search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:42
MENU CLOSE

Μπουτάρης: Εκτός από τον Ρέμο ας αφήσουμε κάνα φράγκο και στα μουσεία σύγχρονης τέχνης

31.03.2019 11:13
«Ψηφιακός» ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων  - Media

 

Σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης αλλά και χαράς πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του MOMUS. 

Στον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, στο κατάμεστο, πρώην πια, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παραβρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο Γιάννης Μπουτάρης αλλά και πλήθος φίλων της τέχνης. 

Το MOMus συναποτελούν τέσσερα μουσεία στη Θεσσαλονίκη (το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών) και ένα στην Αθήνα (Μουσείο Άλεξ Μυλωνά), τα οποία ένωσαν και επίσημα τις δυνάμεις τους το Νοέμβριο του 2018, σε έναν μεγάλο, ενιαίο, δημόσιο φορέα πολιτισμού, φιλοδοξώντας να δώσουν διεθνώς το στίγμα τους στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, τη φωτογραφία, τις πειραματικές τέχνες και τη γλυπτική.

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε στη χώρα να έχουμε μια τέτοια συναίνεση, τέτοια σύμπνοια. Το διαπίστωσα όταν το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει η κ. Κονιόρδου, ήρθε στη Βουλή. Μέσα από το διάλογο που έγινε, στάθηκε επάξια, σε κάθε αντίρρηση και αντιδικία. Συνήθως θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν αλλά πρέπει να θυμόμαστε τις αντιρρήσεις που υπήρχαν και να δούμε με ποιο τρόπο τις ξεπερνάμε και φτάνουμε σε ένα τόσο μεγάλο αποτέλεσμα. Γιατί για να φτάσεις σε ένα μεγάλο αποτέλεσμα, πρέπει να ξεπεράσεις τα μικρά», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

«Η πόλη έχει μικρό αστικό περιβάλλον και λίγος κόσμος ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη τέχνη. Είναι λίγος γιατί δεν γίνεται αρκετή εκπαίδευση γενικώς από τα σχολεία μέχρι τον κόσμο. Αντί να πάνε στο Ρέμο, να έρθουν και εδώ μια φορά, να αφήσουν κανά φράγκο και εδώ. Γιατί χωρίς λεφτά δεν γίνεται. Αυτά τα πράγματα θέλουν λεφτά. Δεν μπορεί να στηρίζεται στην κρατική επιχορήγηση. Να έχει κρατική επιχορήγηση, καμία αντίρρησή, αλλά πρέπει να βρεθούν πόροι. Είτε από κάποιον που έχει άνεση να δώσει κάποια χρήματα ετήσια, όχι για πάντα, ή από πωλήσεις, ή από άλλες δραστηριότητες που θα αποφέρουν οικονομική αυτοδυναμία», δήλωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του MOMus ο Γιάννης Μπουτάρης. Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση του το περίπτερο 13 της ΔΕΘ να δοθεί στον Μητροπολιτικό Οργανισμό ώστε να μεταφερθεί εκεί η συλλογή Κωστάκη την οποία, όπως είπε, «δεν εκμεταλλευόμαστε σωστά».

Η συγκίνηση της βραδιάς κορυφώθηκε, με το μαγευτικό περιπατητικό θεατρικό δρώμενο του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με τίτλο «ΙΟΛΑΣ… Τις νεκρές ώρες να φοβάσαι» σε σκηνοθετική επιμέλεια Πολυξένης Σπυροπούλου.

Με πληροφορίες από parallaximag.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:42