search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:22
MENU CLOSE

Τερέζα Μέι, το ανάχωμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2067
04/04/2019
06.04.2019 03:00
sp0404_mei-1.jpg

Με δεδομένο τον παραλογισμό που επικρατεί στην υπόθεση του Brexit, δηλαδή την επιλογή των Βρετανών βουλευτών να μην υπάρξει «συντεταγμένη έξοδος» και γενικότερα να «εξαφανίσουν» την τελευταία γενιά σοβαρών πολιτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα απέναντι στον λαϊκισμό που μαστίζει όλη την Ευρώπη – και τον κόσμο – και λειτουργεί «κρυμμένος» μέσα σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

«Μια πολιτική γίγαντας σε μια εποχή πολιτικών πυγμαίων» είναι ο χαρακτηρισμός που της αποδίδουν οι εχθρικοί προς το Brexit «Financial Times» σε πρόσφατη ανάλυσή τους. Στο ίδιο κλίμα κινούνται πολλά θεσμικά έντυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες δυτικές χώρες.

Στο εσωτερικό, ακόμα και το «βαθύ κράτος» των Συντηρητικών φαίνεται να περιπλέκει το ζήτημα στη μετα-Μπλερ εποχή – δηλαδή την εποχή της βρετανικής ευμάρειας – και να «πνίγει» την πρωθυπουργία της Μέι επιθυμώντας μια μετατόπιση πιο δεξιά, πιο εθνικιστική και λιγότερο οραματική.

 

Άγεται και φέρεται

Όλοι θυμούνται ότι, αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία, η Τερέζα Μέι προχώρησε σε έναν αρκετά σαρωτικό ανασχηματισμό, ο οποίος έδειξε ότι ήθελε να διαμορφώσει τη δική της πραγματικότητα:

● Με πλήθος μετακινήσεων υπουργών σε άλλα υπουργεία από αυτά που προηγουμένως υπηρετούσαν, όπως η μετακίνηση του Φίλιπ Χάμοντ από το υπουργείο Εξωτερικών σε αυτό των Οικονομικών.

● Με αποστρατείες κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Κάμερον, όπως του Τζορτζ Όσμπορν και του Μάικλ Γκόουβ, και την τοποθέτηση νέων υπουργών, όπως ο Μπόρις Τζόνσον (υπουργός Εξωτερικών) και ο Ντέιβιντ Ντέιβις (υπουργός Εξόδου από την Ε.Ε.). Οι τελευταίοι έφυγαν από την κυβέρνηση και συνεχίζουν το αντάρτικο στο όνομα του τραμπικού λαϊκισμού.

Η κυριότερη απόφαση των πρώτων μηνών της πρωθυπουργίας της ήταν η έναρξη των διαδικασιών σύστασης διπλωματικής ομάδας που θα διαπραγματευτεί τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ενιαία Αγορά.

Με τον «πάγκο» του Συντηρητικού Κόμματος να αδειάζει και με τους «αναπληρωματικούς» να αποδεικνύονται κατώτεροι και των πιο χαμηλών προσδοκιών, η Βρετανίδα πρωθυπουργός άγεται και φέρεται από δυο αντίρροπα κύματα:

● Αυτό των Βορειοϊρλανδών συμμάχων της, του DUP, που ως μονοθεματικό κόμμα έχει αποκλειστικό στόχο την ύπαρξη της επαρχίας της Βορείου Ιρλανδίας και δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση με τη συμφωνία για το Brexit η ιρλανδική χερσόνησος να αποκτήσει μια ενιαία εθνική οντότητα, άσχετα αν ανήκει σε δυο διαφορετικά κράτη.

● Αυτό του Εργατικού Κόμματος, που με βασικό σύμβουλο τον Γιάνη Βαρουφάκη προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα μείγμα πολιτικής που συχνά δημιουργεί σύγχυση.

Σε αυτές τις δύο κινήσεις προστίθεται και η εμμονή των βαρόνων του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι ξέρουν τι δεν θέλουν, αλλά στερούνται βασικού οράματος για τη μετα-Brexit Βρετανία.

 

Ασαφές το μέλλον

Μπορεί η Μέι να έπαιξε και να έχασε με τις έκτακτες εκλογές το 2017 – σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα –, οι οποίες αποδείχθηκαν πολιτική επιλογή υψηλού ρίσκου που δεν της βγήκε, αλλά κατέδειξε ότι έχει την πυγμή να «μετακινηθεί» από τον ρόλο του θεματοφύλακα του βρετανικού πολιτικού συστήματος και να δείξει ότι θέλει να έρθει σε αντίθεση με το πρότυπο της Μάργκαρετ Θάτσερ, που μετέτρεψε το προσωπικό της όραμα σε πολιτικό μάντρα μιας ολόκληρης εποχής και γι’ αυτό συνετρίβη μαζί με την ιδεολογική της εμμονή.

Στις εκλογές της Βρετανίας (8.6.2017) η Τερέζα Μέι επανεξελέγη πρωθυπουργός με το κόμμα των Συντηρητικών με 318 έδρες. Έτσι, χάνοντας την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σχηματίστηκε κυβέρνηση μειοψηφίας. Έλαβε κοινοβουλευτική στήριξη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας.

Είναι λιγομίλητη, στοχοπροσηλωμένη και με έμφαση στο να νικάει παρά τις δυσκολίες. Έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν περάσει η πρότασή της. Είναι η πρώτη πρωθυπουργός που υπέστη συνταγματικό πραξικόπημα από το ίδιο το Κοινοβούλιο, καθώς με ψήφους και των δικών της βουλευτών έχασε τον έλεγχο των κινήσεων αναφορικά με το Brexit.

Σήμερα βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν, καθώς επιχειρεί ταυτοχρόνως να τιμήσει την επιλογή των πολιτών στο Δημοψήφισμα, να τηρήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες και να οδηγήσει τη χώρα σε ένα Brexit με σαφείς κανόνες, αντί για μια χαοτική έξοδο χωρίς όρους, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνη για τη χώρα της.

Όλα δείχνουν πως, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Εργατικοί θα καταλάβουν τελικά την εξουσία, το βαθύ Συντηρητικό Κόμμα θα έχει να λέει ότι ελέγχει το κόμμα – άσχετα από το αν αυτό θα είναι μικρότερο – και οι λαϊκιστές οπαδοί της εξόδου θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι «αποστολή εξετελέσθη».

Τελικά η… survivor Τερέζα Μέι θα αναλάβει, ύστερα από μια περίοδο αναγκαίας ανάπαυλας, μια θέση σε διεθνή οργανισμό αποδεικνύοντας πως το βρετανικό… ταμπεραμέντο είναι αξία αναλλοίωτη στον χρόνο, αλλά και ότι, στο τέλος της ημέρας, «όλοι οι καλοί χωράνε» στο διεθνές σύστημα εξουσίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:21