search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:34
MENU CLOSE

Σάββας Τσιτουρίδης: Είμαστε ένα νέο κόμμα-δίκτυο που ήρθε για να μείνει

31.03.2019 09:35
Σάββας Τσιτουρίδης: Είμαστε ένα νέο κόμμα-δίκτυο που ήρθε για να μείνει - Media

 

«Είμαστε ένα νέο κόμμα-δίκτυο που ήρθε για να μείνει» δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του κόμματος Έλληνες-Ριζοσπάστες, Σάββας Τσιτουρίδης εξηγώντας ότι το σκεπτικό για την απόφαση ίδρυση του κόμματος ήταν «η ευθύνη απέναντι στους Έλληνες που αναζητούν ελπίδα και σχέδιο για το αύριο».

Ο κ. Τσιτουρίδης εξηγεί ότι οι Έλληνες Ριζοσπάστες, σε αυτή τη φάση, μένουν προσηλωμένοι «στον πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό στόχο» Ο οποίος, όπως λέει, είναι οι επικείμενες ευρωεκλογές και ξεκαθαρίζει ότι για το επόμενο βήμα τους-τις εθνικές εκλογές «θα αποφασίζουν τα όργανα του δικτύου λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους και κυρίαρχα το συμφέρον της πατρίδας μας και των πολιτών».

Ερωτηθείς για το που κινείται ιδεολογικά το κόμμα Έλληνες-Ριζοσπάστες, ο Σάββας Τσιτουρίδης δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι απευθύνεται «στους Έλληνες που πιστεύουν ότι οι αρχές και οι αξίες, οι εθνικοί στόχοι μας και το μέλλον των παιδιών μας διασφαλίζονται αποτελεσματικότερα μέσα στην Ευρώπη που πρέπει να ξανασυναντήσει τους ιδρυτικούς στόχους της ένωσής της».

Ο κ. Τσιτουρίδης αναφορικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια δηλώνει: «Το πρόταγμά μας δεν είναι να εμφανίσουμε ένα ψηφοδέλτιο πολιτικών προσωπικοτήτων, celebrities ή προσώπων από άλλους χώρους» ενώ υπογραμμίζει: «Συζητάμε με πολλούς, πολιτικές συμφωνίες όμως δεν έχουμε κάνει με κανέναν».

Τέλος, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Σάββας Τσιτουρίδης δηλώνει: «Όποιος επιχειρήσει να συνδέσει το εγχείρημα των Ελλήνων Ριζοσπαστών με τον Κώστα Καραμανλή θα αδικούσε και αυτόν και εμάς. Με τον Κώστα Καραμανλή μας συνέδεαν πολλά στο παρελθόν. Εδώ και μία δεκαετία όμως ο καθένας μας ακολουθεί το δικό του δρόμο».

Ακολουθεί η συνέντευξη του επικεφαλής του κόμματος Έλληνες-Ριζοσπάστες, Σάββα Τσιτουρίδη:

Ερ. Κύριε Τσιτουρίδη, προ ημερών, ανακοινώσετε την ίδρυση κόμματος με το όνομα «Έλληνες Ριζοσπάστες» το οποίο και θα κατέβει στις επικείμενες ευρωεκλογές. Καταρχήν, θα ήθελα να σας ρωτήσω με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε την ίδρυση κόμματος;

Απ. Με ευθύνη απέναντι στους Έλληνες που αναζητούν ελπίδα και σχέδιο για το αύριο, ερχόμαστε στο κέντρο της πολιτικής ζωής έχοντας βαθιά πίστη σε μια Νέα Πολιτεία Κοινωνικής Δημοκρατίας, που θα εγγυάται και θα κατοχυρώνει την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων μέσα σε μια δημοκρατική και πιο δίκαιη Ευρώπη και σ’ έναν ανοιχτό κόσμο προκλήσεων και ευκαιριών. Αυτήν την Ευρώπη και τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας μας και του λαού μας μέσα σε αυτήν θέλουμε να υπηρετήσουμε με την παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενός θεσμού που δίνει καθημερινά ζωή στην δημοκρατία μας.

Ερ. Οι Έλληνες Ριζοσπάστες ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές θα κατέβουν και στις εθνικές εκλογές;

Απ. Είμαστε ένα νέο κόμμα-δίκτυο που ήρθε για να μείνει. Στη φάση αυτή όμως μένουμε προσηλωμένοι στον πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό στόχο μας. Θέλουμε να προβάλλουμε τις θέσεις, τις αρχές και το πρόγραμμά μας για την Ευρώπη και για όλα τα μεγάλα θέματα για τα οποία το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις. Θέλουμε σε μια εποχή ακραίας πόλωσης να καταστήσουμε κοινωνούς όσο γίνεται περισσότερους Έλληνες σε αυτές τις θέσεις. Από μόνη της η πρόκληση αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Για το κάθε επόμενο βήμα μας θα αποφασίζουν τα όργανα του Δικτύου λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους και κυρίαρχα το συμφέρον της πατρίδας μας και των πολιτών.

Ερ. Το κόμμα σας πού κινείται ιδεολογικά; Δηλαδή, από πού φιλοδοξείτε να αντλήσετε ψήφους;

Απ. Πριν να διεκδικήσουμε ψήφους, η πρόκληση για εμάς, στη φάση αυτή, είναι να μας ακούσουν όσο γίνεται περισσότεροι Έλληνες που σε δύσκολους καιρούς παραμένουν θιασώτες της κοινής λογικής, έχουν φαντασία, διάθεση συμμετοχής και αίσθηση του μέλλοντος. Τέτοιοι Έλληνες, θα σας έλεγα, ότι βρίσκονται σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Αυτούς τους Έλληνες καλούμε να στρατευτούν μαζί μας. Αυτούς που πιστεύουν, όπως και εμείς, ότι οι αρχές οι αξίες, οι εθνικοί στόχοι μας και το μέλλον των παιδιών μας διασφαλίζονται αποτελεσματικότερα μέσα σε μια Ευρώπη που πρέπει να ξανασυναντήσει τους ιδρυτικούς στόχους της ένωσής της, χωρίς να υποθηκεύσει το μέλλον αφυδατωμένη από το ιστορικό και αξιακό φορτίο της.

Ερ. Είστε σε επαφή ή συνεννόηση με άλλα πολιτικά πρόσωπα του χώρου της Κεντροδεξιάς; Σας ρωτώ γιατί ακούστηκε ότι είστε σε συζητήσεις με την Κατερίνα Παπακώστα, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και άλλα στελέχη.

Απ. Ακούμε και συζητάμε με πολλούς που πιστεύουν ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι μιας απολιτικής αντιπαράθεσης των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας. Ακούμε και συζητάμε με πολλούς που πιστεύουν ότι πρέπει να βρεθεί ένα minimum συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων για να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα. Το τοξικό κλίμα και ο διχαστικός λόγος πρέπει να σταματήσουν. Τόσο αυτή η κυβέρνηση, για τους λίγους μήνες που έχει ακόμη μπροστά της, όσο και η επόμενη, όποια και εάν είναι αυτή, χρειάζεται ισχυρά στηρίγματα και κλίμα συναίνεσης, για να ανέβει τον οικονομικό και κοινωνικό Γολγοθά που έχει μπροστά της η χώρα. Επειδή έχουμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές συζητάμε με πολλούς που πιστεύουν ότι καμία κυβερνητική ή αντιπολιτευτική πρακτική δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες του δυτικού πολιτικού πολιτισμού. Συζητάμε λοιπόν με πολλούς. Πολιτικές συμφωνίες όμως δεν έχουμε κάνει με κανέναν. Ούτε θα μπορούσαμε άλλωστε να κάνουμε. Υπάρχουμε στην πολιτική ζωή της χώρας εδώ και λίγες ημέρες.

Ερ. Δηλαδή, στα ψηφοδέλτιά σας δεν θα συμπεριλάβετε πολιτικά πρόσωπα;

Απ. Παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες την πολιτική Διακήρυξη μας που είναι η «ληξιαρχική» πράξη γέννησης των Ελλήνων Ριζοσπαστών. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τη Διακήρυξή μας για την Ελλάδα που αξίζουμε στην Ευρώπη που θέλουμε. Το πρόταγμά μας, λοιπόν, δεν είναι να εμφανίσουμε ένα ψηφοδέλτιο πολιτικών προσωπικοτήτων, celebrities, ή προσώπων από άλλους χώρους. Μέλημά μας είναι να παρουσιάσουμε πρόσωπα που θα προβάλλουν και θα υπηρετήσουν όσο γίνεται αποτελεσματικότερα τους στόχους που έχουμε θέσει για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τους υποψηφίους μας θα τους παρουσιάσουμε σε τρεις διαδοχικές φάσεις. Στην πρώτη και δεύτερη δε θα συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα που υπηρέτησαν τον τόπο μέσα από την κεντρική πολιτική σκηνή. Για τη συνέχεια θα περιμένετε λίγες εβδομάδες. Το μόνο που μπορώ να σας πω τώρα είναι πως το εγχείρημά μας δε θα περιλαμβάνει και δε θα αφορά εμβληματικά πρόσωπα του πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Αφήνουμε τέτοιες επιλογές σε άλλους.

Ερ. Κύριε Τσιτουρίδη θα ήθελα να μου απαντήσετε ευθέως. Η κίνηση αυτή στοχεύει στο να αποσπάσει ψήφους από τη ΝΔ , μια κατηγορία η οποία ακούστηκε τις τελευταίες μέρες;

Απ. Σας απαντώ και εγώ ευθέως. Το προσκλητήριο για συστράτευση με τους Έλληνες Ριζοσπάστες ξεπερνά τα στενά όρια ενός κόμματος, όσο πλατιά και εάν είναι αυτά. Εμείς, απευθυνόμαστε στις δυνάμεις που θέλουν να ανατρέψουν την ακαμψία, τη συντήρηση και τις παθογένειες του σήμερα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και γεωγραφικής συνοχής ανάμεσα σε εταίρους. Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις που θέλουν να αντισταθούν σε όσους ζημιώνουν τη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη με τον λαϊκισμό, τις ακραίες και εθνικιστικές φωνές τους ή με την ιδιοτέλειά τους για την επικράτηση των εθνικών και οικονομικών συμφερόντων τους έναντι του κοινού συμφέροντος των λαών μας. Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις που πιστεύουν πως οι έννοιες του πολιτικού φιλελευθερισμού και του ουμανισμού, που είναι οι βάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είναι ασύμβατες με την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ερ. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην Κ.Ο του κόμματός του αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε εσάς αφήνοντας αιχμές ότι φτιαχτήκαμε από τη Νέα Δημοκρατία και ότι σας χορηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Απ. Έχω δει τον κ. Μητσοτάκη και σε καλύτερες στιγμές του. Πράγματι, διέκρινα έναν εκνευρισμό. Αυτό δείχνει ότι ο λόγος των Ελλήνων Ριζοσπαστών από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας τους στην πολιτική ζωή της χώρας έχει απήχηση. Σε κάθε περίπτωση η κακή αυτή στιγμή του και η άκομψη αντίδρασή του ήταν μάλλον απόρροια μιας κομματικής έξαψης της στιγμής. Και επειδή γνωριζόμαστε από πολλά χρόνια με τον κ. Μητσοτάκη είμαι βέβαιος ότι αυτά που είπε -εάν φυσικά αναφερόταν σε εμένα – δεν τα πίστευε. Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω. Η συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία δεν είναι ούτε αποκλειστικά κληρονομικό δικαίωμα, ούτε μονοπώλιο κανενός. Εγώ δεν μπήκα στην πολιτική επειδή δεν είχα κάτι άλλο να κάνω στη ζωή μου. Είχα -και έχω- ένσημα πολλών ετών από την εργασία μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πριν να έρθω στο δημόσιο βίο της πατρίδας μας. Πέρασα με διεθνή διαγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διέκοψα μια μόνιμη και σταθερή καριέρα στο διεθνή οργανισμό στις Βρυξέλλες, αγωνίστηκα σε δύσκολα χρόνια για την παράταξή μου, κατέβηκα στον πολιτικό στίβο και διεκδίκησα -δεν κληρονόμησα- την έδρα στον ακριτικό νομό μου, με τίμησε το Κιλκίς για πολλά χρόνια, έζησα τη χαρά της διαδρομής, την ευθύνη της συμμετοχής και την τιμή της επιλογής. Προσπάθησα την τιμή που μου έκανε ο τόπος μου και η ευρεία, εκείνη την εποχή, παράταξή μου να την επιστρέφω πάντα, ακόμη και όταν αισθάνθηκα ότι στη διάρκεια της διαδρομής η κριτική και οι επιθέσεις που δέχθηκα ήταν δυσανάλογες των όποιων λαθών ή παραλείψεών μου. Δε μετάνιωσα. Και όταν έκλεισε αυτός ο κύκλος ξαναγύρισα στην εργασία μου στις Βρυξέλλες. Συνεπώς ούτε στα αζήτητα ήμουν, ούτε μετά τη διαδρομή που έκανα θα υπαγόρευε τις πολιτικές αποφάσεις μου κάποιο εξωθεσμικό κέντρο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Ερ. Ξέρετε, όμως, επειδή είχατε υπάρξει στενός συνεργάτης και υπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή έχετε καταχωρηθεί στη συνείδηση των ψηφοφόρων ως Καραμανλικό στέλεχος και μοιραία γίνεται συνειρμός με τον πρώην πρωθυπουργό. Τι απαντάτε σε αυτό;

Απ. Όποιος θα επιχειρούσε να συνδέσει το εγχείρημα των Ελλήνων Ριζοσπαστών με τον Κώστα Καραμανλή θα αδικούσε και αυτόν και εμάς. Με τον Κώστα Καραμανλή μας συνέδεαν πολλά στο παρελθόν. Εδώ και μια δεκαετία όμως ο καθένας μας ακολουθεί το δικό του δρόμο. Σε ότι με αφορά, η απόστασή μου από την ελληνική πολιτική σκηνή μου επέτρεψε να κάνω την αυτοκριτική μου, να «μαζέψω» το μυαλό και την ψυχή μου, να αξιολογήσω τους περιορισμούς των μεγάλων κομμάτων, να δω τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη και στον κόσμο, να βρω παλιούς και νέους συνοδοιπόρους στις αγωνίες για την πατρίδα μας και το λαό μας που βιώνει τις συνέπειες μιας βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης. Βρίσκομαι επικεφαλής μιας συλλογικής προσπάθειας. Κέρδισα και έχασα μάχες στο παρελθόν. Θεωρώ ότι εάν αγωνιστείς μπορεί και να κερδίσεις και μπορεί να χάσεις προσωρινά ή οριστικά. Εάν όμως δεν αγωνιστείς για αυτά που πιστεύεις τότε είσαι ήδη χαμένος.

Ερ. Κύριε Τσιτουρίδη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν πιστεύετε ότι θα είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές;

Απ. Πολιτικά συμπεράσματα θα βγουν αναμφισβήτητα. Στην παρούσα συγκυρία θέλουμε να υπάρξει πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν μια Πολιτεία που προοδεύει, μια Πολιτεία που προστατεύει, μια Πολιτεία που λειτουργεί, ανοιχτή στην Ευρώπη, στον κόσμο και στις προκλήσεις των καιρών. Θέλουμε μια πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων των οποίων οι θέσεις και οι προτάσεις θα βρίσκονται σε αρμονία με την πραγματική ζωή και δε θα επιχειρούν να ερμηνεύουν τη σύγχρονη πραγματικότητα με όρους «αγορών» ή ρωσικής επανάστασης.

Ερ. Ωστόσο δεν είναι μια ευκαιρία, καθώς οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι οι πρώτες που θα στηθούν μετά από 4 χρόνια, στους ψηφοφόρους να δείξουν εάν επιθυμούν την υπερψήφιση ή αντίθετα την καταψήφιση της κυβέρνησης;

Η υπερψήφιση ή η καταψήφιση της κυβέρνησης και η κρίση επί των όσων προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα γίνει στις εκλογές του φθινοπώρου. Όσοι βιάζονται να απαλλαγεί η χώρα από τον κ. Τσίπρα και να έρθει ο κ. Μητσοτάκης ή το αντίστροφο μπορούν να περιμένουν Σύντομα θα έχουμε εθνικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση στις επόμενες εκλογές, πέρα από το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας, μπορεί να υπάρχουν και άλλες χρήσιμες επιλογές για τον τόπο. Πιστεύουμε ότι αυτό θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:34