search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:02
MENU CLOSE

Οργή στη Σκωτία κατά Μέι: «Παγίδα» η σύντομη παράταση του Brexit

02.04.2019 18:40
Δεσμεύτηκε για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας η ηγέτις της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον - Media
 
H πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η πρόταση της Τερέζας Μέι να ζητήσει «όσο το δυνατόν βραχύτερη» παράταση συνιστά μια πιθανή παγίδα.
 
Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι βουλευτές συμφωνήσουν στην παράταση και να μην συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να αποδεχθούν τη συμφωνία διαζυγίου της πρωθυπουργού ή να εγκαταλείψουν την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
 
«Το κοινοβούλιο πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικό για το ενδεχόμενο παγίδας» έγραψε η Στέρτζον στο Twitter.
 
«Ο λογικός δρόμος προς τα εμπρός, και νομίζω ότι μια πρωθυπουργός θα τον ακολουθούσε εάν επρόκειτο για μια σοβαρή προσπάθεια να οικοδομήσει τη συναίνεση, είναι να συμφωνήσει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, να επιδιώξει μεγαλύτερη παράταση και να επιτρέψει την επιλογή της ψήφου των πολιτών για όσα συμφωνήσει το Κοινοβούλιο».
 
Για «ήπιο Brexit» μιλούν οι Εργατικοί
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρέπει να επιβεβαιώσει την αλλαγή στη στρατηγική της για το Brexit με πράξεις, όμως εάν κατευθύνεται προς ένα ηπιότερο Brexit, αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο, δήλωσε σήμερα ο σημαίνων βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν.
 
Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περαιτέρω παράταση στο Brexit πέραν της 12ης Απριλίου προκειμένου να της δοθεί χρόνος να καθίσει με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και να συζητήσουν σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο θέμα της αποχώρησης του Λονδίνου από την ΕΕ.
 
«Εάν αυτή είναι μια πρώτη ένδειξη περί αλλαγής (στρατηγικής), αυτό είναι φυσικά σημαντικό, όμως εάν απλά πρόκειται για την ίδια παλιά ιστορία, τότε δεν είναι» ανέφερε ο Μπεν στο BBC, ενώ πρόσθεσε ότι εάν αυτό σημαίνει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός οδεύει προς ένα ηπιότερο Brexit «φυσικά θα το καλωσόριζα».
 
Υπέρ της παράτασης οι υπουργοί, αλλά…
Δεκατέσσερις υπουργοί τάχθηκαν κατά της αναβολής του Brexit για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με στόχο να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας The Times, Σαμ Κόουτς.
 
Η Μέι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει και δεύτερη αναβολή ώστε να της δοθεί χρόνος για να συζητήσει με τους Εργατικούς και να βρουν μια κοινή στάση. Ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Sun ανέφερε πάντως ότι παρά τις διαφωνίες “κανείς δεν απείλησε με παραίτηση” κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
 
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky, στην ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, 10 υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της μακράς αναβολής, 14 ήθελαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή μια σύντομη αναβολή και 2 δεν εξέφρασαν άποψη.
 
Ο ενημερωτικός ιστότοπος Huffington Post γράφει εξάλλου ότι η ανακοίνωση της Μέι δεν ικανοποίησε τα μέλη του European Research Group, της ομάδας των συντηρητικών, ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του κόμματός της, η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως απόψε το βράδυ.
 
Έξαλλοι οι Τόρις του Brexit
Ωστόσο, ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, εξέχον στέλεχος του στρατόπεδου των σκληροπυρηνικών Brexiteer στους κόλπους του κόμματος των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου της για περαιτέρω παράταση του Brexit, με στόχο να μπορέσει να εργαστεί με την αντιπολίτευση για να άρει το αδιέξοδο στο θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
 
«Πρόκειται για μια βαθιά απογοητευτική προσέγγιση. Δεν συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας, αποτυγχάνει να ανταποκριθεί με αποτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η ιστορία δεν προμηνύεται ευνοϊκή» είπε ο Ρις Μογκ σε δημοσιογράφους, έπειτα από μια συνάντηση της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών.
 
«Οι ηγέτες που αποφασίζουν να συμπορευτούν με την αντιπολίτευση παρά με το κόμμα τους βλέπουν ότι το κόμμα τους δεν τους ακολουθεί πειθήνια» επισήμανε, επικαλούμενος το παράδειγμα του διχασμού των Συντηρητικών τον 19ο αιώνα με αφορμή τη νομοθεσία για την εισαγωγή καλαμποκιού.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18