search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:14
MENU CLOSE

Η Κερασία, η Βέρα και στο βάθος Στάικος…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2067
4-4-2019
06.04.2019 03:00
ikmrov1546861204420-1.jpg

 

Με την Κερασία Σαμαρά, αγαπημένη φίλη και σκηνοθέτιδα που εκτιμώ, η συνεργασία στο παρελθόν υπήρξε άψογη και εποικοδομητική και για τους δύο.

Αυτές τις μέρες στο «Αλκμήνη» – προλάβετε γιατί ολοκληρώνονται οι παραστάσεις – παρουσιάζει το «Πορτραίτο μιας Μαντόνα», όπου ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας Τένεσι Ουίλιαμς αγκαλιάζει με τρυφερότητα, σεβασμό και συμπόνια εκείνους που χάθηκαν, βουλιάζοντας αργά στην παρακμή τους καθώς αναδυόταν λαμπερό και φαύλο το αμερικανικό όνειρο. Πέντε δωμάτια, πέντε ανθρώπινες ιστορίες, που αποκαλύπτουν τον κοινωνικό διχασμό, την αποξένωση και το νέο ήθος, που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επικράτησε.

Μου λέει η Κερασία για τη σχέση της με την Κρούσκα: «Με τη Βέρα γνωριζόμαστε εδώ και είκοσι χρόνια, από τότε που ενσαρκώσαμε στο θρυλικό ‘‘Βίρα τις άγκυρες’’ τους εμβληματικούς ρόλους των δύο μεγάλων πρωταγωνιστριών της ελληνικής επιθεώρησης. Η επιθυμία μας να συνυπάρξουμε και πάλι στη σκηνή, μας οδήγησε στη φετινή παράστασή μας, ‘‘Πορτραίτο μιας Μαντόνα’’, στην οποία έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε επίσης με τον πολύτιμο Ζαχαρία Ρόχα και τον νέο ταλαντούχο ηθοποιό Γιώργο Αντωνόπουλο. Πέντε άγνωστα σχεδόν μονόπρακτα, που θεώρησα πως ήταν ό,τι πιο κατάλληλο για να ερμηνεύσει η Βέρα τώρα, σ’ αυτήν την ώριμη στιγμή της, με τη χαρακτηριστική της ευαισθησία, τη λάμψη και την αισθαντικότητά της. Η ατμόσφαιρα του Ουίλιαμς, με τις νοτισμένες φτωχογειτονιές της Νέας Ορλεάνης, τα λερωμένα, παρακμιακά ξενοδοχεία, τις νευρωσικές, μοναχικές γυναίκες που ζουν με τις ξεφτισμένες αναμνήσεις του αριστοκρατικού Νότου, ο κόσμος της αυστηρής ηθικής, των ευαίσθητων νεύρων, της αυταπάτης, της λαγνείας, του προδομένου έρωτα, του αλκοόλ και των απαγορευμένων πόθων ζωντανεύει και ταξιδεύει τους θεατές κι εμάς τους ίδιους, στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής».

Και στη συνέχεια τι ακολουθεί σκηνοθετικά για την Κερασία;

Οι «Επικίνδυνες Μαγειρικές» – πρεμιέρα 3 Μαΐου πάλι στο Αλκμήνη – είναι η θεατρική εκδοχή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Ανδρέα Στάικου που έχει μεταφραστεί σε 34 γλώσσες, έχει ανέβει στην Comédie-Française στο Παρίσι, καθώς και σε πολλά άλλα θέατρα του κόσμου, και έχει μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο.

Δύο νέοι άνδρες (Δημήτρης Τσολάκης, Άρης Παπαδημητρίου) ανακαλύπτουν τυχαία ότι έχουν την ίδια ερωμένη (Μαργαρίτα Πανουσοπούλου), μια σαγηνευτική γυναίκα-αράχνη, ακαταμάχητη, αδηφάγα, αρχετυπική μορφή θηλυκότητας και αισθησιασμού που θρέφει τις ερωτικές φαντασιώσεις όλων των ανδρών που τη συναντούν. Οι δύο ήρωες αρχίζουν να τη διεκδικούν, ο καθένας τους μόνο για τον εαυτό του, με όπλο τη μαγειρική τους δεινότητα. Τους κατευθύνει σ’ αυτό ένας μυστηριώδης υποκινητής (Κωνσταντίνος Τζούμας), ο οποίος κινεί τα νήματα της μαγειρικής σύγκρουσης των αντεραστών και φαίνεται να έχει δικούς του λόγους που τον εμπλέκουν σ’ αυτήν την ερωτική διαμάχη. Συνταγές και γεύσεις ζωντανεύουν, παρασύρουν στην απόλαυση και παίζουν κρίσιμο ρόλο σ’ αυτήν τη λαχταριστή ιστορία αποπλάνησης και απενοχοποίησης των αισθήσεων.

Καλή επιτυχία, Κερασία!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:08