06/08/2020 09:54:46

Τι θα ψηφίσουν οι Γερμανοί στις Ευρωεκλογές;

Τι θα ψηφίσουν οι Γερμανοί στις Ευρωεκλογές; - Media

 

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των Γερμανών για τις Ευρωεκλογές, οι περισσότεροι εξακολουθούν να δηλώνουν ότι οι εκλογές αυτές τους αφήνουν αδιάφορους.

Σε σύγκριση με τις τελευταίες Ευρωεκλογές του 2014 το ενδιαφέρον των Γερμανών για τις Ευρωεκλογές έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το νέο πολιτικό βαρόμετρο που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, το 41% δηλώνουν ότι οι Ευρωεκλογές τους «ενδιαφέρουν πολύ». Τον Μάρτιο του 2014, στο προοίμιο των τελευταίων Ευρωεκλογών, το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν μόλις στο 23%.

Παρότι το ποσοστό έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός είναι ότι η πλειονότητα των πολιτών στη Γερμανία και συγκεκριμένα το 59% συνεχίζει να δηλώνει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους «ενδιαφέρουν ελάχιστα» ή και «καθόλου». Το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν στο 77%.

Προβάδισμα της Χριστιανικής Ένωσης

Όπως και σε ομοσπονδιακό επίπεδο έτσι και ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU της καγκελαρίου Μέρκελ εξακολουθεί να διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι των πολιτικών της αντιπάλων.

Στην τελευταία δημοσκόπηση Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές λαμβάνουν 33% στην πρόθεση ψήφου ενόψει Ευρωεκλογών, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 18%, οι Πράσινοι (Grüne) επίσης με 18%, το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7% και η Αριστερά (DieLinke) με 6%.

Κατά του Brexit οι Γερμανοί

Για το ήμισυ σχεδόν των συμμετεχόντων στην έρευνα (49%) η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ. Για το 26% η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, για το 12% η διασφάλιση της ευημερίας και για το 10% η ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο.

Όσον αφορά το Brexit οι περισσότεροι Γερμανοί (73%) εκτιμούν ότι θα υπάρξει «μακρά αναβολή». Την ίδια ώρα το 14% πιστεύουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μη συντεταγμένη έξοδος ενώ μόλις το 7% εκτιμούν ότι η αποχώρηση των Βρετανών θα γίνει συντεταγμένα και βάσει συμφωνίας. Πάντως, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ επικροτεί μόλις το 25% των Γερμανών. Στον αντίποδα το 67% είναι κατά του Brexit.

 

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.