search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:20
MENU CLOSE

Τουρκικές εκλογές: Πύρρειος νίκη Ερντογάν – Χάνει την Άγκυρα μετά από 16 χρόνια

31.03.2019 16:15
DW: Από το ΚΥΣΕΑ στην Τουρκία - Σε αναζήτηση εμπιστοσύνης Αθήνα - Άγκυρα - Media

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε απόψε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Σε μία σπάνια κίνηση αυτοκριτικής, δεσμεύτηκε να επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

«Εμείς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βγήκαμε από αυτές τις εκλογές ως το πρώτο κόμμα με πλειοψηφία. Με όρους συμμαχιών εμείς μαζί με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) ήρθαμε επίσης πρώτοι. Εμείς χάσαμε κάποιους δήμους», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. »Θα αποδεχθούμε ότι κερδίσαμε τις καρδιές του λαού μας στα μέρη που κερδίσαμε αλλά δεν ήμασταν αρκετά επιτυχημένοι στα μέρη που χάσαμε. Θα αποφασίσουμε το σχέδιο ενεργειών μας αναλόγως», πρόσθεσε και ανέφερε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023. 

Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει τον δήμο την Άγκυρας, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και του Καλού Κόμματος (Iyi) για τη δημαρχία της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς συγκεντρώνει ποσοστό 49,8%, έναντι 47,8% για τον Μεχμέτ Οζακεσί του AKP με καταμετρημένο το 75% των ψήφων.

Στο μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη, το CNN Turk κάνει λόγο για μάχη στήθος με στήθος, καθώς με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη, μειώθηκε στο 48,8%, έναντι 48,6% για τον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Εκρέμ Ιμάμογλου. 

Σύμφωνα με το Anadolu, στην Μπούρσα (Προύσα) προηγείται ο υποψήφιος του AKP Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,8% ενώ στη Σμύρνη και την Αντάλια προηγούνται οι υποψήφιοι του CHP Τουντς Σογιέρ και Μουχιτίν Μποτζέκ.

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με ποσοστό 57,97%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο, με περισσότερες από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, μεταδίδει το Anadolu.

Με καταμετρημένο το 50,3% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 46,8%, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), κερδίζει το 31,3%. Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.

Νεκροί και τραυματίες

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυμαστισμοί και τα 20 παράνομη οπλπφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Όπως αναφέρει το BBC πρόκειται για πατέρα και γιο, εκλογικοί αντιπρόσωποι του συντηρητικού, μουσουλμανικού κόμματος Saadet (Κόμμα της Ευτυχίας). 

Συνολικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

 

Να σημειωθεί ότι σε αρκετούς λογαριασμούς στα social media γίνεται λόγος για αστυνομική βία, συλλήψεις και επιθέσεις από υποστηρικτές του AKP (του κόμματος του προέδρου Ερντογάν) κατά Κούρδων. 

To φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατήγγειλε επίσης ότι το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, η τουρκική αστυνομία προέβη σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις μελών του κόμματος, ενώ απελάθηκαν διεθνείς παρατηρητές. 

Την καταγγελία του HDP επιβεβαιώνουν και ανταποκριτές ξένων Μέσων Ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι όσοι προσήχθησαν και τελούν υπό κράτηση δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν ή να παραστούν ως εκλογικοί αντιπρόσωποι και παρατηρητές. 

Στην Κωνσταντινούπολη ψήφισε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε ένα εκλογικό κέντρο που λειτουργεί σε ένα σχολείο, στη συνοικία Ουσκουντάρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την εκλογική διαδικασία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «όπως πληροφορούμαι, διεξάγεται ομαλά».

Παρά ταύτα, καταδίκασε το αιματηρό επεισόδιο στο εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας, δηλώνοντας ότι η είδηση τον αναστάτωσε και πως δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτές οι συμπλοκές.

Ωρα 20:47 νεώτερα αποτελέσματα

Ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Άγκυρα προηγείται με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Μανσούρ Γιαβάς, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό 49,1%, μία μονάδα περισσότερη από τον Μεχμέτ Οζασεκί, τον πρώην υπουργό και υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με καταμετρημένο κάτι λιγότερο από το 50% των ψήφων.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (AKP) προηγείται με ποσοστό 50,1%, έναντι 47,3% του Εκρέμ Ιμάμογλου, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

Στην Μπούρσα (Προύσα) προηγείται ο υποψήφιος του AKP Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,8% ενώ στη Σμύρνη και την Αντάλια προηγούνται οι υποψήφιοι του CHP Τουντς Σογιέρ και Μουχιτίν Μποτζέκ.

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 57,97%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Οι εκλογές πάντως αμαυρώθηκαν από επεισόδια, στα νοτιοανατολικά και την Κωνσταντινούπολη. Στη Μαλάτια, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μέλη του μικρού ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας. Στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν –και ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση– αφού δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια ενός καυγά μεταξύ αντιπάλων υποψηφίων, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή. Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια που σχετίζονται με τις εκλογές στα νοτιοανατολικά, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε όταν 15 άνδρες συνεπλάκησαν, σε μια φιλονικία μεταξύ υποψηφίων, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.

Το ΑΚΡ προηγείται σε εθνικό επίπεδο 

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο, με περισσότερες από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, μεταδίδει το Anadolu.

Με καταμετρημένο το 50,3% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 46,8%, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), κερδίζει το 31,3%.

Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08