search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:41
MENU CLOSE

Στο 85,8% η συμμετοχή στο PSI

09.03.2012 06:20
Στο 85,8% η συμμετοχή στο PSI - Media

Το 85,8% άγγιξε το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων για την απομείωση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Η ενεργοποίηση ή όχι των ρητρών συλλογικής δράσης θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup το απόγευμα.

Το 85,8% άγγιξε το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων για την απομείωση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Η ενεργοποίηση ή όχι των ρητρών συλλογικής δράσης θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup το απόγευμα.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, σε εθελοντική βάση συμμετείχαν ομόλογα ύψους 152 δις ευρώ υπό ελληνικό δίκαιο, ενώ συνολικά συμμετείχαν τίτλοι αξίας 172 δις ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης το ποσοστό συμμετοχής στο PSI θα ανέλθει στο 95,7%.

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Δημοκρατία αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο πρόσκλησης για κάθε σειρά των ομολόγων που τελούν υπό ξένο δίκαιο μέχρι τις 23 Μαρτίου 2012 (9:00 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος δήλωσε:

«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που στήριξαν το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής και οι οποίοι μοιράστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια.

Με την στήριξη του επίσημου τομέα μας και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί, και οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι προσκλήσεις μας για την συμμετοχή στην ανταλλαγή και την συγκατάθεση σε ότι αφορά στα ομόλογα που διέπονται και εγγυώνται από ξένο δίκαιο θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 23 Μαρτίου του 2012. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που έχουν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους να επωφεληθούν από το πακέτο των τίτλων του EFSF, την συγχρηματοδότηση και τους τίτλους που συνδέονται με το ΑΕΠ, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι των προσκλήσεών μας».

«Πολύ επιτυχημένη» χαρακτήρισε την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παντελής Καψής μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. «Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη καθώς γλυτώνουμε από χρέος περίπου 100 δις ευρώ» τόνισε.

Το IIF από την πλευρά του χαιρέτισε την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλάρα επεσήμανε ότι το ποσοστό συμμετοχής στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων αποτελεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε ποτέ. «Η προθυμία των ομολογιούχων και των ελληνικών αρχών, σε συνδυασμό με την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωζώνης, να επιζητήσει μία εθελοντική ανταλλαγή χρέους, είναι ζωτικής σημασίας. Μειώνει τους κινδύνους μετάδοσης στις αγορές, ενώ επιτρέπει την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της» τόνισε.

«Το πολύ ισχυρό και θετικό αποτέλεσμα είναι μια σημαντική ευκαιρία τώρα για την Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της, ενώ ενισχύει την ικανότητας της ζώνης του ευρώ να δημιουργήσει ένα οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης» δήλωσε ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρόεδρος του IIF και πρόεδρος του Δ.Σ. της Deutsche Bank.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:34