search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:13
MENU CLOSE

Ανθρώπινος ζωολογικός κήπος

09.03.2012 09:17
Ανθρώπινος ζωολογικός κήπος - Media

Πραγματικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα, που τοπο­θετεί τον σύγχρονο άνθρωπο των μεγαλουπό­λεων μπροστά σε μια συντριπτική αλήθεια, την οποία αλιεύει από τη διεθνή έκφραση που συχνά παρομοιάζει τη ζωή στην πόλη με ζούγκλα.

Ανθρώπινος ζωολογικός κήπος

Desmond Morris

Μετάφραση: Λαοκρατία Λάκκα

Εκδόσεις: Κέδρος

Σελ.: 320

Πραγματικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα, που τοπο­θετεί τον σύγχρονο άνθρωπο των μεγαλουπό­λεων μπροστά σε μια συντριπτική αλήθεια, την οποία αλιεύει από τη διεθνή έκφραση που συχνά παρομοιάζει τη ζωή στην πόλη με ζούγκλα. Αυτή την παρομοίωση μας αφηγείται στην ουσία το έξυπνο και ευχάριστο αυτό ανάγνωσμα. ωστόσο, η συλλογιστική του βιβλίου δεν αρχίζει καν με την παραδοχή ότι οι πόλεις στις οποίες ζουν ότι άνθρωποι μοιάζουν με τη ζούγκλα. Αντίθετα, θεωρεί ότι μοιάζουν με ζωολογικό κήπο, στον οποίο τα ανθρώπινα όντα ζουν υπό συνθήκες αιχμαλωσίας, άρα αφύσικα. Έτσι, η πιο ακριβοδί­καιη αντιστοίχηση των ανθρώπων των αστικών περιοχών είναι με τα ζώα στους ζωολογικούς κήπους!

Στην πορεία της εξέλιξής του, ωστόσο, ο άνθρωπος έχει μια σημαντική διαφορά από τα ζώα: είναι ταυτόχρονα παρατηρητής και παρατη­ρούμενος. Ο συγγραφέας τού βιβλίου έχει σπουδάσει ζωολογία και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη συμπεριφορά των ζώων. Έχει κι αυτό τη σημασία του από τη σκοπιά του, δεδομένου ότι συγκρίνει το ζωικό βασίλειο με την απείρως πολυπλοκότερη ιστορία της κοινωνίας των ανθρώπων. Από την άλλη, υπάρχουν εύστοχες και συναρπαστικές πα­ρατηρήσεις καθώς και αξιόπιστα συμπεράσματα. ωστόσο πάντα θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέ­ρος του μυαλού μας τις ενδεχόμενες παρανοήσεις μιας τέτοιας συγκριτικής αναλυτικής σκοπιάς. Η διερεύνηση των συμπεριφορών, όπως αυτές εντοπίζονται στις ανθρώπινες κοινωνικές δρα­στηριότητες υπό την επίδραση των βιολογικών και πολιτισμικών επιρροών στο άτομο, κρατούν δίκαια το έντονο ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43