search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:59
MENU CLOSE

Τουρκία: Ματωμένες κάλπες με 4 νεκρούς και 62 τραυματίες

31.03.2019 09:19
Τουρκία: Ματωμένες κάλπες με 4 νεκρούς και 62 τραυματίες  - Media

 

Στις 5 το απόγευμα έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στις δυτικές πόλεις της Τουρκίας και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων.

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τοπικές επιτροπές εξακολουθούν την καταμέτρηση ενώ ήδη το 8% των ψήφων έχει καταμετρηθεί.

Το δείγμα όμως δεν είναι ακόμη επαρκές για μια ασφαλή εικόνα, ενώ ακόμη το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει στην άρση των απαγορεύσεων για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυμαστισμοί και τα 20 παράνομη οπλπφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Όπως αναφέρει το BBC πρόκειται για πατέρα και γιο, εκλογικοί αντιπρόσωποι του συντηρητικού, μουσουλμανικού κόμματος Saadet (Κόμμα της Ευτυχίας). 

Συνολικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

 

Να σημειωθεί ότι σε αρκετούς λογαριασμούς στα social media γίνεται λόγος για αστυνομική βία, συλλήψεις και επιθέσεις από υποστηρικτές του AKP (του κόμματος του προέδρου Ερντογάν) κατά Κούρδων. 

To φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατήγγειλε επίσης ότι το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, η τουρκική αστυνομία προέβη σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις μελών του κόμματος, ενώ απελάθηκαν διεθνείς παρατηρητές. 

Την καταγγελία του HDP επιβεβαιώνουν και ανταποκριτές ξένων Μέσων Ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι όσοι προσήχθησαν και τελούν υπό κράτηση δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν ή να παραστούν ως εκλογικοί αντιπρόσωποι και παρατηρητές. 

Στην Κωνσταντινούπολη ψήφισε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε ένα εκλογικό κέντρο που λειτουργεί σε ένα σχολείο, στη συνοικία Ουσκουντάρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την εκλογική διαδικασία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «όπως πληροφορούμαι, διεξάγεται ομαλά».

Παρά ταύτα, καταδίκασε το αιματηρό επεισόδιο στο εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας, δηλώνοντας ότι η είδηση τον αναστάτωσε και πως δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτές οι συμπλοκές.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15