search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:32
MENU CLOSE

Εκατό χρόνια Μπάουχαους: Ένα μουσείο ενάντια στην άκρα δεξιά

06.04.2019 09:01
Κορωνοϊός: Σε καραντίνα μέχρι την Τρίτη 3 Νοεμβρίου η Σχολή Ευελπίδων λόγω κρουσμάτων - Media

 

Η σχολή Μπάουχαους, καλλιτεχνικό ρεύμα που αποτέλεσε θεμέλιο λίθο κυρίως για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, γιορτάζει τα 100 της χρόνια στη Γερμανία με τα εγκαίνια αυτή την εβδομάδα ενός νέου μουσείου άκρως πολιτικού, που βάζει στο στόχαστρο την άκρα δεξιά του χθες και του σήμερα.

Η σχολή σχεδίου Bauhaus που ιδρύθηκε την 1η Απριλίου 1919 και εκδιώχθηκε από τη ναζιστική Γερμανία της δεκαετίας του 1930, από σήμερα έχει τον ναό της στη Βαϊμάρη, την κωμόπολη όπου γεννήθηκε το καλλιτεχνικό αυτό κίνημα και που έδωσε το όνομά της στη βραχύβια γερμανική δημοκρατία του μεσοπολέμου.

“Δεν μπορείτε να δείτε αυτά τα εγκαίνια χωριστά από το πολιτικό τους περιβάλλον”, εξηγεί στο AFP ο Βόλφγκανγκ Χόλερ, διευθυντής των μουσείων της Βαϊμάρης.

Πολύ περισσότερο που η πόλη αυτή που βρίσκεται στο κρατίδιο της Θουριγγίας, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, έγινε προπύργιο του ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Το AfD ποντάρει σε διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές του Μαΐου και στις περιφερειακές εκλογές το φθινόπωρο.

“Το Μπάουχαους ήταν από την αρχή έντονα πολιτικό. Είναι συνεπώς ένα υπέροχο μέρος για να αρχίσει μια συζήτηση, κυρίως με τους νέους”, είπε ο Χόλερ που αναμένει 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10