search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:26
MENU CLOSE

Με τριετές ομόλογο το ΥΠΟΙΚ θέλει να αποπληρώσει το δάνειο των 6,5 δισ.€ στο ΔΝΤ

02.04.2019 13:09
Ελάφρυνση επιχειρήσεων μέσω φόρων ή εισφορών - Τον Μάρτιο οι τελικές αποφάσεις  - Media

 

Ο κύβος ερρίφθη και σύντομα, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, η Ελλάδα θα αποπληρώσει το δάνειο των 6,5 δισ. στο ΔΝΤ, μερικώς ή στο σύνολό του.

Πολλά θα κριθούν από την στάση που θα κρατήσει ο ESM, πρέπει να ανάψει το πράσινο φως, προκειμένου να γίνει αυτή κίνηση. Μέχρι στιγμής ο ESM δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο πληροφορίες τον θέλουν τουλάχιστον να μην είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίσης στα σχέδια της κυβέρνησης, είναι ένα μέρος της αποπληρωμής του δανείου προς το ΔΝΤ να γίνει, όχι με χρήση του μαξιλαριού, αλλά μέσω της έκδοσης ενός νέου ομολόγου 3ετούς διάρκειας. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί αυτό να συμβεί μέσα στον μήνα και το επιτόκιο να είναι κάτω του 2%. Δεν υπάρχει βέβαια ανάλογο ομόλογο στην δευτερογενή αγορά, ώστε να τεσταριστεί το εν δυνάμει επιτόκιο, ωστόσο το 5ετές είναι στα επίπεδα του 2,6% και το 10ετές σε συνεχή πτώση, σε ιστορικά χαμηλά, κάτω από το 3,7%.

Αν τελικά ο ESM ανάψει το πράσινο φως, τότε η κίνηση αποπληρωμής θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα και μπορεί να είναι ένα ακόμη όπλο της κυβέρνησης, ενόψει και των ευρωεκλογών. Αυτό που θα «παίξει» επικοινωνιακά η κυβέρνηση θα είναι, ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο, έρχεται και η πλήρης αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα, αφού πλέον δεν υπάρχει δάνειο που θα τρέχει.

Πάντως μέχρι την οριστική απόφαση, θα πρέπει οι σχέσεις με τους δανειστές, να είναι αρμονικές. Ίσως αυτός είναι και ένας λόγος, που στο θέμα της πρώτης κατοικίας, έγιναν τόσο μεγάλες υποχωρήσεις, ενώ στο ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών προς Ταμεία και Εφορία, οι κινήσεις μέχρι στιγμής είναι τόσο προσεκτικές.

Πηγή: newsit.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:25