search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:55
MENU CLOSE

Η ΝΔ ζητά 2 εκατομμύρια ευρώ για το φιάσκο των «γαλάζιων» εκλογών του 2015

31.03.2019 10:12
Η ΝΔ ζητά 2 εκατομμύρια ευρώ για το φιάσκο των «γαλάζιων» εκλογών του 2015 - Media

 

Στις δικαστικές αίθουσες θα γραφτεί ο επίλογος του φιάσκου διεξαγωγής των εσωκοµµατικών εκλογών της Νέας ∆ηµοκρατίας, τον Νοέµβριο του 2015.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», στις 4 Απριλίου το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα εκπροσωπηθεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, διεκδικώντας περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ ως αποζηµίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη, αλλά και την καταβολή 100.000 ευρώ ως ενεργοποίηση της σχετικής ποινικής ρήτρας που φέρεται να υπήρχε στη σύµβαση µε την εταιρεία Infosolutions.

Η παντελής αδυναµία της Ν∆ να πραγµατοποιήσει τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου είχε -όπως υποστηρίζει στην αγωγή της- «σοβαρότατες συνέπειες στην εικόνα και στην αξιοπιστία ενός µεγάλου και ιστορικού πολιτικού κόµµατος, καθώς και στην οµαλή λειτουργία µας ως συντεταγµένου πολιτικού οργανισµού». Μάλιστα, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που στην αγωγή του στρέφεται τόσα κατά της εταιρείας όσο και των δύο εταίρων της προσωπικά, κάνει λόγο για διασυρµό στα µάτια των πολιτών, που «οδήγησε σε απαξιωτικούς χαρακτηρισµούς εναντίον µας από το σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, ότι αποτύχαµε να εκλέξουµε νέο πρόεδρο του κόµµατός µας».

Την περίοδο εκείνη του 2015, η είδηση της αποτυχίας διεξαγωγής των εκλογών ήταν πρώτο θέµα για αρκετές ηµέρες, ενώ καταιγιστικά ήταν και τα δυσµενή σχόλια από χρήστες των social media για τη µη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. «Η παράνοµη συµπεριφορά των εναγοµένων µάς εξέθεσε στο σύνολο της κοινωνίας, οδήγησε στον διασυρµό µας και προσέβαλε πολλαπλώς την προσωπικότητά µας, ώστε να δικαιούµεθα να ζητήσουµε, ως αποζηµίωση για την προσβολή αυτή, χρηµατική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, η οποία, λόγω της βιαιότητας της προσβολής, τους είδους αυτής, της λήψεως υπόψη της θέσεως εκάστου και της ζηµίας που µας προξένησαν, πρέπει να καθοριστεί στο ύψος των 2.000.000 ευρώ» αναφέρεται επίσης στην αγωγή. Ως αµοιβή της εταιρείας για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών είχε ορισθεί το ποσό των 144.456 ευρώ, εφόσον δεν υπήρχε επαναληπτική εκλογή, ενώ στην περίπτωση που απαιτούνταν δεύτερος γύρος στις 29 Νοεµβρίου 2015 -όπως είχε οριστεί στη σύµβαση- η Infosolutions θα λάµβανε επιπλέον 20.910 ευρώ.

Σύµφωνα µε όσα επικαλείται η ΝΔ στην αγωγή της, από τα χρήµατα αυτά περίπου 15.000 ευρώ αντιστοιχούσαν στην αγορά 1.900 καρτών SIM, οι οποίες περιήλθαν στην κυριότητα του κόµµατος, χωρίς όµως η εταιρεία να έχει εκδώσει νόµιµο παραστατικό, ενώ περίπου 7.000 ευρώ αντιστοιχούσαν στην αγορά των 1.900 tablets που απαιτήθηκαν για τη διαδικασία. Η προκαταβολή που δόθηκε στην εταιρεία ανήλθε στα 60.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως περιγράφεται στην αγωγή, «κατά την ηµέρα των εκλογών, όπως είναι παγκοίνως γνωστό, δεν άρχισε καν η εκλογική διαδικασία, διότι η εταιρεία δεν τήρησε τις συµβατικές της υποχρεώσεις, δηλαδή το πληροφορικό σύστηµα ουδέποτε “ανέβηκε” ως ηλεκτρονική εφαρµογή στον κεντρικό σέρβερ, το πληροφορικό σύστηµα δεν ήταν έτοιµο να λειτουργήσει κατά την έναρξη της ψηφοφορίας, στις 07.00, ούτε και ξεκίνησε ποτέ, δεν λειτούργησε το εφεδρικό σύστηµα, δεν υπήρξε ποτέ ταυτοποίηση tablets και προέδρων εφορευτικών επιτροπών, δεν εκπαιδεύτηκε κανείς στη χρήση του συστήµατος, δεν πραγµατοποιήθηκε η παραµικρή δοκιµή και υπήρξε παντελής παραβίαση όλων των συµβατικών υποχρεώσεων της Infosolutions».

Η εταιρεία φέρεται να αναγνώρισε την αντισυµβατική της συµπεριφορά και κατόπιν προφορικής απαίτησης της Ν∆ επέστρεψε ποσό ύψους 20.000 ευρώ από την προκαταβολή που είχε λάβει, παρακρατώντας τα υπόλοιπα χρήµατα, τα οποία διεκδικεί το κόµµα. Η αγωγή επρόκειτο να συζητηθεί σε προηγούµενο χρόνο, αλλά είχε µαταιωθεί στις 14 Φεβρουαρίου του 2017, εξαιτίας της αποχής των δικαστικών υπαλλήλων, και επανήλθε µε κλήση για την ερχόµενη εβδοµάδα.

Η Νέα ∆ηµοκρατία από την πρώτη στιγµή είχε υποδείξει την εταιρεία ως υπεύθυνη για όσα συνέβησαν στις 22 Νοεµβρίου, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στην απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής µε την οποία ανακοινωνόταν η αναβολή της εκλογικής διαδικασίας: «Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νοµικής υπηρεσίας του κόµµατος, η εταιρεία που είχε αναλάβει το τεχνικό µέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα ∆ηµοκρατία δεν τήρησε τις συµβατικές υποχρεώσεις της».

Η εταιρεία – φάντασμα

Η αποτυχία διεξαγωγής των εσωκοµµατικών εκλογών οδήγησε στην αναζήτηση της εταιρείας που είχε αναλάβει τη διοργάνωση. Το σάιτ της τότε ήταν υπό κατασκευή, ενώ ως έδρα είχε δηλωθεί διεύθυνση στη Γλυφάδα, στην οποία δεν βρέθηκε ίχνος της Infosolutions. Αφαντοι ήταν και οι δύο οµόρρυθµοι εταίροι της εταιρείας, µε τον πρώτο εξ αυτών να έχει αφήσει µοναδικό ίχνος πίσω του τον λογαριασµό του στο Linkedin, όπου αναγράφεται η ιδιότητά του ως «software engineer» στην Infosolutions, και την τότε συνέταιρό του να εργάζεται πλέον σε εταιρεία στην Κύπρο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:53