search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:14
MENU CLOSE

Mια… πασαρέλα για υποψήφιους

10.03.2012 11:51
Mια... πασαρέλα για υποψήφιους - Media

Άρον – άρον και όπως – όπως  επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει αρχηγό και να περάσει στην προεκλογική προετοιμασία, κρύβοντας κάτω από το χαλί τη διετή κατάρρευσή του, με την αθρόα αποχώρηση στελεχών, την ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξή του και την απίστευτη δημοσκοπική συρρίκνωσή του.

Άρον – άρον και όπως – όπως  επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει αρχηγό και να περάσει στην προεκλογική προετοιμασία, κρύβοντας κάτω από το χαλί τη διετή κατάρρευσή του, με την αθρόα αποχώρηση στελεχών, την ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξή του και την απίστευτη δημοσκοπική συρρίκνωσή του. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα συνέλθει η Εθνική Συνδιάσκεψη και το Εθνικό Συμβούλιο. Η εκδήλωση αυτή ουσιαστικά θα αποτελέσει «το σκηνικό» προκειμένου τα κορυφαία στελέχη να επιδείξουν τον νέο εκλεκτό τους Ευάγγελο Βενιζέλο και να εκκινήσουν την εβδομαδιαία προεκλογική περίοδο για την εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση. Χωρίς καμία ουσιαστική ιδεολογική και πολιτική προετοιμασία, χωρίς καμία συζήτηση για τα τεκταινόμενα στη διαλυμένη κομματική βάση του κόμματος, τα χίλια περίπου στελέχη ανά την Ελλάδα θα κληθούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το διήμερο να παραστήσουν για μια ακόμα φορά το «φόντο» ενός κόμματος τιμαριούχων. Ακόμα και η χρονική διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης «πετσοκόπηκε» εξαιτίας της θέλησης του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην ξεκινήσει την Παρασκευή, επειδή ο ίδιος δεν μπορεί να παρευρεθεί λόγω της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

 

Οριακή μέρα

Ο Βενιζέλος εξακολουθεί να παίζει το χαρτί του υπεύθυνου ηγέτη και αρνείται να μας πει πότε θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση, αν και κάποιοι τοποθετούν την παραίτηση στις 1 Μαρτίου, οριακή μέρα αφού είναι η παραμονή της εκλογής αρχηγού. Κάποιοι πάντως λένε ότι μπορεί η αποχώρησή  του από το κυβερνητικό σχήμα να πάει και μετά την εκλογή του. Όμως, όπως επισημαίνουν υποστηρικτές του, αν εκλεγεί, δεν θα μπορέσει να μείνει στο πηδάλιο του υπουργείου Οικονομικών με την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας που στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ανοίξει τα χαρτιά του στην Εθνική Συνδιάσκεψη πάνω στο θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση, με δεδομένο ότι το Σάββατο θα έχει λήξει το PSI.

Πάντως η χρονική στενότητα των διαδικασιών και όλο αυτό το αλαλούμ έχουν κάνει πολλά στελέχη να αναθεωρήσουν και να εκτιμήσουν ότι η πρόταση Παπανδρέου για εκλογή προέδρου μέσα από συνέδριο και στη συνέχεια επικύρωσή της μετεκλογικά από τη βάση ήταν τελικά η πιο ρεαλιστική.

Πάντως η Εθνική Συνδιάσκεψη αναμένεται να κινηθεί στα ζητήματα της συγκυρίας και αυτό που πρόκειται να «διχάσει» τους παρευρισκόμενους είναι το θέμα της μετεκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ. Ο Χρήστος Παπουτσής έχει κάνει «παντιέρα» το θέμα, προκειμένου να ανακόψει το κίνημα δημιουργίας των συνθηκών για άνευ όρων παράδοση του κόμματος στις βουλές της Ν.Δ. Συνεργάτες του υποψήφιου αρχηγού επισημαίνουν ότι η συζήτηση για άνευ όρων συνεργασία με τη Ν.Δ. δεν βοηθά ούτε στην όποια επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος ούτε στην ανύψωση του ηθικού της όποιας κομματικής βάσης έχει απομείνει. Τονίζουν ακόμα ότι είναι μια συζήτηση που δείχνει «φοβικότητα»

και ηττοπάθεια και επισημαίνουν ότι στο πεδίο αυτό η αντίδρασή  του ήδη έχει μια πρώτη νίκη. Το επιχείρημα το στηρίζουν στο γεγονός ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έστριψε τη «βάρκα» του, μετατοπίζοντας το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας προς τη ΔΗΜΑΡ, εγκαταλείποντας τη λογική στήριξης του Αντώνη Σαμαρά. Οι υποστηρικτές του Χρ. Παπουτσή λένε ότι έγινε μετά την παρατήρηση του ίδιου «ότι δεν διανοείται υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να δίνει αγώνα για να γίνει πρωθυπουργός ο Σαμαράς». Ύστερα απ’ αυτό και η Άννα Διαμαντοπούλου στην παρέμβασή της έδειξε να κοιτάει προς τη ΔΗΜ. ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη για τις μετεκλογικές εξελίξεις, ενώ ο Δ. Ρέππας φρόντισε να τονίσει ότι δεν μπορεί ο Σαμαράς να προβάλλεται ως ο παράκλητος του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα και ο Κώστας Σκανδαλίδης μόλις χτες είπε ότι σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. δεν μπορεί να είναι ο Σαμαράς πρωθυπουργός και μοιραία θα αναζητηθεί λύση τύπου Παπαδήμου, ενώ κι αυτός φάνηκε να πιστεύει στη δημιουργία «προοδευτικού πόλου».

Όμως αντιπαράθεση αναμένεται να υπάρξει και για τη ΔΗΜ.ΑΡ., αφού το εναπομείναν κοινωνικό ΠΑΣΟΚ φέρεται να εκτιμά ότι όλη η συζήτηση δημιουργεί συνθήκες βεβαιότητας για την αποτύπωση και στις κάλπες της δημοσκοπικής επιτυχίας του κόμματος του Φ. Κουβέλη. Θεωρούν λοιπόν ότι η αγωνία κάποιων ηγετικών στελεχών να «γαντζωθούν» από τη ΔΗΜ.ΑΡ. μπορεί να λειτουργήσει ως αυτο-επιβεβαιωμένη προφητεία.

 

«Στρίμωγμα»

Τα στελέχη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας πάντως επιμένουν ότι με την τακτική αυτή «στριμώχνεται» η ΔΗΜ.ΑΡ. να πάρει προεκλογικά θέση απέναντι στα μεγάλα διλήμματα της συγκυρίας και να μην ψαρεύει σε θολά νερά αλιεύοντας ψήφους ΠΑΣΟΚογενών, λέγοντας σε όλα «όχι», χωρίς ουσιαστικά να παίρνει θέση σε κανένα θέμα. Και επιμένουν ότι δεν μπορεί αβασάνιστα να προβάλλει ταυτόχρονα ως ήρεμη και ώριμη πολιτική δύναμη που θέλει να μείνει η χώρα στο ευρώ.

Το θέμα αυτό λοιπόν αναμένεται να προκαλέσει ένταση στη Συνδιάσκεψη, όπως και οι κυβερνητικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία. Εκεί στελέχη που προέρχονται από την αριστερόστροφη τάση φέρονται αποφασισμένα να τα πουν έξω από τα δόντια. Αντίθετα, στάση αυτοσυγκράτησης ως προς τις κυβερνήσεις Παπανδρέου θέλει να κρατήσει η πλευρά Βενιζέλου, αφού ο ίδιος ο αντιπρόεδρος επιθυμεί να εκφράσει το «όλον ΠΑΣΟΚ» και να προσέλθει στην εσωκομματική διαδικασία με τα κορυφαία – και κυβερνητικά – στελέχη δίπλα του και όχι απέναντί του.

Το απόγευμα της Κυριακής και μετά τη Συνδιάσκεψη αναμένεται να επικυρωθούν και οι δύο υποψηφιότητες.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Χρήστος Παπουτσής έχει ήδη συγκεντρώσει τις υπογραφές 94 στελεχών, ενώ από την πλευρά Βενιζέλου επισημαίνουν ότι εκεί θα παρουσιαστεί και μια εντυπωσιακή λίστα υποστηρικτών της συγκεκριμένης υποψηφιότητας με πάνω από 200 υπογραφές βουλευτών και άλλων μελών του οργάνου. Ο Στέφανος Τζουμάκας, που επιθυμεί να είναι υποψήφιος, σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη κίνηση με τις εκλογές του 2007, οπότε δεν ζητήθηκαν υπογραφές και το σώμα αποδέχτηκε τον Κώστα Σκανδαλίδη ως υποψήφιο, δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η άποψη όμως αυτή δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές, αν και το θέμα θα τεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:13