαν περίπου 730.000 πρόσφυγες.

«Η διάσωση των προσφύγων παραμένει απαραίτητη για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της», γράφει ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις διαδραμάτισαν «κρίσιμο ρόλο στη διάσωση ζωών». Στη θάλασσα παρέχεται πραγματική ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία δεν πρέπει να ποινικοποιείται, προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη συμφώνησε με την πρόταση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, για την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCGA).

Η πρόταση έκανε λόγο για ενίσχυση με μόνιμο σώμα 10.000 επιχειρησιακών υπαλλήλων, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και εξοπλισμό για την υποστήριξη των κρατών – μελών στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων τους. Η συμφωνία πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ο Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι όλοι οι φορείς πρέπει να δεσμευτούν οι επιχειρήσεις διασωσης στη Μεσόγειο να γίνονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Πριν από λίγες ημέρες, η ΕΕ είχε σταματήσει τις ναυτικές της επιχειρήσεις στις ακτές της Λιβύης καθώς καποια κράτη μέλη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα διανομής των διασωθέντων μεταναστών.

Η απόφαση της ΕΕ προβλέπει προς το παρόν μόνο την αεροπορική αναγνώριση και την εκπαίδευση των αρχών της Λιβύης για τη διασωση μεταναστών. Η Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) επέκρινε αυτή την απόφαση και ζήτησε νέα μέτρα για τη διάσωση μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:03