search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:43
MENU CLOSE

Τουρκία: Έχασε την Άγκυρα – Πιθανότατα χάνει και την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν

01.04.2019 05:38
Τραβάει επικίνδυνα το σχοινί η Τουρκία: Συνεχίζουμε ακάθεκτοι σε Αιγαίο-Λιβύη - Media

 

Μετά από μία ολονύχτια καταμέτρηση των ψήφων – θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, τόσο το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, δήλωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του.

Λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000 ψήφους.

Λίγο πριν από τις 12.00 το βράδυ της Κυριακής, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής των δημοτικών εκλογών. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου, απάντησε αμέσως τονίζοντας ότι η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Νίκη σε εθνικό επίπεδο

Σε εθνικό επίπεδο πάντως οι προσκείμενοι στον Ερντογάν εκλογικοί σχηματισμοί έρχονταν στην πρώτη θέση με ποσοστά περί το 47% έναντι ποσοστού περίπου 31% που συγκέντρωναν οι σχηματισμοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων, κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.
Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Ερντογάν: Χάσαμε μερικές πόλεις

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών και πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα κάνει την καθιερωμένη ομιλία στους οπαδούς του, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών.

Σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός και πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.

Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε πάντως ότι το κόμμα του έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα “ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα”, χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:40