search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:18
MENU CLOSE

Το νερό «σκοτώνει» στις εμπόλεμες ζώνες

02.04.2019 07:35
2019-03-24t174350z_1892526463_rc173df7a8d0_rtrmadp_3_africa-cyclone.jpg

Πεθαίνουν ετησίως 72.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών λόγω μη ασφαλούς ύδατος

Βόμβες πέφτουν καθημερινά πάνω στα σπίτια τους. Μετά βίας βρίσκουν τρόφιμα και νερό. Σε κάποιες περιοχές ζουν χωρίς ρεύμα. Χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες για να ζήσουν.

Ωστόσο, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες είναι είκοσι φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από ασθένειες που συνδέονται με το μολυσμένο νερό παρά από την άμεση βία του πολέμου, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF.

Τα στοιχεία θνησιμότητας από δεκαέξι χώρες που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες πολεμικές συγκρούσεις – συμπεριλαμβανομένων του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης –, έδειξαν ότι το βρώμικο νερό και η έλλειψη αποστείρωσης και υγιεινής σκοτώνει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα παιδιά κάτω των 15 ετών απ’ ό,τι ο ίδιος ο πόλεμος.

H διευθύνουσα σύμβουλος της UNICEF Henrietta Fore δήλωσε ότι τα ευρήματα της έκθεσης, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού, υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη πρόσβασης σε ασφαλές νερό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα και όχι ως προνόμιο.

«Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν περισσότερα παιδιά που πεθαίνουν εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης σε ασφαλές νερό παρά από σφαίρες. Το νερό είναι ένα βασικό δικαίωμα, είναι μια σημαντική ανάγκη για να επιβιώσεις».

Η έκθεση συνέκρινε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τη «συλλογική βία» και τις «ασθένειες που συνοδεύονται από το σύμπτωμα της διάρροιας» από το 2014 έως το 2016 στο Αφγανιστάν, την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.

Οι ασθένειες με το σύμπτωμα της διάρροιας που συνδέονται με το μη ασφαλές νερό και την έλλειψη υγιεινής σκοτώνουν κατά μέσο όρο 72.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο, ενώ η άμεση βία από τον πόλεμο σκοτώνει κατά μέσο όρο 3.400, σύμφωνα με την έκθεση.

Η διάρροια σκότωσε περισσότερα παιδιά κάτω των πέντε ετών σε κάθε μία από τις δεκαέξι χώρες, σύμφωνα πάντα με την έκθεση. Τα παιδιά κάτω των 15 ετών ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το μη ασφαλές νερό παντού εκτός της Λιβύης, του Ιράκ και της Συρίας.

«Ο άνθρωπος μπορεί να τρέξει μακριά ή να βρει καταφύγιο για να προστατευτεί από τις σφαίρες ή τις βόμβες, αλλά θα τρέξει και θα αναζητήσει νερό με κάθε κόστος» δήλωσε στον «Guardian» ο Omar El Hattab, περιφερειακός επικεφαλής της UNICEF για το νερό, το περιβάλλον και την υγιεινή για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Πιο ευάλωτα τα κορίτσια

Η έλλειψη πρόσβασης σε επαρκές νερό επηρεάζει αρνητικά περισσότερο τα κορίτσια από τα αγόρια, διότι τα καθιστά ευάλωτα στη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της συλλογής νερού και της χρήσης αποχωρητηρίων, όπως αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, η κατάσταση σε μια εμπόλεμη ζώνη αλλάζει συνεχώς, κάτι που σημαίνει ότι τα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής συχνά γίνονται στόχος επίθεσης προκειμένου να χτυπηθεί ο άμαχος πληθυσμός, κάτι που παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης.

Τα νοσοκομεία και η υποδομή ύδρευσης και αποχέτευσης ήταν πάντα «εκτός των ορίων» στα πεδία της μάχης και τα αντιμαχόμενα μέρη σέβονταν την αξία τους στην ανθρώπινη ζωή. Όμως η πρόσφατη πείρα δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει πλέον.

● Ο βομβαρδισμός των υποδομών ύδρευσης στην πόλη Αλ Χουντάιντα της Υεμένης τον περασμένο Ιούλιο στέρησε το πόσιμο νερό σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

● Ο πόλεμος στη Συρία έχει επίσης αποτέλεσμα την επανειλημμένη βλάβη των βασικών συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού από την εμφάνιση των συγκρούσεων το 2011, με σκόπιμες διακοπές λειτουργίας, που πλήττουν δύο εκατομμύρια άτομα τη φορά, σημειώνει η έκθεση.

Οι υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής δεν πρέπει ποτέ να διακόπτονται ή να πολιτικοποιούνται, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Διότι η πρόσβαση σε ασφαλές νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όχι προνόμιο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:16