search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:01
MENU CLOSE

«Διπλωματικό γραφείο» στην Ιερουσαλήμ ανοίγει η Βραζιλία

31.03.2019 16:18
Θεσσαλονίκη: Γραφείο Τελετών «ξέχασε» να δηλώσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ - Media

 

Η Βραζιλία ανακοίνωσε σήμερα, πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Ισραήλ, ότι άνοιξε ένα νέο διπλωματικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ το οποίο θα αποτελεί μέρος της πρεσβείας της στο Ισραήλ, η οποία βρίσκεται στο Τελ Αβίβ.

«Η Βραζιλία αποφάσισε να ανοίξει ένα γραφείο στην Ιερουσαλήμ για να προωθήσει το εμπόριο, τις επενδύσεις, την τεχνολογία και την καινοτομία ως μέρος της πρεσβείας της στο Ισραήλ», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter «Obrigado (σ.σ. «ευχαριστώ» στα πορτογαλικά) που ανοίξατε διπλωματικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ», συνοδευόμενο από μια φωτογραφία του ίδιου να κάνει χειραψία με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ερνέστο Αραούζο.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα έφτασε στο Ισραήλ ο Μπολσονάρου, τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ένας από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που μετέβησαν στη Μπραζίλια τον Ιανουάριο για να παραστεί στην ορκωμοσία του ακροδεξιού ηγέτη.

«Μαζί γράφουμε ιστορία», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Ξεκινήσαμε μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μπολσονάρου επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του «είναι απολύτως αποφασισμένη να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ Βραζιλίας και Ισραήλ». «Η συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας είναι σημαντική για τα συμφέροντα της Βραζιλίας», τόνισε.

Για τον Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της 9ης Απριλίου, η επίσκεψη του Βραζιλιάνου προέδρου, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, αποτελεί σημαντική ώθηση στην εκστρατεία του καθώς μπορεί να επαίρεται πως έχει τη στήριξη του προέδρου της μεγαλύτερης δύναμης στη Λατινική Αμερική.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος ήδη έχει σημειώσει μια μεγάλη νίκη στο διπλωματικό πεδίο με την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ισραηλινής κυριαρχίας επί των Υψιπέδων του Γκολάν.

Σήμερα ανακοινώνοντας τη δημιουργία διπλωματικού γραφείου στην Ιερουσαλήμ ο Μπολσονάρου ακολουθεί τα βήματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Οι δύο άνδρες αναμένεται να υπογράψουν σήμερα μια σειρά συμφωνιών προτού δειπνήσουν μαζί. Αύριο Δευτέρα ο Μπολσονάρου πρόκειται να μεταβεί μαζί με τον Νετανιάχου στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση.

Αυτός ο ιερός χώρος προσευχής για τους Εβραίους βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Η επίσκεψή του εκεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ενδέχεται να εκληφθεί ως έμμεση αναγνώριση της προσάρτησης στο Ισραήλ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έγινε, κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο πρώτος τόσο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που μετέβη στο Τείχος των Δακρύων συνοδευόμενος από έναν Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:00